Sundhed

Tør du se, hvad der gemmer sig i din sofa?

af Anne Romanelli 4. marts 2016
Det er ikke kun brødkrummer og nullermænd, som du og børnene deler jeres sofa med. Se her, hvad der ellers kan gemme sig - og hvad du kan gøre for at slippe af med det igen!

Foråret står for døren, og det betyder forårsrengøring i de fleste familier. Men er du grundig nok i din rengøring? Og har du styr på, hvor hjemmets utøj kan gemme sig?

Støvmider og lopper elsker at boltre sig i vores møbler, og har du kæledyr som hund eller kat, kan særligt lopper være et problem.

Læs også: Nye møbler er fyldt med skadelige kemikalier

I så fald er der stor chance for, at du og resten af familien deler sofa med sådan en 'fætter':

Og har du først fået lopper i din bolig, er de meget svære at komme af med igen:

- Lopperne sidder nemlig ikke kun på dyret. 95 % af problemet ligger i omgivelserne, altså din bolig, forklarer dyrlæge Ditte Busse Rasmussen, der er ejer af den mobile klinik DitteDyrlæge.dk.

Fra 5 til 6.000 lopper på tre uger

Din firbenede ven kan blive smittet med lopper, når den møder andre dyr, eller når den færdes, hvor andre dyr har været.

Og herfra går det stærkt, fortæller Ditte Rasmussen: 

- En loppe lægger ca. 25-30 æg om dagen. De drysser af hunden og falder ned mellem gulvsprækker, sofapuder, i tæpper osv. Og sådan kan fem lopper på hunden på tre uger blive til 6.000 lopper i din bolig. Her kan de overleve ganske længe. Det kan tage op til et halvt år at komme dem helt til livs i dit hjem. Har du fået lopper i fx dit sommerhus, kan pupperne ligge over vinteren, hvor huset står koldt og tomt, og overleve i helt op til tolv måneder. Undervejs kan de give familiens bedste ven en irriterende kløe og i værste tilfælde gøre den rigtig syg.

Læs også: Så ofte skal du skifte tandbørste, håndklæder, sengetøj og nattøj

Kæm dit hjem

Heldigvis er der råd at hente. Med grundig kombineret behandling af både dyret selv og dets omgivelser kan du igen få sofaen, og resten af dit hjem, for dig selv. Her får du dyrlæge Ditte Rasmussens råd til behandling af lopper: 

* Sørg for at behandle alle dyr i husstanden med pipetter i nakken, receptpligtige piller eller loppehalsbånd. Og husk genbehandling! Forebyggende loppebehandling er fornuftigt.

* Støvsug hele hjemmet grundigt hver dag i en måned. Det er vigtigt, at du husker sofaer, paneler, gulvsprækker, hjørner, tæpper og området omkring jeres kæledyrs yndlingsplads.

* Støvsug alle andre områder, hvor dit kæledyr opholder sig – fx bilen.

* Skift støvsugerpose hver gang, du har støvsuget – ellers vil lopperne blot formere sig inde i støvsugeren og springe ud i hjemmet igen.

* Vask alle løse tæpper, puder og betræk, som kæledyret plejer at ligge på eller i nærheden af. Det, der ikke kan vaskes ved 60 grader, kan lægges i fryseren i to døgn.

Her kan du købe en støvsuger med et mundstykke, som er særligt udviklet til at fjerne genstridige dyrehår og de næsten usynlige lopper og loppeæg, der gemmer sig i dit hjem >>

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary var ved at sprænges af stolthed, da de viste deres førstefødte, prins Christian, frem på Rigshospitalet. Prins Christian blev født den 15. oktober 2005.
Prinsesse Isabella kom til verden den 21. april 2007 og vises her frem af den glædesstrålende mor, kronprinsesse Mary.
Danmarks royale tvillinger, prins Vincent og prinsesse Josephine, så dagens lys den 8. januar 2011. Ved fremvisningen blev Josephine båret af mor Mary, mens Vincent lå trygt i favnen på far Frederik.
Prins Joachim og daværende prinsesse Alexandra kigger betagede på deres førstefødte, prins Nikolaj, som kom til verden den 28. august 1999.
Prins Joachim møder folket med sin anden søn, prins Felix, som blev født den 22. juli 2002. 
Prinsesse Marie og prins Joachim sprudlede af glæde, da de viste deres nyfødte søn, prins Henrik, frem på Rigshospitalet. Prins Henrik er født den 4. maj 2009. 
Prins Joachim var ved at revne af stolthed, da han den 24. januar 2012 (efter tre sønner i træk) også fik en datter, prinsesse Athena. .
Den 22. juli 2013 fik prins William og hertuginde Cathrine deres første barn, prins George, og forældrene var begge klædt i blåt, da de viste sønnike frem.
Hertuginde Cathrine så som altid blændende smuk ud, da hun sammen med prins William viste datteren, prinsesse Charlotte, frem. Charlotte blev født den 2. maj 2015.
Kronprinsesse Victoria og prins Daniel forlod hospitalet samme dag, som Victoria fødte datteren, prinsesse Estelle. Det var den 23. februar 2012.
Prinsesse Madeleine gemte også sin datter godt væk i en autostol, da hun viste lille Leonore frem efter fødslen, som fandt sted den 20. februar 2014.

Prinsesse Madeleine valgte at præsentere sin nyfødte søn via Facebook, hvor hun lagde dette billede op af prins Nicolas dagen efter fødslen, som fandt sted den 15. juni 2015.

Kronprinsesse Victoria brugte også Facebook, da hun offentliggjorde det første billede af sin søn, Prins Oscar, som blev født den 2. marts 2016.