Digital detox på arbejdspladsen
Mental sundhed

Digital detox på arbejdspladsen

1. november 2023
af Isabella Jacobsen
Foto: Isabella Jacobsen
Du kender det helt sikkert. Du sidder dybt fokuseret med en arbejdsopgave. Pludselig dukker der en ny mail frem, din telefon ringer, og en kollega stiller et spørgsmål. Med ét er din koncentration fuldstændig slået ud af kurs.

Hvad sker der, når man bliver afbrudt?

Vores hjerner kan ikke multitaske. Derfor bruger vi meget mental energi på at skifte mellem forskellige arbejdsopgaver i løbet af en dag. Den mentale energi kommer også på overarbejde hver gang mails, telefonopkald eller spørgsmål fra kollegaer kræver vores opmærksomhed midt i arbejdet. Det kan være forstyrrende og kan både føre til frustrationer, øget arbejdspres og stress. Derfor er det vigtigt med digital arbejdsro.

Forskning viser, at man bliver mindre træt og stresset, når man kun gør en ting ad gangen. Desuden er det nemmere at fokusere ens opmærksomhed og mentale energi på en arbejdsopgave, hvis alle andre forstyrrelser er minimeret. På denne måde kan man også bedre arbejde effektivt og undgå at lave fejl.

Vidste du, at....?

  • 79% føler sig distraheret i løbet af en arbejdsdag.
  • 68% mener ikke, at de har nok uafbrudt fokustid i løbet af deres arbejdsdag.
  • Undersøgelser viser, at medarbejdere i gennemsnit tjekker deres mails op til 36 gange i timen.
  • Det tager i gennemsnit 25 minutter at genfinde fokus efter en forstyrrelse på arbejdspladsen.

Kilder: PPM Express & Clockify.

Hvor ofte afbrydes man i løbet af en arbejdsdag?

https://imgix.femina.dk/2023-10-31/velkomstdrinks-18.png

Vi bruger i gennemsnit 12 minutter på en opgave, før vi bliver afbrudt. Det konkluderer et studie fra University of California. De sætter fokus på vigtigheden af at fjerne de daglige distraktioner på arbejdspladsen, så man som medarbejder bedre kan fokusere på ens arbejdsopgaver. Det tager nemlig 25 minutter fra man bliver afbrudt, til man vender tilbage til ens oprindelige opgave.

Problemet ved at blive forstyrret konsekvent er, at ens hjerne vænner sig til det. Derfor kan man få sværere ved at holde fokus i længere tid. Det kender mange nok til i situationer, hvor man skal koncentrere sig om noget i en længere periode. Det er typisk her, trangen til at tjekke mails, nyheder eller snakke med en kollega opstår.

3 råd til at skabe et mere fokuseret arbejdsmiljø

https://imgix.femina.dk/2023-11-06/velkomstdrinks-28.png

For at skabe et mere fokuseret arbejdsmiljø kan du følge disse tre simple råd. Blokér din kalender på udvalgte dage, så dine kollegaer ved, at du ikke er tilgængelig for møder. Indstil dine e-mail notifikationer til kun at dukke op på bestemte tidspunkter, så du ikke konstant bliver afbrudt. Brug høretelefoner og lyt til en podcast eller musik, så du bedre kan fokusere og signalere til andre, at du ikke ønsker at blive forstyrret.

Sådan slår du notifikationer fra i Outlook

  1. Åbn Outlook og klik på “Filer” i øverste venstre hjørne.

  2. Vælg “Indstillinger” og tryk derefter på “Mail”.

  3. Scroll ned til sektionen “Beskedankomst”.

  4. Fjern markeringen i afkrydningsboksen “Vis en meddelelse på skrivebordet” for at slå pop-up notifikationer fra.

Kilder: Fordybelsespyramiden, Samvirke, Djøfbladet & The Wall Street Journal.

Læs også