https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/sundhed/foer-april-2013/2011-40-overvaegt-prim.jpg
Sundhed

Sådan får du dit barn til at spise grøntsager - dos & don'ts!

5. januar 2015
Af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Vil du gerne have, at dit barn kaster sig lystigt over al maden på middagsbordet? Så se her, hvad du skal gøre – og hvad du IKKE skal gøre…

Har du svært ved at lokke grøntsager i dit barn, når familien er samlet om middagsbordet? Så er det måske netop, fordi du prøver at lokke…

Det mener, madkommunikatøren Trine Krebs, som formidler sundhed til børn og voksne fra sit firma 'Frugtformidlingen'.

- Det er simpelthen så vigtigt, at vi stopper med at ville lokke bestemte madvarer i vores børn og i det hele taget have så mange følelser omkring vores børns mad. Det eneste, vi opnår, er at middagsbordet bliver en kampplads, siger hun til dr.dk.

Gå selv forrest med madglæde

I stedet bør forældre tage deres overvågende blikke fra børnenes tallerkener og koncentrere sig om selv at spise med glæde, understreger Trine Krebs.

Hun opstiller således tre tommelfingerregler, som hun råder forældre til at følge under måltiderne:

1. Kig op fra dit barns tallerken
2. Spis selv din mad med glæde
3. Husk at mad, bare er mad

Et måltid skal være demokratisk

Barnet kan nemlig mærke det, hvis forældrene stresser omkring middagsbordet, og så bliver måltiderne forbundet med noget, der er alt andet end behageligt.

- Det gælder om ikke at blande sig i, hvad dit barn spiser. Du har valgt, hvilke sunde og gode retter du serverer for barnet. Nu er det op til barnet at bestemme, hvad det vil putte i munden. Man kan godt bede det om at smage, men kun en gang. Et måltid skal gerne være demokratisk, og så må man gerne sidde over, hvis der er noget, der ikke lige smager en, siger Trine Krebs.

Pyt med kålen!

Hun opfordrer derfor forældre til at tage barnets madindtag meget mere afslappet.

- Forældre skal lade være med at blive bange for, at deres barn ikke er sundt, hvis det ikke spiser nok rugbrød, grøntsager eller frugt. De officielle kostråd siger, at vi skal spise varieret. Gør barnet det, og trives det derudover generelt? Så pyt med kålen, siger hun.

Ny mad kræver tilvænning

Trine Krebs forklarer, at børn, når de introduceres for ny mad, ofte har brug for at få det serveret flere gange, før de 'bider på'.

- Det er akkurat, som når man skal lære at cykle. Det tager tid, og man lærer det kun ved at øve sig. Igen og igen. Derfor skal forældre ikke give op, men med glæde introducere nye råvarer igen og igen. Og hvis barnet endnu engang ikke vil spise dem, så hav tålmodighed og tillid. Lige på madområdet er vi nemlig ikke de store mønsterbrydere. Som voksne serverer vi det, vi fik serveret som børn. Så selvom dine børn lige nu ikke gider spise kål, så bare giv det tid. Når de flytter hjemmefra, så bliver det med kål på deres eget middagsbord, slutter hun.

Læs også