Sundhed

Sådan undgår du legetøj fyldt med kemi

af Anne Romanelli 24. februar 2016
En gratis app gør det muligt at tjekke indholdet af kemikalier i en række produkter – bl.a. dit barns legetøj. Læs mere her, og få andre gode råd til at undgå den skadelige kemi.

Små børn nøjes ikke med at kigge på verden. De rører ved den, sutter på den og bider i den. Derfor er de ekstra udsat for al den kemi, som også er en del af vores hverdag.

Der er nemlig kemi i alt. Ikke al kemi er skadelig eller problematisk, men noget er, og der er hjælp at hente flere steder, hvis du vil undgå den problematiske kemi.

Med appen ’Tjek Kemien’, der er udarbejdet af Forbrugerrådet Tænk og finansieret af Miljøstyrelsen, kan du f.eks. tjekke indholdet af kemi i en række produkter med din mobil ved blot at scanne stregkoden. 

Du bl.a. tjekke kemiindholdet i legetøj, tekstiler, møbler og elektronik. Du kan dog ikke tjekke kemien i kosmetik, fødevarer, rengøringsmidler og lignende. 

Download appen 'Tjek Kemien' her >>

Andre tips til at undgå kemi i legetøj:

• Køb ikke legetøj, der indikerer brug af parfume med ord som ’parfume’, ’parfum’, ’fragrance’ og ’aroma’.

• Smid ældre, blødt plastiklegetøj ud. Legetøj fra før 1997 kan nemlig indeholde hormonforstyrrende ftalater. Undgå også pvc-tryk. Spørg i forretningen, hvis du er i tvivl.

• Vask det nye legetøj, der kan indeholde problematisk kemi. Tøjdyr og bamser kan du smide i vaskemaskinen (tjek vaskeanvisningen), og plastisklegetøj kan du komme i opvaskemaskinen. Bamser, legetæpper, sutteklude osv. har desuden godt af en tur i vaskemaskinen hver fjerde til femte uge, fordi de hurtigt bliver fyldt med støv. Og de fleste kemikalier binder sig til støvpartikler.

Her kan du købe legetøj helt uden skadelige stoffer! >>

• Kig efter Svanemærket legetøj. Det er et nordisk miljømærke, hvor der er stillet skrappe krav til brugen af kemi i produkterne. Desværre er der endnu ikke meget legetøj med mærket, men noget strandlegetøj, nogle børnescootere og andre køretøjer har det. Ellers kan du kigge efter følgende mærker: CE-mærket (legetøjet lever op til EU's krav om sikkerhed, sundhed og miljøbeskyttelse), Blomsten-mærket (europæisk miljømærke med stort set samme miljøkrav som Svanen), Varefakta-mærket (miljø- og sundhedskravene er ikke så skrappe som Svanen, men mærket garanterer, at legetøjet ikke indeholder pvc eller azofarvestoffer).

• Undgå nitrosaminer. Legetøj lavet af gummi, f.eks. balloner, kan afgive nitrosaminer. De fleste nitrosaminer er kræftfremkaldende. Hold øje med, at dit barn ikke sutter på gummilegetøj.

• Lad ikke børn lege med elektroniske produkter, der ikke er beregnet til at lege med. De kan afgive problematiske stoffer.

Her kan du købe økologisk mad, tøj, kropspleje m.m. - til hele familien! >>

• Luft ofte ud. Man kan minimere kemien ved at ’lufte’ legetøj godt igennem - helst et par dage - inden det bliver taget i brug. Indeklimaet er faktisk en af vores største kilder til kemi, og kemikalier fra bl.a. elektronisk udstyr binder sig i støvet, så det er også vigtigt at få tørret af og støvsuget mindst én gang om ugen.

MAMA anbefaler:

Du står stærkere, hvis du på forhånd har viden om priser på produktet, du vil købe. Det kræver ikke meget at tjekke priser på nettet, da der er mange prisportaler, som hurtigt giver dig et overblik. Find den medarbejder i butikken, der er i stand til at give dig rabat, og sig, at du har set det til en billigere pris. Nævn i hvilken butik eller hvor på nettet. Med din viden om prisniveauet har du som udgangspunkt et godt kort på hånden. Kilde: Forbrug.dk
Inden du går hjemmefra, er det en god idé at gøre dig tanker om, hvor meget du har sat af til den vare, du vil forhandle prisen ned på. Hvis du fx står med en barnevogn til 4200 kr. og hjemmefra har gjort dig klart, at du har et budget på 4000 kr., vil du kunne være mere rolig og overbevisende i din dialog med sælgeren. Fortæl ham gerne, hvad du havde forestillet dig at bruge, og spørg ham, om det er et problem, han kan hjælpe dig med. Kilde: Forbrug.dk
Hvis sælgeren i første omgang er afvisende over for dit forslag om at gå ned i pris, kan du spørge, om du kan få flere varer med i dit køb. De fleste køber jo mere end én ting, når de står i en babyforretning, så her kan der samlet set være penge at spare. Kilde: Forbrug.dk
Find først de produkter, som du er interesseret i at købe. Spørg så, hvor meget rabat du kan få. Ved at spørge på den måde får du med det samme sælger til at forholde sig til, at du går efter en rabat. Hvis du derimod spørger, OM du kan få rabat, kan sælgeren hurtigt affærdige dig med et ’nej’. Bliv ikke slået ud, hvis sælgeren siger, at butikken ikke kan give dig rabat. Prøv at være positiv, og hav et glimt i øjet. Det kan tit hjælpe at være flink og imødekommende. Kilde: Forbrug.dk
Hvis der er udsalg i butikken, og du både køber varer, der er nedsat, og nogle, der ikke er, kan du prøve at høre sælgeren, om der kan ’smitte lidt udsalg af’ på de varer, der ikke er nedsat. Hvis der lige har været udsalg ugen før, kan du også prøve at høre, om du stadig kan være så heldig at få den rabat. Kilde: Forbrug.dk
Denne strategi har flere fordele. For det første kan du føle dig mindre usikker alene af den grund, at I er to sammen. En anden og endnu større fordel er, at I - når I er to - kan være forskellige i jeres udmeldinger over for sælgeren. Den ene af jer kan være afvisende og tøvende, mens den anden af jer er interesseret i at købe. Men det skal gøres på en måde, så I ikke mister chancen for at tage dialogen med sælgeren videre. Kilde: Forbrug.dk
Hvis du står i butikken og finder en trøje, hvor en knap er røget, eller en stol med en ridse i lakken, kan du prøve at få et afslag i prisen. Fortæl venligt sælgeren, at du har fundet den her vare, du godt kunne tænke dig, og spørg, om der er mulighed for, at du kan få den billigere. Kilde: Forbrug.dk
Lykkes det for dig at opnå en rabat, så husk det til næste gang, du handler i butikken. Så kan du eventuelt nævne det og måske få rabat igen, fordi du er en trofast kunde. Kilde: Forbrug.dk Læs også: Babyudstyr - nødvendigt eller unødvendigt?

Artiklen indeholder affiliatelink