https://imgix.femina.dk/media/bae5d77fcfe44f99a00dda1cee774012.jpg
Træning og kost

Er du pæreformet? Tillykke!

27. juni 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Har du mere til gaden end til gården? Så er du sundere end dine barmfagre (erotisk!) buttede medsøstre med smårunde maver.

Æbler, pærer, omvendte trekanter og rektangler. Det er hverken frugt & grønt-afdelingen eller geometri på lav-niveau, det handler om. Det handler om din krop. Og ligner du heller ikke Marylin Monroe på en prik, når du smutter i festkjolen, er det ikke så mærkeligt, for der er ikke mange kvinder tilbage med den berømte timeglasfigur fra de gode, gamle film, hvor kvinder var kvinder og gerne måtte ha' både til gården og gaden - med måde, naturligvis. Faktisk viser nye undersøgelser, at kun 8 procent ud af undersøgelsens 6000 kvinder var velsignet med dén slags krop, skriver kk.no. Næsten halvdelen af dem måtte finde sig i stemplet: æbleform, mens 20 procent af kvinderne til gengæld var bredere over hofterne end om brystet og dermed kan kalde sig pærer. Om det ene er flottere end det andet, bestemmer du selv, men forskerne er ikke i tvivl. Det er ikke godt at være overvægtig og æbleformet.

Typisk amerikanere …
Men hold nu lige hesten, tænker du nok, når jeg fortæller, at det er en amerikansk undersøgelse, no.kk refererer til. For vi lever jo helt anderledes, end de gør. Åbenbart ikke, for britisk forskning giver samme kedelige tal og fortæller, at vores taljemål er vokset betydeligt siden 1950. "Tilbygningen" er løbet op i hele 15 cm ekstra lige dér, hvor vi ellers gerne vil være tyndest. Måske fordi de fristende sodavandsflasker, isbægre, slikposer og giga-chips-sækkene vel ikke rigtig kan blive større nu. Det går åbenbart ikke så hårdt ud over de "omvendt trekantede", for sådan en model kan man nemlig også ryge i. Dér havde kvinderne i undersøgelsen en brystvidde som er mere end på mere end 7,5 cm større end hoftevidden. Dét kan de æbleformede jo ikke bruge til så meget, og det er dem, de forskellige undersøgelser går ud over.

Syg med æbleform
Og det er den nye æbleform, vi skal passe på, mener forskerne. Dén, hvor det meste af fedtet placeres, helt urimeligt, lige midt på maven i stedet for fordele sig an anelse mere rimeligt på andre, velvalgte steder. Og grunden til problemet er ikke overraskende: Det er vores livsstil, den er gal med. Og selvom der ikke er nok forskning på området endnu, mener enkelte forskere også, at tilsætningsstoffer og konserveringsmidler kan spille en rolle. Og undskyld, kære æblekvinde, men du skal passe på, siger videnskaben til kk.no. Med en æbleformet overvægt er du i øget risiko for at få sukkersyge, hjertesygdomme, fertilitetsproblemer og - demens eller Alzheimer. Hormonet adioponektin, som produceres i fedtvæv, øger nemlig risikoen for at udvikle netop de to sygdomme med henholdsvis 60 og - hold nu fast - 90 procent, skriver kk.no.
Men den gode nyhed, hvis du leder efter sådan en lige nu, er, at hvis du er æbleformet, er du så langt fra alene om at være det.

Læs også