https://imgix.femina.dk/media/mandprim.jpg
Træning og kost

Hjælp din mand!

21. november 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Går din bedre halvdel heller aldrig til læge? Er han også døden nær, så snart han har 38 i feber? Bliv lidt klogere på, hvordan du hjælper din mand til at hjælpe sig selv – og passe bedre på sit helbred.

Det kan godt være, du synes, han er en anelse ynkelig, når han ligger der i sengen og nærmest synger på sidste vers, selvom det i bund og grund bare er en lille forbigående forkølelse, der plager ham. Men du skal faktisk tage ham alvorligt, når han syg, råder chefpsykolog Svend Aage Madsen fra Rigshospitalet på netdoktor.dk. For gør du dét, vil han - altså, din mand - ha' lettere ved at tale med dig, når han rent faktisk fejler noget alvorligt.

Kvinder snakker, mænd tier
Og det kan godt være, du har svært ved at rumme, at din partner ynker og viser svaghed, men det er fordi, det ikke ligger i den traditionelle opfattelse af manden at vise svaghed, siger psykologen. Og det er bare én af de ting, 'kvinder ikke helt forstår' - ifølge psykologen. Og vil du tale med din mand, kan du godt skrive dig bag øret, at din mand vil tale på en anden måde om sin sygdom. Mænd har nemlig ikke nødvendigvis et behov for tale om følelser på samme måde som kvinder, der f.eks. går i selvhjælpsgrupper, når de bliver syge og i øvrigt deler det med veninderne.

Vær konkret!
Men man må godt dele sin bekymring med ham og kræve et lægebesøg, når der er tydelige forandringer, som bare må og skal tjekkes. Men tal med ham om helt konkrete fakta og hold de stærkeste følelser tilbage. Ellers vil mænd ofte forsøge at yde omsorg for dig i stedet for at forstå, at han faktisk skal afsted til lægen. Og du kan roligt regne med, at han ikke selv på forhånd har undersøgt tingene på nettet, ligesom du selv har. Det er noget, vi gør … ikke mændene, som ofte er helt uinformerede om, hvad de skal være opmærksomme på, når det kommer til deres helbred og ikke er dem, der surfer rundt på nettet for at undersøge, hvad symptomerne kan betyde.

Når man(d) er deprimeret ...
Heller ikke de mentale forandringer er mændene lige så opmærksomme på. Af en eller anden grund rammes kvinder langt hyppigere end mænd af depressioner, og en af årsagerne kan være, at kvinder er bedre til at bede om hjælpe og er mere bevidste om deres reaktionsmønstre. Mænds depressioner kan også af og til 'ligne noget andet' end det, vi normalt forbinder med symptomer på depression - og eksperterne diskuterer derfor begrebet 'mandlig depression'.
Så hold øje med ham, motivér ham til et læge-eller psykologbesøg - og tag ham alvorligt!

Kilde: netdoktor.dk

Din mand har brug for hjælp …
- når han i lang tid har været i dårligt humør
- når han virker nedtrykt og trist
- har nedsat lyst til at gøre noget
- har svært ved at koncentrer sig
- bliver hurtigere træt og har mindre energi
- bliver hurtigere irritabel og aggressiv
- virker udbrændt og utilfreds

Kilde: netdoktor.dk

"Bliv fri for PMS!"

Læs også "Sov godt!"

Din helt egen julekalender!

Shop løs!

Læs også