https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/motion-og-sundhed/traening/2012/08/1232-svoemning/1232-svomning-copy-2.jpg
Træning og kost

Find din indre vandhund

8. august 2012
af Anne Blume Futtrup
Foto: All Over/panthermedia
De fleste af os har på et eller andet tidspunkt i vores barndom gået til svømning, men sporten er bestemt også for voksne. Træk i badedragten og høst en personlig sejr

Som barn var Lisa Thrane vandskræk. Hun turde ikke putte hovedet under vand, og svømme på det dybe var helt udelukket. Men ... hendes forældre insisterede på, at datteren skulle lære at svømme, og efter flere mislykkede forsøg fandt Lisa en træner i Kolding Svømmeklub, som hun godt kunne lide. For at gøre en lang historie kort blev Lisa konkurrencesvømmer, og fra hun var otte, til hun var 18, befandt hun sig næsten mere under end over vandet. Hun blev frivillig træner, og da hun for 12 år siden flyttede til Singapore (med sin mand som hun for øvrigt mødte i svømmeklubben), gav det mening at gøre svømning til mere end en fritidsbeskæftigelse. Siden har hun lært tusinder af børn og voksne at svømme. For selv om de fleste voksne nok vil hævde, at de allerede mestrer kunsten, er det langtfra altid tilfældet.
- De fleste tror, alle kan svømme, men der er stor forskel på at kunne holde sig oven vande og at kunne svømme, siger Lisa Thrane. Hun forklarer, at vandskræk er et stort tabu, selv om det er et problem for rigtig mange mennesker.

Læs også: Dyrk sommermotion udenfor

Den ultimative træning
Den pinlige vandskræk er en af de væsentligste grunde til, at mange voksne dropper at gå i svømmehallen og helt udelukker at bruge svømning som daglig motionsform. Du kender måske selv undskyldningerne: Vandet er koldt, omklædningen besværlig, og så er det kedeligt at svømme bane efter bane.
Imidlertid kan alle lære at svømme. I første omgang handler det om at få styr på vejrtrækningen.
- Vi bliver opdraget til at gå rundt med lukket mund, men under vandet skal man lære at åbne munden og puste ud. Når vejrtrækningen er på plads, handler det om at finde sin balance og om at arbejde med vandet frem for at modarbejde det, siger hun og opfordrer os alle til at komme i gang.
- Det er enormt livsbekræftende at undervise i svømning, og det er den samme glæde, man oplever hos både børn og voksne, når de pludselig kan. Det er en gave at stå lige ved siden af og se deres øjne stråle af glæde over, at de har klaret opgaven. Børn er lette at begejstre, men jeg ser også voksne få oplevelsen af at overvinde sig selv og lære noget nyt, slutter Lisa Thrane.

Læs også: Cykling: Sådan kommer du i gang - få tips af eksperten

4 gode tips

4 grunde til at finde din indre vandhund frem

  • 1) Det booster din selvtillid, når du bliver god til at svømme.
    2) Du kan kombinere det med vand-aerobic, hvor du udnytter vandets modstand til styrke- og konditionstræning.
    3) Den vægtløse tilstand, du opnår i vandet, gør svømning til en skånsom sport, også for dem, der døjer med skader og skavanker.
    4) Når du svømmer, får du trænet alle muskler i kroppen. Samtidig bliver musklerne masseret, og så er svømning godt for både kredsløb og udholdenhed.

Læs også