urter
Træning og kost

Boost din sundhed med urter

30. april 2012
af Caroline Fibæk
Foto: Istock
Her får du 5 fænomenale urter, som booster din sundhed – og så er de nærmest gratis!

Gode urter, der booster din sundhed

Her får du en oversigt over 5 super gode urter, som kan booste din sundhed. Disse urter er nærmest gratis, da du kan finde dem i haven eller i skoven. Disse urter smager også rigtig godt og du kan tilberede disse urter på mange foskellige måder.

Brændenælde
Allerede i starten af foråret spirer de første brændenældeskud op af jorden, og de spæde spirer er sprængfyldte med næring og energi. Brændenælde indeholder bl.a. store mængder zink, som er vigtigt bl.a. for produktionen af insulin og kønshormoner. Brændenælde indeholder også meget jern, som kvinder ofte er i underskud af, hvilket kan medføre blodmangel og træthed. Derudover indeholder brændenælde meget betakarotin, B- og C-vitamin, kalcium, kalium, silicium (kisel) og natrium. De overjordiske dele af brændenælden bruges i urtemedicin typisk til kvinder, pga. de nærende egenskaber. De virker også vanddrivende, mildt blodsukkeregulerende og mælkedrivende. Derfor er de ofte en af hovedingredienserne i ammeteer.

Citronmelisse
Citronmellise virker beroligende på nervesystemet og bruges naturligt i behandlingen af bl.a. stress og søvnbesvær.

Det er ikke kun urter, der booster din sundhed. Her er der 5 andre sunde sager der booster din forbrænding

Pebermynte
Pebermynte er en gammelkendt lægeurt, som igennem århundreder er blevet anvendt mod maveproblemer og mod kvalme. Den er også et godt middel mod influenza og snue, og så stimulerer den kredsløbet - samtidig med at den øger blodgennemstrømningen til hjernen og klarer tankerne.

Skvalderkål
Det er alle tiders spiselige plante. De fleste er irriterede over den, fordi den breder sig voldsomt, men både blade og blomster kan bruges i madlavning. Bladene kan kommes i salat, supper og grøntsagsretter, blomsterne kan kommes i salat. Kan også bruges som et grønt indslag i juicer og smoothies. De spæde blade smager bedst. Skvalderkål er basedannende, rig på mineraler og virker efter sigende udrensende, hvorfor den er specielt god ved ledproblemer.

Gør din sunde livsstil til en fest

Mælkebøtte
Mælkebøtte indeholder næsten dobbelt så meget A-vitamin som spinat, som ellers er kendt for stort indhold af A-vitamin. Mælkebøtteblade smager bittert og stimulerer leveren og fordøjelsen. De fine blade plukkes og kan hakkes fint til salat, kommes i grøntsagsretter eller brygges til te. Blomsterne kan bruges til pynt i salater og desserter. Mælkebøtte bruges i naturmedicinen til at rense blodet og forbedre leverens og galdens arbejde. Mælkebøtte indeholder meget kalium og mange gode vitaminer og mineraler.

3 apps der holder dig sund

Læs også