https://imgix.femina.dk/media/bb4badda7c43493286cebc50700b6813.jpg
Sundhed

Vådservietter kan fremkalde allergi

19. marts 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
En ny test viser, at det ikke er alle vådservietter, der er gode for små børn

Der kan nemlig være allergifremkaldende stoffer i nogle typer vådservietter, viser en ny test fra Forbrugerrådets blad Tænk.

I testen er der indkøbt 25 pakker med forskellige vådservietter, og det viser sig, at tre af produkterne f.eks. indeholdte parfume. Tre allergifremkaldende stoffer blev også fundet på flere indholdsdeklarationer.

- Konserveringsstoffet IPBC må ikke bruges i kosmetik til børn under tre år og som bliver på huden. Derfor må det selvfølgelig heller ikke være i vådservietter til børn, og producenten burde for længst have trukket disse servietter tilbage fra markedet, siger test-ansvarlig Stine Müller fra Tænk til forbrugerkemi.dk.

Kamille kan give allergi
Hun forklarer også, at flere af vådservietterne blev promoveret på, at de indeholder kamille. Men kamilleblomsten kan faktisk indeholde stoffer, der er allergifremkaldende.
Flere vådservietter indeholdt også methylparaben, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Ifølge Maria Hansen, der er akademisk medarbejder hos Informationscenter for Miljø og Sundhed, kan der være flere problematiske stoffer i vådservietterne, som Tænk ikke har fået med. Også i de produkter, der er mærket med Svanen eller Den blå krans, som dog er bedre i forhold til de farlige stoffer end andre produkter.

Brug vand i stedet for vådservietter
Hun råder der for til, at man bruger vand i stedet.

- Da der ofte ikke er adgang til vand, kan man i stedet pakke nogle våde skumvaskeklude i en tætlukkende pose, inden man tager af sted. Og så bruge af dem i løbet af dagen, siger Maria Hansen.

Her får du nogle råd fra Forbrugerkemi.dk om vådservietter:

- Drop vådservietten og brug en klud med rent vand.

- Når barnet indtager fast føde og har afføring i bleen, kan du bruge lidt uparfumeret, miljømærket sæbe på kluden.

- Skal du tur, kan du pakke de våde klude i en plasticpose.

- Undgå at vælge vådservietter med parfume ved at se, om der står "parfume", "parfum" eller "aroma" på indholdsdeklarationen.

- Slå evt. stofferne op på kemiinfo.dk.

Læs en test af flere typer vådservietter på Familiejournal.dk. Flere af dem klarer sig faktisk rigtig godt

Læs også:
Allergi
Kemiknuseren

Læs også