https://imgix.femina.dk/media/barnloesprim.jpg
Træning og kost

Barnløse kvinder lever kortere!

10. december 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Det koster ikke bare kræfter at være ufrivilligt barnløs. Det koster tilsyneladende også leveår. Dansk forskning antyder sammenhæng mellem barnløshed og kortere levetid … der er bare ingen, der kender årsagen.

Er det fysikken, der spiller ind? Er det årsagen til barnløsheden, eller er det den psykiske belastning i ufrivillige barnløshed, der gør det? Forskerne aner det ikke, men ny forskning peger på, at der er sammenhæng mellem barnløshed og kortere levetid - uden altså at kende forklaringen, skriver videnskab.dk. Forfatterne bag undersøgelsen nøjes også med at konkludere, at der er en sammenhæng - uden direkte at kunne bevise den.
"Der kan være en underliggende årsag til infertiliteten, som også påvirker risikoen for tidlig død," siger forsker i samfundsmedicin ved universitet i Trondheim, Liv Bente Romundstad, og giver overvægt som eksempel.

Fire gange så høj risiko for tidlig død
Det er tal fra danske reagensglas-befrugtninger, der er blevet brugt i forsøget på at sammenligne barnløses sundhedstilstande med resten af landets, og den nyere kortlægning viser, at barnløse har en øget risiko for psykiske problemer. Et resultat, man også kender fra andre lignende undersøgelser. Kvinderne, der prøvede reagensglasbehandlingen uden succes, viste sig at have fire gange så høj risiko for at dø tidligt som dem, der fik et barn ud af anstrengelserne. For mændenes vedkommende fordoblede de deres risiko for at dø tidligt. Netop derfor tyder noget på, at det ikke blot er den medicinske belastning ved behandlingen, der har noget at sige. Kvinder, der efterfølgende vælger at adoption som løsning på barnløsheden, halverede i øvrigt deres risiko for både for både psykiske problemer og for tidlig død, viser undersøgelsen.

Kilde: videnskab.dk

Slip af med PMS!

"Hvordan har din piges selvværd det?" - læs med her!

"Hjælp din mand!"


Find dine julegaver i Shoppen!

Læs også