Sundhed
12. juni 2019(Opdateret 12.06.19)

Ekspert om tidlig overgangsalder: Derfor er behandling afgørende

En lang række kvinder går for tidligt i overgangsalder, og ifølge overlæge Anette Tønnes Pedersen er det vigtigt, at symptomer på tidlig overgangsalder opdages og behandles. Her forklarer hun hvorfor.
Af: af Sara Gerlach Madsen
tidlig overgangsalder

Foto: Shutterstock

Overlæge Anette Tønnes Pedersen arbejder på Gynækologisk Klinik på Rigshospitalet og får hver måned henvist kvinder helt ned i teenagealderen, der har symptomer på tidlig overgangsalder.

Tidlig overgangsalder blandt kvinder er nemlig en ting, og symptomerne på tidlig overgangsalder skal tages alvorligt, da det kan spille stor rolle for kvindernes fremtidige liv og hverdag.

Hvad er for tidlig overgangsalder?

– Tidlig overgangsalder er defineret ved, at det rammer kvinder, der endnu ikke er fyldt 40, har udeblevne menstruationer, ingen produktion af østrogen og forhøjet niveau af overordnede kønshormoner – det såkaldte FSH, forklarer overlæge Anette Tønnes.

I Danmark er kvinder i gennemsnit 51,5 år, når de går i overgangsalder, men nogle kvinder går tidligere i overgangsalderen. Man får diagnosen for tidlig overgangsalder, hvis man har forhøjede overordnede kønshormoner og stopper med at menstruere, inden man er fyldt 40.

Man skønner, at 1-2 % af alle kvinder rammes af tidlig overgangsalder. Tallet stiger til 3-4 %, hvis man inkluderer kvinder, der af medicinske grunde, f.eks. kemo- eller strålebehandling eller fjernede æggestokke, går for tidligt i overgangsalderen.

Hvorfor går man for tidligt i overgangsalderen?

I mere end 50 % af tilfældene er det ikke muligt at forklare årsagen til tidlig overgangsalder hos kvinder.

Tidlig overgangsalder kan blandt andet skyldes autoimmune sygdomme som stofskiftesygdom eller binyresygdom, eller man er måske født med en forkert kromosom-sammensætning.

Hvis man har fået fjernet begge æggestokke ved en operation, vil man også gå momentant i overgangsalder, ligesom både kemoterapi og strålebehandling kan ødelægge æggestokkenes funktion.

– Men i halvdelen af tilfældene kan vi faktisk ikke finde forklaringen. Det skyldes sandsynligvis genetik, vi endnu ikke har kortlagt, siger Anette Tønnes Pedersen og understreger, at tidlig overgangsalder for de fleste vil være en permanent tilstand.

Tidlig overgangsalder: Symptomer

Hvad er symptomerne på tidlig overgangsalder, tænker du måske? Symptomerne for tidlig overgangsalder er meget lig de almindelige symptomer på overgangsalderen. Tidlig overgangsalders symptomer kan derfor være hedeture, blødningsforstyrrelser eller ledsmerter.

Det er dog forskelligt, hvilke symptomer på tidlig overgangsalder, forskellige kvinder oplever. Nogle kvinder oplever kun blødningsforstyrrelser og manglende menstruation som symptom på tidlig overgangsalder, men andre symptomer kan være hedeture og nattesved, søvnproblemer og forstyrret nattesøvn, nedsat sexlyst og humørsvingninger, vægtøgning, smerter i led og muskler, tørre slimhinder, smerter ved samleje.

Tidlig pubertet og tidlig overgangsalder?

Der er ingen sammenhæng mellem tidlig pubertet og for tidlig overgangsalder – nærmere tværtimod. Hvis man som kvinde i 16-18-årsalderen stadig ikke har fået menstruation, bryster eller kønsbehåring, går man i gang med at udrede for tidlig overgangsalder.

Behandling for tidlig overgangsalder

Eksperter undestreger, at behandling mod for tidlig overgangsalder er afgørende - ikke kun fordi symptomerne på tidlig overgangsalder kan være generende, men også fordi det påvirker kvindernes kroppe resten af livet.

Under overgangsalderen stopper ens egen østrogenproduktion, og ifølge Anette Tønnes Pedersen er det afgørende at komme i behandling med naturligt østrogen, når man går tidligt i overgangsalder, hvilket sjældent er nødvendigt, hvis overgangsalderen indtræffer rettidigt.

– Manglende østrogen påvirker ikke kun evnen til at få børn, men betyder også, at knoglerne afkalker, og at man er i højere risiko for at udvikle knogleskørhed, åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme.

Derudover er østrogenbehandling også nødvendigt, hvis kvinder der går for tidligt i overgangsalder ønsker at prøve at blive gravid.

– Behandling i sig selv fremmer ikke fertiliteten, men er nødvendigt, hvis der er lidt aktivitet tilbage i æggestokkene, og man vil forsøge insemination eller reagensglasbefrugtning.

- En anden mulighed er at få æg doneret. Det kan enten være fra en søster, en veninde eller en anonym ægdonor. Så diagnosen tidlig overgangsalder er ikke altid ensbetydende med, at graviditet er umuligt.

- Vi kan blive overraskede og uden forklaring kan det ske, at hov – nu sker der alligevel noget i æggestokkene, og pludselig er kvinden gravid. Det er jo ikke, fordi vi er dårlige læger, men fordi vi stadig ikke har 100 procent styr på alt, hvad der sker biologisk i kroppen, siger Anette Tønnes Pedersen.

Østrogenbehandling

Tidlig overgangsalder behandles med østradiolbehandling, der sørger for, at østrogenniveauet er det samme som hos jævnaldrende kvinder. Østrogenbehandlingen kan i nogle tilfælde også suppleres med hormonet gestagen.

Østrogenbehandling for tidlig overgangsalder kan gives gennem piller, plaster eller gel, der smøres på huden. De forskellige behandlingsformer har hver især bivirkninger, men bivirkningerne kan også variere fra kvinde til kvinde.

Bivirkninger ved behandling for tidlig overgangsalder kan være:

  • Uregelmæssige blødninger

  • Uren hud

  • Humørsvingninger

  • Kvalme

  • Væske i kroppen

  • Brystspændinger

Læs også