https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/motion-og-sundhed/traening/2013/02/1306-traen-efter-din-kropstype/1306-traen-efter-kropstype-copy.jpg
Træning og kost

Træn efter din kropstype

7. februar 2013
af Anne Blume Futtrup
Foto: Panthermedia
Vi er alle sammen unikke, og det skorter ikke på gode råd om, hvilke jeans, kjoler og toppe der klæder éns kropstype bedst. I træningssammenhæng er der dog hidtil ikke blevet gjort den store forskel. Indtil nu

De fleste regner med, at hyppig og hård træning giver resultater, men hvis man træner uden at tage hensyn til sin kropsbygning, lader resultaterne vente på sig.

Det, der virker på mig - en klassisk banan - virker nemlig ikke på dig, som måske er æbleformet eller måske en klassisk pære. Kvinder er forskellige - også når det handler om, hvordan de mest effektivt taber det overskydende fedt. Det fortæller Michelle Nørgaard Kristensen, der har skrevet bogen "Er du pære, æble, eller banan?".

Træningsekspert: Derfor skal din krop have pause

- Det er kommet mere i fokus, hvor vigtigt det er at træne efter sin kropstype. Gennem lang tid har der været stor fokus på kalorieindtag og forbrænding, men man har lidt glemt at se på, at vi alle er forskellige og har forskellige hormonbalancer, som skal behandles på hver sin måde.

Michelle slår fast, at det altid er bedre at træne end at lade være - men træner man forkert, er der større risiko for, at man mister motivationen.

- Hvis ikke man opnår de resultater, man gerne vil, er der mange, der giver op og stopper helt. Træner man til gengæld i overensstemmelse med éns kropstype, vil man hurtigt kunne se og mærke en forskel, siger hun.

De 10 bedste grunde til at træne

Men - hvordan er det så man skal bære sig ad? Her kommer en kort guide:

Æbleform

 • Er du æbleformet og har problemer med fedt på maven, er det en dårlig ide med lange træningspas og maratonløb.
  - Det er langt bedre med hårde og korte intervaller. Den type træning gør det lettere at styre blodsukker og fedtforbrænding, hvilket ofte er æblernes problem, siger Michelle Nørgaard.
  - Samtidig er det vigtigt for æblerne at få trænet deres numser. Ofte har de nemlig flade numser, fordi de simpelt hen ikke får trænet det område, og det medvirker til, at stofskiftet bliver langsomt. Stofskiftet bliver sat op, når vi træner vores muskler, og musklerne i balderne er nogle af de største, vi har.

Pære

 • Er du derimod pæreformet med en slank overkrop, brede hofter og store balder og lår, så kan du med fordel tage lange løbeture i skoven.
  - Det får for alvor blodcirkulationen i gang, og det er godt for det fedt, der sidder på balder og lår, forklarer Michelle Nørgaard og gør samtidig opmærksom på, at man ikke kun skal sætte ind dér, hvor man gerne vil tabe sig.
  - Pæreformede kvinder har ofte brede hofter, men smalle skuldre. Det kan let komme til at se voldsomt ud, og derfor er det en god idé at træne skulderpartiet, så det får lidt fylde.

Banan

 • I den sidste kategori finder vi bananerne - dem med de lige kroppe uden meget hverken til gården eller gaden.
  - Kvinder, der ikke har så mange former, har ofte heller ikke så stor muskelmasse. De skal egentlig bare sørge for at få trænet hele kroppen, så de bliver faste og muskuløse at se på - for desværre kan man ikke træne sig til større bryster, siger Michelle Nørgaard.
 • Du kan læse mere om, hvordan du træner efter din kropstype, på Michelles hjemmeside, michellekristensen.dk

Læs også