Digitale mediers påvirkning på søvn
Mental sundhed

Sådan bliver din søvn påvirket af digitale medier

21. november 2023
Isabella Jacobsen
Vi bliver let afhængige af de digitale medier. Faktisk så afhængige, at vi har svært ved at slippe dem om aftenen. Læs med og find ud af, hvordan det egentlig påvirker din søvnkvalitet

Hvordan påvirker digitale medier din søvn?

Når du bruger digitale enheder, som din telefon, computer eller TV, kan det forstyrre din søvn og søvnkvalitet. Det viser et studie fra Sleep Research. I undersøgelsen blev deltagerne opdelt i to grupper. Den ene gruppe blev udsat for blåt lys i tre timer før sengetid, mens den anden ikke blev. Gruppen, der blev udsat for blåt lys, havde en dårligere søvnkvalitet og lavere niveauer af melatonin end den anden gruppe.

https://imgix.femina.dk/2023-11-22/velkomstdrinks-36_0.png

En anden undersøgelse fra Sleep Medicine har vist effekten af ikke at bruge digitale enheder inden sengetid. I undersøgelsen stoppede 20 voksne med at bruge digitale enheder om aftenen i tre dage. Resultatet var, at de i gennemsnit faldt hurtigere i søvn og sov i længere tid.

Hvilken betydning har melatonin for din søvn?

Forestil dig, at din krop har et indbygget ur, som fortæller dig, hvornår du skal sove og vågne. Melatonin er et naturligt søvnhormon, som hjælper med at styre dette ur. Når det bliver mørkt, producerer kroppen mere melatonin, hvilket gør os trætte og klar til at sove. Omvendt forhindrer lyset, at der produceres melatonin, så vi føler os vågne.

https://imgix.femina.dk/2023-11-21/velkomstdrinks-33.png

Når vi bruger vores telefon, computer eller TV om aftenen, udsættes vi for det blå lys, som hjernen opfatter som dagslys. Det forhindrer produktionen af melatonin, hvilket kan gøre det svært at falde i søvn. Den forsinkede produktion af melatonin påvirker vores døgnrytme, hvilket kan gøre det sværere at vågne om morgenen og få os til at føle os mere trætte i løbet af dagen.

Bliv klogere på din søvn og de fire søvnfaser

Vil du lære mere om, hvad der sker, når øjenlågene falder i, og du forsvinder ind i drømmeland? Bliv klogere på din søvn, og hvad der sker i løbet af søvnens fire faser her: De fire søvnfaser.

5 tips til en digital detox inden sengetid

En digital detox kan gøre underværker for både krop og sind. Ifølge American Psychological Association kan det sænke stressniveauer, forbedre søvnen og øge produktiviteten. Desuden kan det aflaste hjernen fra den konstante belastning, som brug af teknologi kan medføre.

https://imgix.femina.dk/2023-11-21/10-tips-til-din-digitale-detox-18.png

Vi har samlet vores 5 bedste tips, som kan hjælpe dig med at forbedre din søvn ved at reducere din skærmtid inden sengetid. 1. Begræns din skærmtid, især en time før sengetid, og 2. sæt klare mål for, hvor meget tid du vil bruge på digitale medier om dagen. 3. Hold faste sengetider, så din krop kan vænne sig til et regelmæssigt søvnmønster, og 4. find på aktiviteter, som du kan bruge din tid på i stedet for din telefon. 5. Og husk, vær tålmodig og anerkend de små fremskridt, du gør mod en sundere digital balance i dit liv!

Eksempler på skærmfrie aktiviteter

  1. Sæt dig godt til rette under et tæppe, og find en spændende bog eller et inspirerende magasin, som du kan fordybe dig i.
  2. Grib et par gode sko, lav en varm drik i en termokop og træd ud i den skønne natur.
  3. Afprøv dine kulinariske færdigheder ved at lave din livret eller bage en lækker kage, som du kan nyde efterfølgende.
  4. Træk vejret og find din indre ro ved at dyrke yoga eller meditation. Du kan f.eks. finde en guidet video på YouTube.
  5. Få pulsen op og styrk dit helbred ved at tage en tur i svømmehallen, besøge den lokale tennisklub eller spille bold på græsområderne i nærheden.
  6. Brug tid sammen med dine nærmeste, og hav fokus på at være i nuet.
  7. Find dit yndlings brætspil frem og nyd en hyggelig stund med dine nærmeste.

Læs også