Nicklas Brendborg
Sunde hverdagsvaner

På 30 sekunder minimerer Nicklas Brendborg risikoen for sygdomme - ved at bruge tandtråd

14. oktober 2021
af Jo Brand
Foto: privat
Nicklas Brendborg er biomediciner og forfatter til bestselleren ”Gopler ældes baglæns”, der handler om, hvordan man får et langt, godt liv. Selv holder han sit tandkød i fin form, donerer blod, dyrker motion og spiser grøntsager. Og så slapper han lidt af med det hele.

1. Jeg bruger tandtråd

Hvis man rangerer de ting, der er nemmest at gøre, og som er sundest at gøre, er det at bruge tandtråd en af de bedste.

Det tager 30 sekunder og minimerer risikoen for en række sygdomme, fordi det forhindrer bakterier, der kan føre til blandt andet demens og hjertesygdomme, i at udvikle sig.

Jeg bruger ikke normal tandtråd, for jeg har ikke lyst til at stå med hele hånden inde i munden, men jeg har sådan en pind, hvor man kan skifte hovedet ud, som er nem at bruge.

Jeg renser tænder to gange om dagen, efter jeg har spist, og før jeg børster tænder.

2. Jeg dyrker motion og styrketræner

Det er særligt vigtigt at få pulsen så højt op, som man kan. Motion virker på den måde, at du faktisk gør noget ”skadeligt” ved kroppen: Blodtrykket stiger, og hjertet slår hårdt.

Det, der så sker, er, at kroppen ”tænker”: ”Det her kan ske, jeg må hellere gøre mig stærkere”, og så gør den hjertet stærkere og styrker musklerne.

Helt konkret løber jeg, og så smadrer jeg min puls helt op en gang om ugen i 10 minutter ved at lave intervaltræning, det kan for eksempel være en kombination af jumping squats, burpees og den slags.

Ud over at det er sundt, responderer kroppen også ved at danne endorfiner, så bagefter er jeg bare glad og har en følelse af velbehag.

Jeg styrketræner også. Jo ældre vi bliver, jo mere muskelmasse taber vi, og man ved, at folk med højere muskelmasse lever længere.

Muskler gør dig robust og har en gavnlig effekt på stofskiftet, og samtidig gør styrketræning, at du får styrket dine knogler, hvilket er vigtigt, når det kommer til at forebygge knogleskørhed.

Nicklas Brendborg

26 år, arbejder til daglig for tænketanken Supertrends Institute, som beskæftiger sig med fremtidsforskning.

Han bor i København sammen med sin bror.

3. Jeg donerer blod

Jeg har været bloddonor i lang tid, og siden har det så også vist sig, at bloddonorer lever længere end andre. Man ved endnu ikke hvorfor.

Det kan være, fordi det udfordrer kroppen på samme måde som motion, sådan at når man mister blod, skruer den op for forsvarsmekanismerne.

Men der er også forsøg, der viser, at blodet har en indflydelse på aldringshastigheden, for eksempel har forsøg vist, at hvis en gammel mus og en ung mus blander blod, begynder de ”aldersmæssigt” at minde om hinanden.

Men uanset om det er en helbredsmæssig fordel eller ej, så er det under alle omstændigheder godt at gøre noget godt for andre.

4. Jeg spiser masser af grøntsager

Mange grøntsager er faktisk lidt giftige – det er plantens forsvar mod at blive spist – men vi har udviklet os i takt med planterne, så mange af giftstofferne er sunde for os, fordi det gør, at forsvarsstofferne i cellerne opreguleres.

Jeg laver tit sådan nogle studenter-retter, hvor jeg mikser to til fem slags grøntsager med kød og tomatsovs, som jeg spiser med ris eller pasta.

5. Jeg undgår ensomhed

Det at være ensom er mere usundt end at ryge og ikke dyrke motion, så jeg sørger for at være social og pleje de forhold, jeg har.

Og jeg tager også tid ud, hvor jeg ser stort på alle reglerne, så når jeg besøger min farmor, spiser jeg både drømmekage fra Brovst og rugbrødslagkage, ligesom jeg også ligger på sofaen og spiser slik og en stor, fed burger.

Jeg har prøvet både stenalderkost, og jeg har levet vegansk, men det gør det svært at være social. Der skal også være plads til at leve.

Læs også