https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/motion-og-sundhed/traening/2013/02/1307-dans-dig-i-form/1307-dans-dig-i-form-copy-2.jpg
Træning og kost

Dans dig i form

13. februar 2013
af Anne Blume Futtrup
Foto: Panthermedia
Der var liv og glade dage i 1920'ernes New York. Hver aften var dansehallerne fyldt med tusinder af glade swingdansere med hurtige ben og løse lemmer. Der var swing i skørterne, når bigbands spillede op til lindyhop – og det er der kommet igen

Lindyhop er den originale swingdans, der først var populær blandt de sorte og siden udviklede sig i flere retninger og har dannet grundlag for både jitterbug, jive og rock'n'roll. Siden mistede mange interessen, og i mange år levede lindyhop en stille tilværelse uden mange tilhængere, men nu har dansen fået en renæssance.

- Hvis man bor i København, er der arrangementer hver eneste aften, hvor man kan danse lindyhop - og ofte til livemusik. Antallet af muligheder er eksploderet de seneste par år - spillestederne har fundet ud af, at dem, der danser lindyhop, er en gruppe aktive, glade mennesker, siger Allan Schmidt. Han er formand for foreningen SwingShoes, der tilbyder undervisning i lindyhop.

I Danmark kan man få undervisning i de store byer, København, Århus og Odense. Derudover er der en del dansestudier, der har swingdans på programmet, og selv om det måske ikke er den originale lindyhop, så får man fornemmelsen.

Meget tyder på, at lindyhoppen snart breder sig endnu mere. I hvert fald er der flere og flere unge, der får øjnene op for den livsglade dans, der samtidig giver god kondition.

Er du rund og sund? Tjek her om dine former er fristende for øjet eller farlige for sundheden

- I vores klub er vi gået fra omkring 80 aktive dansere for et par år siden til i dag at have omkring 250. Der sker en masse lige nu - vi har især fået flere unge med, forklarer Allan Schmidt.

Improvisér og lad dig føre
Når man danser lindyhop, er det manden, der fører - men det er helt i orden at improvisere.

- Man har nogle byggeklodser i form af forskellige trinkombinationer, men så kan man ellers sætte dem sammen, som man vil, og som de passer til musikken. På den måde er lindyhop forskelligt fra mange standarddanse, der kører i mere faste rutiner, siger Allan Schmidt.

Det kræver lidt træning at få den hurtige dans ind under huden, og for pigerne at turde miste kontrollen.

- Pigerne er vant til, at det er dem, der har teten. Sådan er det i hvert fald på diskotekerne, men her er det manden, der styrer 100 procent, siger Allan Schmidt.

Når man først er kommet i gang, kan det være svært at holde op igen, og en aften på dansegulvet giver sved på panden og god motion.

- Man træner ikke på samme målrettede måde, som når man går i træningscenter - man glemmer tiden og kan pludselig have danset i mange timer. Som konditionstræning er lindyhop fantastisk - og så har man det enormt sjovt imens

Er du pære, æble, eller banan? Se her, hvordan du træner efter din kropstype

Læs også