Overgangsalder guide
Overgangsalder

Guide til overgangsalderen: Få ekspertens svar på de mest almindelige spørgsmål

1. august 2020
af Vivvi Alström
oversættelse: Marianne Arnvig, Foto: Panthermedia, Eksperten: Gynækolog Sophia Ehrström
Hvorfor får man hedeture, hvordan ved man, at man er i overgangsalderen, og tør man tage hormoner? Hér får du ekspertens svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål om overgangsalderen og hormoner.

Overgangsalderen er varm. I dobbelt forstand. Sjældent er der skrevet og snakket mere om overgangsalderen. Og sjældent har man det vel så varmt som i den periode.

75 procent af alle kvinder kender til svede- og hedeture, når overgangsalderen melder sig, hvilket som regel er, når man nærmer sig de 50.For nogle er det hele overstået efter nogle måneder, for andre kan det tage op til 10 år.

I den periode sker der meget i både kroppen og hovedet. Her får du gynækolog Sophia Ehrströms svar på nogle af de mest almindelig spørgsmål om overgangsalder. 

Hvad sker der i overgangsalderen?

Hvad sker der i kroppen, når østrogenet falder i overgangsalderen?

"Det er ikke let at svare på. Overgangsalderen er en kompliceret proces, der endnu ikke er så udforsket. Men vi ved, at kønshormonet østrogen falder, og at det blandt andet påvirker æggestokke og livmoder. Men østrogenet er også vigtigt for andre organer, blandt andet hjernen. Vi tror på, at mange organer i kroppen påvirkes, når østrogenet falder."

Hvad er de første symptomer på, at man er i overgangsalderen?

"De klassiske symptomer er hede- og svedeture. Det er almindeligt med ledsmerter og søvnforstyrrelser. Men det er forskelligt fra person til person. Nogen får slet ingen symptomer."

Jeg fik mange smertefulde symptomer, da jeg var i overgangsalderen, men min jævnaldrende veninde mærkede intet. Hvorfor er det så forskelligt?

"Det skyldes, at vi er biologisk forskellige og reagerer forskelligt på symptomer. Vi har forskellige genetiske forudsætninger for at håndtere udfordringer i livet, helt enkelt."

Hvor lang tid varer overgangsalderssymptomerne, og hvad sker der, når det er overstået?

"Det er meget individuelt, hvor længe overgangsalderen varer. Det kan være fra måneder til flere år, og nogle mærker intet. Når man er forbi overgangsalderen, er der sket ændringer i kroppen. Blandt andet kan man mærke, at slimhinderne er mere tørre end tidligere. For mange stabiliseres humørsvingninger og hedeture, når det er overstået."

Hedebølger, humørsvingninger og sexlyst i overgangsalderen

Jeg lider af pludselige hedebølger, der gør mig rød og varm i ansigtet. Har hedeturene et formål?

"Hedeturene er et mangelsymptom, der opstår, fordi østrogenet falder. Men om de har et formål, ved vi ikke. Vi har brug for mere forskning for at vide, hvad der sker med kroppen i overgangsalderen."

Findes der hjælp til humørsvingninger?

"Det er rigtigt, at mange får humørsvingninger i overgangsalderen. At østrogenet falder, påvirker receptorer i hjernen, og det ser ud til at kunne give nogle PMS-lignende symptomer. Nogle kan reagere på det syntetiske progesteron i hormonbehandlingen. Så man kan prøve med en hormonspiral i stedet, det påvirker normalt ikke humøret på samme måde. Der findes også forskellige former for progesteron. Det kan være nødvendigt at forsøge sig frem, til hvilken slags man trives med. Men overgangsalderen er også en eksistentielt vanskelig periode. Det er en revolutionerende ny fase, og du kan begynde at tænke over, om du er på det rigtige sted i både dit liv og på arbejdet. Dette kan i sig selv påvirke humøret."

Mindskes sexlysten i overgangsalderen?

"Vi ved ikke, om selve lysten påvirkes af manglende østrogen. Nogle synes, at lysten øges, andre at den er uforandret, mens nogle synes, at den bliver mindre. Vi ved imidlertid, at østrogenmangel påvirker slimhinderne. De bliver tørre, og derfor kan nogle kvinder finde det ubehageligt at have sex."

Mine slimhinder er meget tørre, og jeg har prøvet alle mulige cremer uden resultat. Er der nogen hjælp?

"Der er både receptpligtige og ikke-receptpligtige lokale lægemidler med østradiol, som er et kropsspecifikt østrogen mod tørre slimhinder. Ofte er de receptpligtige mere effektive – så tal med din gynækolog."

Skal man tage hormoner i overgangsalderen?

Hvornår skal man søge hjælp, hvor svært et problem skal man have?

"Det er individuelt, men jeg vil sige, at man skal søge hjælp, når symptomerne er så generende, at livskvaliteten falder."

Skal man være bange for at tage hormoner?

"Man skal absolut respektere hormoner, men man skal ikke overdrive risikoen. Mit tip er at læse lidt om det, regne på det og tage stilling ud fra risiko og fordele. Se behandlingen som en mulighed for en bedre livskvalitet, ikke kun som en risiko."

Er der nogen fordel ved østrogenplaster fremfor piller?

"Det er rigtigt, at risikoen for bivirkninger såsom blodpropper er mindre med østrogen i plasterform. Det passerer ikke gennem kroppen og påvirker derfor ikke leveren. Men plaster passer ikke til alle. Et problem med plasteret er, at østrogenet ikke optages lige så godt, hvis du sveder."

Er det rigtigt, at hormonbehandling med tabletter/plaster ikke hjælper mod underlivsproblemer?

"Ja. Vi ved ikke med sikkerhed, om østrogen i tabletform hjælper mod almindelige underlivsproblemer i forbindelse med overgangsalderen. Når det gælder tørre slimhinder, er lokal østrogencreme mest effektivt."

Jeg spiser østrogen mod mine hedeture. Jeg har ikke længere hedeture, men jeg sveder meget. Har jeg brug for at ændre dosis?

"Svedeture kan skyldes andre ting end overgangsalder, for eksempel ændringer i skjoldbruskkirtlen. Det kan testes ved en blodprøve. Hvis man ikke finder nogen anden årsag til svedeturene, kan du prøve med at ændre dosen af østrogentilskuddet i samråd med din gynækolog."

Hvad er bioidentiske hormoner, og er de bedre?

"Forskellen mellem syntetiske og bioidentiske hormoner er, at bioidentiske har præcis samme molekylære struktur som kroppens egne hormoner, og derfor hævdes de at være mere naturlige for kroppen. Allerede i dag får de fleste bioidentisk østrogen, mens progesteronet oftest er syntetisk. Der stilles nemlig spørgsmål ved sikkerheden, når det gælder bioidentisk progesteron, derfor anvendes det ikke i samme grad. Vi ved ikke, om det også beskytter lige så godt mod livmoderhalskræft som syntetisk progesteron. Der er sikkert fordele ved bioidentiske hormoner, men vi har brug for mere viden, før vi ved det med sikkerhed."

Overgangsalder hormoner

Hvor længe er det risikofrit at spise østrogen? Jeg er på mit 5. år og vil ikke stoppe…

"Tidligere sagde man, at man skulle stoppe efter fem år, men nu har vi fået ny viden. Den viser, at det ofte er fint at tage hormoner i 10 år – men så må man ikke have for højt blodtryk, man skal gå regelmæssigt til mammografiundersøgelser, og man må ikke have blødninger. Det bedste er at opveje fordel og risiko sammen med sin gynækolog og træffe en beslutning baseret på det."

Hvad er de mest alvorlige sygdomme, man kan få på grund af overgangsalderen?

"Hvis man ikke er blevet behandlet med østrogen, er risikoen for hjerte-kar-sygdomme højere. Østrogenbehandling beskytter blodkarrene og udsætter på den måde sygdomsudbrud i hjertet. Samtidig kan behandling med hormoner give en lille øget risiko for brystkræft og livmoderhalskræft."

Er der alternativer til hormoner i overgangsalderen?

Er der nogen helt nye behandlinger undervejs?

"I dag ønsker vi at have det godt og være aktive længere. Det gør, at der er et stort behov for nye lægemidler, og der er også gang i meget forskning. En ting, man kigger på lige nu, er hormonfrie alternativer, som kvinder, der har haft brystkræft, kan tage."

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Er der nogen naturlægemidler, der virker?

"I modsætning til lægemidler er naturlægemidler ukontrollerede. Ingen ved, om de virkelig hjælper, eller hvad de egentlig indeholder. Der bør man rådføre sig med sin gynækolog."

Der er flere bøger, der hævder, at man kan spise sig til en bedre hormonbalance med almindelig mad. Kan nogle fødevarer virkelig balancere hormoner?

"Desværre. Det er altid godt at spise sundt, men at spise sig ud af østrogenmangel, det kan man ikke."

Hjælper motion?

"Motion er et godt første skridt mod besvær i overgangsalderen. Motion lindrer symptomerne. Men der er ingen ”opskrift” på, hvilken type træning der er bedst. Man må prøve sig frem, for eksempel ved at begynde at bevæge sig mere og teste forskellige træningsformer."