https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/sundhed/allergibabyprim.jpg
Sundhed

Økologi ingen garanti mod allergi

25. august 2009
af Line Hvid
foto: Pantherstock
77 % tror fejlagtigt, at økologiske produkter er det bedste køb for huden. Det viser en ny undersøgelse fra Astma-Allergi Forbundet.

20 % af danske børn har problemer med børneeksem. Deres hud er særlig følsom og bliver nemt irriteret. Det er blandt andet derfor, at Astma-Allergi Forbundet kun sætter deres mærke med den blå krans på produkter, der har minimal risiko for at irritere huden.

Men de mange forskellige mærkninger forvirrer forbrugerne, når de skal vælge det, der er bedst for huden. Vi har lært at det røde Ø-mærke for økologi er godt at gå efter, når det gælder madvarer. Men det betyder ikke nødvendigvis, at det er det man skal gå efter, når det gælder børnehudpleje.

Vådservietter kan fremkalde allergi

Køber økologi for at undgå allergi
Astma-Allergi Forbundet satte sig i samarbejde med Pampers for at finde ud af, hvor forvirrede forbrugerne egentlig er. 700 danskere svarede i deres undersøgelse på 21 spørgsmål om vaner og holdninger til produkter i kontakt med huden.

Næsten alle (94 %) er bekymrede for, at produkter i kontakt med huden kan skade sundheden. Mere end tre fjerdedele (77 %) af deltagerne svarer, at de køber økologimærkede produkter for at undgå eksem, allergi og hudirritation. Men økologi er altså ifølge Astma-Allergi Forbundet ingen garanti.

To tredjedele (64 %) mener, at økologiske produkter er det bedste valg til forebyggelse af allergi. Astma-Allergi Forbundet anbefaler produkter med den blå krans, for så er ingredienserne vurderet og godkendt af eksperter.

Tænk på dit barn OG miljøet
Det handler altså om at adskille, hvad der er godt for miljøet, og hvad der er sundt for huden. Hvis du også vil tænke på miljøet, kan du vælge produkter, som har både kransen og et miljømærke, som f.eks. det grønne svanemærke.

Pas på parfumen i økologiske babysalver

Det betyder mærket

Den blå krans
Astma-Allergi Forbundets deklarationsordning er det eneste allergimærke på det danske marked, der sikrer dig, at det produkt, du køber, giver dig minimal risiko for at udvikle allergi. Den blå krans på produkterne er din tryghed for, at indholdet er nøje vurderet af en erfaren deklarationskemiker. Kemikeren vurderer alle ingredienserne hver for sig, og ser på hvordan de reagerer sammen.

Ø-mærket
Ø-mærket viser, at en vare er økologisk. Det røde Ø-mærke er et dansk kontrolmærke, der fortæller, at de danske myndigheder har ført kontrol med de gårde og virksomheder, der sidst har forarbejdet, pakket eller mærket de økologiske fødevarer m.v.

Blomsten og Svanen
Den europæiske Blomst og den nordiske Svane er de to eneste miljømærker, der er officielt anerkendt i DanmarkEn lang række produkter kan mærkes med Blomsten eller Svanen. Det gælder dagligvarer som køkkenruller og shampoo. Og det gælder langvarige forbrugsgoder som møbler og computere. Serviceydelser kan også miljømærkes, fx hoteller og bilvaskehaller. Fødevarer og medicin mærkes derimod ikke med Blomsten eller Svanen.

Når et produkt er mærket med Blomsten eller Svanen, er det en garanti for:

  • At produktet er blandt de mindst miljøbelastende inden for sin kategori
  • At der er taget hensyn til din sundhed
  • At kvaliteten er god

Se også: Luft ud og undgå allergi

Læs også