Nadja Vienberg
Sunde hverdagsvaner

Hun er diætist og har et simpelt, men effektivt råd til dig: Hvis du spiser det, du har lyst til, bliver "det forbudte" mindre interessant

8. oktober 2021
af Jo Brand
Foto: Privat
Måske er den sundeste vane at spise, hvad man har lyst til? Det mener diætist Nadja Vienberg. Da hun gav sig selv lov til at spise, som hun ville, var det ”forbudte” ikke så interessant længere.

Nadja Vienberg er diætist og har skrevet bogen ”Du burde ingenting” om, hvordan man slipper ud af et følelsesmæssigt forstyrret forhold til mad.

Det har hun selv gjort.

Hun fortæller her, hvilke vaner der er sunde for hende.

Jeg spiser, hvad jeg har lyst til

— Engang havde jeg et forstyrret og meget restriktivt forhold til mad og mange regler for, hvad jeg måtte spise og hvornår. Og når jeg så alligevel spiste det, jeg havde lyst til, som for eksempel sukker eller brød, fik jeg dårlig samvittighed. Det var enormt begrænsende og svært at være i.

— Så det at opdage, at der ikke findes usund og sund mad, men derimod usunde og sunde forhold til mad, og så at begynde at spise, hvad jeg har lyst til, er min sundeste vane. I dag er det også det, jeg arbejder med: At få folk til at løsne lidt på reglerne.

— En af øvelserne er at spise det, der er forbudt. Folk kan være bange for, at de så kommer til at spise det hele tiden, men det gør de ikke. Det, der sker, er, at de finder ud af, at det ikke er så interessant.

Jeg bevæger min krop, som den har brug for

— Min krop skal bevæge sig hver dag, men hvordan afhænger af, hvad den har lyst til. Nogle gange danser jeg i stuen, andre gange cykler jeg, laver strækøvelser, yoga eller tager ud og klatrer i et klatrecenter. Og så går jeg mange ture.

— Tidligere var min træning meget planlagt, men nu er det mere intuitivt, alt efter hvad jeg har brug for. For mig handler det mest om at komme i kontakt med kroppen, fordi jeg er så meget oppe i hovedet i løbet af dagen.

Jeg sætter min telefon på flytilstand

— Jeg prøver så vidt muligt at sætte min telefon på flytilstand fra kl. 21.30 om aftenen, og frem til en time efter jeg er stået op om morgenen.

— Det gør jeg for at koble helt fra, undgå sociale medier og for meget stimuli, som kan få mine tanker på overarbejde. Det giver mig en større ro – især om morgenen, hvor jeg får en mere rolig og nærværende start på dagen.

— For at huske det har jeg en reminder på min telefon, der popper op 21.30, hvor der står ”Flytilstand, fordi du prioriterer din ro”.

Jeg drikker enormt meget vand

— Det er en vane, jeg har fået med mig som barn, og den er jeg glad for. Min mor gav mig aldrig sodavand eller saftevand, så det er helt grundlæggende for mig, at jeg altid slukker min tørst i vand.

Nadja Vienberg

  • 29 år
  • Klinisk diætist med speciale i ­sundhedspsykologi
  • Se mere på nadjavienberg.dk

— Jeg ved, at mange kæmper med at få drukket nok vand, men for mig er det en iboende vane; jeg kan faktisk slet ikke lide sodavand.

Jeg snakker rigtig meget med mine venner

— Jeg har i flere år troet, at jeg skulle håndtere mine problemer selv, men jeg har opdaget, at jeg godt kan række ud og være åben, når jeg har det svært.

— Tidligere troede jeg, at jeg skulle være glad og havde en facade på, hvis jeg var ked af det eller frustreret, men det er en del af det at være menneske.

— Der findes ikke gode og dårlige følelser, og man er nødt til at stå ved dem alle sammen. Man kan ikke pakke nogen af dem væk.

Læs også