https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/motion-og-sundhed/traening/2012/08/1231-elsk-din-kettlebell/1231-kettlebell-copy-2.jpg
Træning og kost

Elsk din kettlebell

7. august 2012
af Terje Nordberg
Foto: All Over/panthermedia
En enkelt kettlebell udgør et helt træningscenter i sig selv, hvis du tager dig tid til at lave de mange forskellige øvelser

En kettlebell er en stor jernkugle med et kraftigt, trekantet håndtag. Det er et ældgammelt træningsredskab, som har været kendt i mange dele af verden siden oldtiden. På Olympia Museum i Grækenland kan man se en kettlebell i sten som vejer 143 kilo. Den har følgende indskrift: Bibon løftede mig op over hovedet med én hånd.

Dette er stadigvæk en af de mange velkendte øvelser. Om end kuglen af i dag er lidt lettere! I moderne tid er kettlebells især blevet brugt i Østeuropa. I slutningen af 1800-tallet åbnede den første atletklub i Rusland, hvor kettlebells var det centrale styrketræningsredskab, og efterfølgende indgik kettlebells i nær sagt alle former for træning, ikke mindst for soldater i den russiske hær. I Østeuropa blev traditionen bevaret, men vandt ikke rigtig indpas i Vesten. Ikke for alvor. Før nu.

Læs også: Dyrk sommermotion udenfor

Træn udholdenhed
Det er ikke det tunge løft, som er vigtigt, men de mange gentagelser, som både giver muskelstyrke og udholdenhed. Således arrangeres der internationale mesterskaber i kettlebells, hvor det gælder om at løfte en given vægt flest mulige gange.

Sammen med andre former for frie vægte styrker træning med kettlebells kroppen langt mere alsidigt end de traditionelle træningsmaskiner, hvor styrketræningen foregår i et bestemt bevægelsesmønster. Kettlebells styrker koordinationsevnen, fordi du selv skal holde balancen, og de forskellige løft involverer flere muskler, end når du træner i de traditionelle apparater. Til gengæld stiller træning med kettlebells større krav til korrekt teknik for ikke at give skader.

Med kettlebells kan du også - meget effektivt - træne din kondition, f.eks. ved hjælp af øvelsen kettlebell swing. Det kan være praktisk, hvis du er skadet og derfor ikke kan løbe, hverken udenfor eller på løbebånd. Du kan se, hvordan denne øvelse udføres på en af de nedenfor nævnte hjemmesider.

På hjemmesiden getbig.dk (lad dig ikke skræmme af navnet) kan du downloade gratis træningsprogram.
Også på kettlebelltraening.dk kan du få kvalificeret hjælp og vejledning.

Mange træningscentre har uddannet specialister i kettlebell-træning. Spørg efter dem næste gang du skal træne.

Læs også: Cykling: Sådan kommer du i gang - få tips af eksperten

Læs også