Mor, far og barn der leger
Sundhed

Tør du se, hvad der gemmer sig i din sofa?

4. marts 2016
af Anne Romanelli
Det er ikke kun brødkrummer og nullermænd, som du og børnene deler jeres sofa med. Se her, hvad der ellers kan gemme sig - og hvad du kan gøre for at slippe af med det igen!

Foråret står for døren, og det betyder forårsrengøring i de fleste familier. Men er du grundig nok i din rengøring? Og har du styr på, hvor hjemmets utøj kan gemme sig?

Støvmider og lopper elsker at boltre sig i vores møbler, og har du kæledyr som hund eller kat, kan særligt lopper være et problem.

Læs også: Nye møbler er fyldt med skadelige kemikalier

I så fald er der stor chance for, at du og resten af familien deler sofa med sådan en 'fætter':

https://imgix.femina.dk/loppe.jpg

Og har du først fået lopper i din bolig, er de meget svære at komme af med igen:

- Lopperne sidder nemlig ikke kun på dyret. 95 % af problemet ligger i omgivelserne, altså din bolig, forklarer dyrlæge Ditte Busse Rasmussen, der er ejer af den mobile klinik DitteDyrlæge.dk.

Fra 5 til 6.000 lopper på tre uger

Din firbenede ven kan blive smittet med lopper, når den møder andre dyr, eller når den færdes, hvor andre dyr har været.

Og herfra går det stærkt, fortæller Ditte Rasmussen:

- En loppe lægger ca. 25-30 æg om dagen. De drysser af hunden og falder ned mellem gulvsprækker, sofapuder, i tæpper osv. Og sådan kan fem lopper på hunden på tre uger blive til 6.000 lopper i din bolig. Her kan de overleve ganske længe. Det kan tage op til et halvt år at komme dem helt til livs i dit hjem. Har du fået lopper i fx dit sommerhus, kan pupperne ligge over vinteren, hvor huset står koldt og tomt, og overleve i helt op til tolv måneder. Undervejs kan de give familiens bedste ven en irriterende kløe og i værste tilfælde gøre den rigtig syg.

Læs også: Så ofte skal du skifte tandbørste, håndklæder, sengetøj og nattøj

Kæm dit hjem

Heldigvis er der råd at hente. Med grundig kombineret behandling af både dyret selv og dets omgivelser kan du igen få sofaen, og resten af dit hjem, for dig selv. Her får du dyrlæge Ditte Rasmussens råd til behandling af lopper:

* Sørg for at behandle alle dyr i husstanden med pipetter i nakken, receptpligtige piller eller loppehalsbånd. Og husk genbehandling! Forebyggende loppebehandling er fornuftigt.

* Støvsug hele hjemmet grundigt hver dag i en måned. Det er vigtigt, at du husker sofaer, paneler, gulvsprækker, hjørner, tæpper og området omkring jeres kæledyrs yndlingsplads.

* Støvsug alle andre områder, hvor dit kæledyr opholder sig – fx bilen.

* Skift støvsugerpose hver gang, du har støvsuget – ellers vil lopperne blot formere sig inde i støvsugeren og springe ud i hjemmet igen.

* Vask alle løse tæpper, puder og betræk, som kæledyret plejer at ligge på eller i nærheden af. Det, der ikke kan vaskes ved 60 grader, kan lægges i fryseren i to døgn.

Her kan du købe en støvsuger med et mundstykke, som er særligt udviklet til at fjerne genstridige dyrehår og de næsten usynlige lopper og loppeæg, der gemmer sig i dit hjem >>

https://imgix.femina.dk/stoev.jpg

Læs også