https://imgix.femina.dk/media/be80c6b3d8fd4e4da591c93944a86e09.jpg
Træning og kost

Eks-rygere bliver nikotin-narkomaner

18. januar 2011
af Marie Tromborg / Alive.dk
Foto: all over press
Over halvdelen af alle, der bruger nikotinpræparater under rygestop, bliver afhængige. I værste fald spiller de hasard med deres sundhed, vurderer ekspert.

Tre ud af fem, som burger nikotinerstatning, forvandles til nikotinnarkomaner. Og hver femte bruger præparatet i mere end fem år - også samtidig med at de ryger.

Det viser en ny undersøgelse foretaget for Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Danmarks Lungeforening.

Samtidig melder Danmarks Apotekerforening, at salget af nikotinerstatning, plastre, tyggegummi, sugetabletter, næsespray og inhalatorer stiger mere end antallet af rygere falder.

- Vi må jo desværre konstatere, at mange danskere blot har erstattet et misbrug med et andet og ikke er holdt op med at ryge. Meget tyder på, at nikotinpræparater i dag bruges som almindelige forbrugsvarer på linje med slik, alkohol og sodavand, siger formand for Danmarks Apotekerforening Niels Kristensen til 24timer.

Læs også: 9 tips til at komme af med dine julekilo

Halvdelen er fanget i misbrug
Præcis hvor mange nikotinpræparater, der sælges i Danmark, findes der ikke nogen opgørelse over, men ifølge en undersøgelsen "Monitorering af danskernes rygevaner 2010" fortæller 18,7 procent af rygerne, at de har brugt nikotinprodukter i 1-2 år, 21,6 procent rygere har brugt nikotinprodukter i 2-5 år og 19,8 procent af rygerne har brugt nikotinprodukter i mere end 5 år - samtidig med at de røg.

Halvdelen fortæller, at de ville ønske, de kunne holde op med at bruge præparaterne igen.

Læs også: Rekord mange eksrygerer

- Langtidsvirkningerne er ukendte. Et ukendtskab, som betyder, at man i værste fald spiller hasard med sit helbred. Det kan godt være, at udviklingen er til glæde for detailhandlen, men det er ikke nogen fornuftig sundhedspolitik, for borgernes ve og vel må komme før bundlinjehensyn, siger Niels Kristensen til 24 timer.

Se også:


Kend dit år med
clairvoyance

Snyd dig tynd
med taljeformer

Gode tilbud i
Shoppen

Læs også