Guide til et langt liv
Mental sundhed

De 100-åriges guide til et langt liv

28. juni 2019
Udgivet første gang 11. december 2017. Af Thora Bruun Makita
Foto: Panthermedia
De fleste drømmer om at leve længe, især hvis helbredet og livslysten er til det. På en ø i japan findes verdens højeste koncentration af 100-årige. Her får du deres råd til et langt og lykkeligt liv.

De 100-åriges råd til et langt liv

På den japanske ø Okinawa findes verdens højeste koncentration af hundredårige, og de er tilmed lykkelige. Men hvad er opskriften bag? De to forfattere bag bogen "Ikigai" rejste­­ rundt på øen og interviewede de ældre øboere og fandt frem til, at svaret er at finde i begreb­et ikigai: at være aktiv og gå op i det, man foretager sig. Bliv klogere på, hvordan du selv får et langt og lykkeligt liv via disse genveje fra bogen.

1. At finde sin ikigai

På den japanske tropeø Okinawa findes der flere mennesker på over 100 år end noget andet sted i verden. Hemmeligheden bag at blive så tudsegammel hænger sammen med, at de alle sammen har en ikigai, som kan oversættes til det at have en stor lidenskab, man går op i, en mening med livet. Og den varer ved hele livet. Ja, faktisk opererer disse øboere slet ikke med pension, da de fleste gerne vil blive ved med at arbejde – vel at mærke hvis det er et arbejde, som de kan lide, og hvis de har helbred til det. Når de har fundet deres ikigai, har de også et formål med at leve – og kan skabe noget nyttigt for sig selv og andre. Så en af ingredienserne – for ikke at sige hovedingrediensen – bag et lykkeligt liv er, at du finder din ikigai. Som et japansk ordsprog lyder: ”Kun hvis du er aktiv, vil du ønske at leve i 100 år.”

2. Flow, koncentration og udfordring

En af måderne til at finde din ikigai er at stræbe efter flow, hvor du glemmer dig selv, tid og sted og bliver et med arbejdet uden at lade dig distrahere af hverken mobil, e-mails eller snak. Det gælder derfor om at finde noget, hvor der er det rette niveau af udfordring. Er opgaven for let, bliver det kedeligt, er den for svær, skaber det frustration – derimod skal du finde en, der er lige tilpas. Japanere er kendt for deres meget lange arbejdsdage, men de også kendt for at være vedholdende, indtil den mindste detalje er på plads. Og det hænger måske sammen med, at der skal være en vedvarende udfordring i det, de laver, så de har muligheden for at overgå sig selv. For at komme i flow er det også vigtigt, at du har et klart mål med det, du foretager dig, og at du koncentrerer dig om en enkelt opgave ad gangen.

LÆS OGSÅ: Skriv dagbog og bliv lykkeligere

3. Spis til du er 80 procent mæt

Indbyggerne på Okinawa spiser kun, til de er 80 procent mætte. Denne leveregel gør, at man undgår at tvinge kroppen på overarbejde – spiser man for meget mad, bliver kroppen sløv og bruger for meget energi på at fordøje maden. Det daglige kalorieantal ligger på 1.785 i Okinawa, mens gennemsnittet i Japan er på 2.068. BMI er også lav hos folk på Okinawa: Det svinger mellem 18 og 22, mens det gennemsnitlige BMI i f.eks. USA svinger mellem 26 og 27. Når beboerne på Okinawa kun spiser, til de er 80 procent mætte, kan det også hænge sammen med deres portionsanretninger: Portionerne i Japan er mindre end i Vesten, og der serveres i en masse små skåle.

4. 18 forskellige fødevarer om dagen

Okinawa-kosten er berømt verden over og med god grund, f.eks. har Okinawa den laveste andel af dødsfald forudsaget af hjerte-kar-problemer i Japan. Beboerne spiser endog meget varieret og især vegetabilske fødevarer, der stammer fra planter. En undersøgelse viste f.eks., at de 100-årige på Okinawa indtog 18 forskellige fødevarer i gennemsnit på daglig basis. Desuden spiser de mindst fem retter grøntsager eller frugt om dagen, fisk tre gange om ugen, og så undlader de næsten sukker og søde sager. således spiser de kun en tredjedel af den mængde sukker, som resten af japanerne spiser. Hertil kommer, at de indtager under ti gram salt om dagen. Okinawa-kosten rummer desuden mange antioxidanter som tofu, miso, gulerødder, kål, tunfisk, edamamebønner og tang. Det er lige til at kopiere til din indkøbsliste, hvor du også kan tilføje grøn og hvid te, bl.a. fordi de indeholder polyfenoler, der både forebygger hjerte-kar-sygdomme og kræft.

5. Vær fælles om tingene

På Okinawa er der tætte bånd mellem øboerne, også økonomisk. De har små såkaldte moai, som består af en uformel gruppe mennesker med fælles interesser, der forpligter sig til at hjælpe hinanden. Medlemmerne skal således betale et månedligt beløb, som gruppen selv fastsætter, hvilket går til de fælles interesser, gruppen har sammen, f.eks. aftensmad og spil. Hvis der bliver penge til overs, går et aftalt beløb til et af medlemmerne, og turen går på skift – hvis én kommer i økonomiske vanskeligheder, kan hjælpen endda fremskyndes. På den måde passer man på hinanden – også økonomisk – og det menes at være med til at give en tryg og lang alderdom.

6. Gå og gå, og brug haven

De ældre mennesker på Okinawa er gode til at røre sig, måske fordi der ikke er nogen jernbane på øen, så man er simpelthen nødt til at gå. Men også på andre måder: F.eks. ordner de ældre have eller tebuske. Musik, sang og dans fylder også i deres hverdag. Derudover dyrker mange blid motion, det kan være f.eks. den kinesiske yogaform qigong, der forbedrer blodomløbet og styrker kommunikationen mellem sind og krop. Så hvis du vil leve længe, er et godt råd at have en masse aktiviteter i gang, så rører du dig sandsynligvis automatisk uden at skænke det en tanke.

7. Modgang mødes med rank ryg

Når oldingene i Okinawa møder modgang, så forstår de at koncentrere sig om deres mål – ikigai – uden at give efter for modløsheden. Og netop evnen til at være hårdfør over for modgang, kan hænge sammen med den buddhistiske tankegang, som mange japanere har. Ifølge buddhismen er alt forgængeligt, og når man indser det, så vil man også føle mindre smerte over tab, da man ved, at det et vilkår. Ifølge buddhismen skal man i stedet koncentrere sig om de ting, som man har kontrol over – nemlig nuet – og lade følelser og fremtid være. Og skal man opnå kontrol over følelserne, er meditation en vej, således bruger zenbuddhister f.eks. meditation til at befri sig for deres følelser og begær ved at blive bevidst om dem uden at lade sig rive med.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du være dig selv

Om eksperterne

De spanske forfattere Francesc Miralles og Héctor Garcia står bag bestselleren "Ikigai", som nu er udkommet på dansk på People's Press.

Læs også