80/20 - den lækre vej til et slankere liv
Foto: ANDERS CLAUS NIELSEN KROP
Efter mange års søgen efter den optimale livsstil, hvor Louise Bruun blandt andet har været vegetar, storforbrugende slikspiser, høj på proteiner, levet af raw food og trænet som en gal, er hun både gennem egne erfaringer og sit arbejde som ernæringsterapeut og personlig træner kommet frem til, at livet - og også maden! - skal nydes, hele tiden. Derfor lever Louise Bruun i dag efter 80/20-princippet.
Køb bogen Lækkermad - Sund og stærk med 80/20
Forfatter: Louise Bruun
Forlag: MagnoliaPress
Pris: 249 kr.
Om 80/20:
"I dag lever jeg efter 80/20-princippet: 80 procent af tiden gør jeg mig umage og lever så sundt som muligt, mens jeg de sidste 20 procent gør, som jeg vil; drikker øl, spiser chokolade, og hvad jeg nu ellers har lyst til. På den måde opnår jeg en balance, der gør min krop i stand til at klare de sidste 20 procent uden gener og alvorlige konsekvenser for min sundhed.
Læs også: Tab dig 6 kg med små ændringer
Mange sundheds-selvhjælpsbøger er defineret ud fra alt det, man ikke må. Ofte med det esultat, at man får dårlig samvittighed eller føler sig totalt utilstrækkelig, fordi man ikke kan leve op til de regler, der bliver stillet op for det perfekte liv. Men jeg arbejder med at hjælpe folk til varige livsstilsændringer, og jeg ved, at begrænsninger og forbud er meget kortsigtede. Min erfaring fra mit arbejde som ernæringsterapeut fortæller mig, at når de "frække" 20 procent er til stede i ens liv, er det meget nemmere at holde fast i de sunde 80 procent og spise rigtig sundt og varieret samt nyde maden. Jeg ved jo, hvordan jeg selv har reageret de gange, jeg har levet efter superstrenge principper - jeg går amok ! Og pludselig er det vingummibamser, jeg sidder og gumler på i stedet for bladselleri ...
Du taber dig
En fantastisk sidegevinst af at leve efter 80/20-princippet er, at du taber dig, får mere energi, smukkere hud og mindre stress. Men det vigtigste er, at du får det bedre og bliver sundere. Du nyder din mad - nyder at lave den og at spise den - og du tænker over, hvad du putter i munden. Næsten hver dag møder vi nye, revolutionerende kostråd.
Læs også: Økologisk mad smager ikke bedre
Nogle fortæller os, at mælk er farligt; andre, at det er sundhedsskadeligt at undvære den. Du kan læse dig til, at du er glutenallergiker og aldrig mere bør spise brød. At du ikke må spise æg, hvis du har forhøjet kolesterol. At sukker er den rene gift. At du kun må spise frugt om morgenen. Og sådan kunne jeg blive ved. Men problemet med alle disse "gode kostråd" er, at de gør folk bange for mad, og at de er alt for generelle - der bliver på ingen måde taget hensyn til, at alle mennesker er forskellige. Det ville være det samme som at sige, at en frisk, rask ung kvinde i 30'erne har brug for det samme som en syg kvinde på 80! Helt logisk kan man tænke sig til, at det ikke hænger sammen. Drop de "gode råd" og tænk dig om i stedet!
Luft til flødeskum
Jeg elsker at stå i køkkenet, at lave mad og ikke mindst at sidde ved bordet og spise den i godt selskab. Maden er en stor del af vores liv og er med til at skabe livsglæde. Med 80/20-livsstilen er der også luft til at spise fl ødeskumskager, sukker, gluten og alt det andet "farlige". Maden skal ikke begrænse dit
sociale liv. Bogen vil forhåbentlig give dig inspiration til at lave enkel, velsmagende og supersund mad. Men maden gør det ikke alene. Din sundhed er
også afhængig af fx dit åndedræt, din søvn, at du drikker vand, og at du dyrker motion.
Læs også: 11 sunde og usunde myter
Hold dit vægttab ved lige
med SlankeDoktor
I bogen her får du redskaberne til at føre en sund tilværelse med plads til alt inden for de rammer, der passer ind i det enkelte menneskes liv. Jeg har opstillet 10 elementer, som alle repræsenterer den perfekte livsstil. Men du behøver ikke at følge dem 100 procent, for selv de små ændringer kan gøre en kæmpe forskel. 80/20 er vejen frem! Hvis du bare starter med tre af dem, er du allerede langt i at ændre din livsstil. Jeg foregiver på ingen måde, at mine opskrifter er fornyende og sensationelt anderledes - jeg ønsker blot at dele ud af min kærlighed til mad og give dig en mulighed for at leve et endnu lækrere liv. Mit håb er, at folk får et lidt mere nuanceret forhold til mad. At de vil lære at nyde mad og finde ro og balance i at lave den, dufte til den og spise den og samtidig mærke, at den er sund og gavnlig."