overgangsalder
Sundhed

Guide til overgangsalderen: Få ekspertens svar på de mest almindelige spørgsmål

27. januar 2023Opdateret 20. november 2023
af Vivvi Alström
oversættelse: Marianne Arnvig, Foto: Panthermedia, Eksperten: Gynækolog Sophia Ehrström
Hvorfor får man hedeture, hvordan ved man, at man er i overgangsalderen, og tør man tage hormoner? Hér får du ekspertens svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål om overgangsalderens symptomer og behandling.

Overgangsalderen er varm. I dobbelt forstand. Sjældent er der skrevet og snakket mere om overgangsalderen. Og sjældent har man det vel så varmt som i den periode.

I den periode sker der meget i både kroppen og hovedet. Her får du gynækolog Sophia Ehrströms svar på nogle af de mest almindelig spørgsmål om overgangsalder.

Hvornår går man i overgangsalderen?

De fleste kvinder går i overgangsalderen, når de er omkring 52 år gamle, men det varierer selvfølgelig fra kvinde til kvinde. Det er normalt at gå i overgangsalderen mellem 45-55 årsalderen.

Overgangsalderen, eller klimakteriet på latin, er perioden omkring kvindens sidste menstruation, men overgangsalderen, og symptomerne herpå, kan starte nogle år før den sidste menstruation. Man er siger, at man officielt er gået i overgangsalder, når man er gået 12 måneder uden menstruation.

Hvor længe varer overgangsalderen?

Det er meget individuelt, hvor længe overgangsalderen varer, men man kan som regel mærke effekterne af overgangsalderen i 1-2 år. Nogle mærker kun, at overgangsalderen varer i nogle måneder, men andre mærker overgangsalderen i op til 10 år.

Overgangsalderen kan starte med små symptomer som blødningsforstyrrelser flere år inden man har sidste menstruation og dermed har ramt overgangsalderen. Det er meget forskelligt, om der over nogle år kommer forskellige varsler og symptomer på overgangsalderen eller om menstruationen pludselig bare udebliver.

Selv efter overgangsalderen er overstået, kan man opleve symptomer. Derfor kan det for nogle føles som om, at overgangsalderen varer en evighed, selvom perioden, hvor østrogenfaldet bemærkelig påvirker kvindekroppen er kortere.

Hvad sker der i overgangsalderen?

Overgangsalderen er en kompliceret proces, der endnu ikke er så udforsket. I overgangsalderen falder kønshormonet østrogen, og det påvirker blandt andet æggestokke og livmoder.

I forbindelse med menopausen stopper vores æggestokke med at producere æg. Derefter vil det ene kvindelige kønshormon, progesteron, være så lidt til stede, at kroppen ikke kan drage nytte af det.

Produktionen af østrogen reduceres markant, fordi æggestokkene med alderen bliver mindre. Når æggestokkene stopper med at producere æg og østrogen, er det kun fedtvævet, der producerer østrogen, og det er ikke særlig meget.

Østrogenet er vigtigt for andre organer, blandt andet hjernen. Vi tror på, at mange organer i kroppen påvirkes, når østrogenet falder.

Manglen på produktion af de kvindelige kønshormoner, østrogen og progesteron, giver svingninger i hormonerne. Det er det, der skaber de ubehagelige symptomer.

Kan man teste, om man er i overgangsalderen?

På apoteket kan du købe en test for overgangsalderen. Der findes forskellige tests, der som regel hedder noget med klimakterie, som er det medicinske navn for overgangsalder.

En klimakterietest måler mængden af FSH, som er et hormon, i urinen. Hvis du har forhøjet FSH, kan det være en indikator på, at du er i overgangsalderen.

Testen viser ikke med sikkerhed, om du er i overgangsalderen, men sammen med øvrige symptomer på overgangsalder, er testen for overgangsalder en god indikator.

Hvad er de første symptomer på, at man er i overgangsalderen?

De klassiske symptomer er hede- og svedeture. Det er almindeligt med ledsmerter og søvnforstyrrelser. Men det er forskelligt fra person til person. Nogen får slet ingen symptomer på overgangsalder. Hvorfor er noget så naturligt som overgangsalderen for kvinder så forskellig fra kvinde til kvinde, tænker du måske?

Det skyldes, at vi er biologisk forskellige og reagerer forskelligt på symptomer. Vi har forskellige genetiske forudsætninger for at håndtere udfordringer i livet, helt enkelt.

Hvorfor får man hedeture i overgangsalderen?

Hedeturene er et mangelsymptom, der opstår, fordi østrogenet falder. Men om de har et formål, ved vi ikke. Vi har brug for mere forskning for at vide, hvad der sker med kroppen i overgangsalderen.

Får man humørsvingninger i overgangsalderen?

Det er rigtigt, at mange får humørsvingninger i overgangsalderen. At østrogenet falder, påvirker receptorer i hjernen, og det ser ud til at kunne give nogle PMS-lignende symptomer.

Nogle kan reagere på det syntetiske progesteron i hormonbehandlingen. Så man kan prøve med en hormonspiral i stedet, det påvirker normalt ikke humøret på samme måde.

Der findes også forskellige former for progesteron. Det kan være nødvendigt at forsøge sig frem, til hvilken slags man trives med.

Overgangsalderen er også en eksistentielt vanskelig periode. Det er en revolutionerende ny fase, og du kan begynde at tænke over, om du er på det rigtige sted i både dit liv og på arbejdet. Dette kan i sig selv påvirke humøret.

Mindskes sexlysten i overgangsalderen?

Man ved ikke, om selve lysten påvirkes af manglende østrogen. Nogle synes, at lysten øges, andre at den er uforandret, mens nogle synes, at den bliver mindre.

Vi ved imidlertid, at østrogenmangel påvirker slimhinderne. De bliver tørre, og derfor kan nogle kvinder finde det ubehageligt at have sex.

Skal man tage hormoner i overgangsalderen?

Hormonbehandling kan hjælpe dig gennem overgangsalderen, men hormoner er ikke altid nødvendige. Behandling i overgangsalderen bruges til at mindske gener som hedeture og tørre slimhinder, og her er hormonbehandling den mest traditionelle og effektive behandling.

Hvis du går for tidligt i overgangsalder, behandler man dog næsten altid med hormoner. Læs hvorfor og få mere viden om tidlig overgangsalder her.

Skal man være bange for at tage hormoner i overgangsalderen?

Behandling med hormoner i overgangsalderen øger risikoen brystkræft, blodprop og hjerte- og karsygdomme. Risikoen er dog forskellig fra kvinde til kvinde og kommer an på alder, nuværende helbred, livsstil og typen af hormonbehandling.

Man skal absolut respektere hormoner, men man skal ikke overdrive risikoen. Et godt tip er at læse lidt om det, regne på det og tage stilling ud fra risiko og fordele. Snak også altid med din læge om mulighederne og risiciene for hormonbehandling.

Er der alternativer til hormoner i overgangsalderen?

I dag ønsker vi at have det godt og være aktive længere. Det gør, at der er et stort behov for nye lægemidler, og der er også gang i meget forskning. En ting, man kigger på lige nu, er hormonfrie alternativer, som kvinder, der har haft brystkræft, kan tage.

I modsætning til lægemidler er naturlægemidler ukontrollerede. Ingen ved, om de virkelig hjælper, eller hvad de egentlig indeholder. Der bør man rådføre sig med sin gynækolog.

Kan kost og motion give en bedre overgangsalder?

Det er altid godt at spise sundt, men at spise sig ud af østrogenmangel, det kan man ikke. Der er dog nogle fødevarer, du med fordel kan spise mere af i overgangsalderen, og som muligvis kan mindske symptomer. Motion er et godt første skridt mod besvær i overgangsalderen, da det lindrer symptomerne.

Hvad er de mest alvorlige sygdomme, man kan få på grund af overgangsalderen?

Hvis man ikke er blevet behandlet med østrogen, er risikoen for hjerte-kar-sygdomme højere. Østrogenbehandling beskytter blodkarrene og udsætter på den måde sygdomsudbrud i hjertet. Samtidig kan behandling med hormoner give en lille øget risiko for brystkræft og livmoderhalskræft.

Hvad sker der efter overgangsalderen?

Når man er forbi overgangsalderen, er der sket ændringer i kroppen. Blandt andet kan man mærke, at slimhinderne er mere tørre end tidligere. For mange stabiliseres humørsvingninger og hedeture, når det er overstået. Du kan læse meget mere om livet, der venter efter overgangsalderen her.

Kilder: Gynækolog, Sophia Ehrström og sundhed.dk

Læs også