Vær dig selv
Mental sundhed

Derfor skal du være dig selv - og sådan gør du

15. januar 2018
(udgivet første gang juni 2015) af Trille Frost
Foto: Panthermedia
Der er et direkte link mellem det at være lykkelig og at leve i overensstemmelse med de værdier, man har.

Når vi er sammen med andre, så har vi ofte en social maske på, og det kan være taktisk nødvendigt af forskellige årsager, husk blot at reservere plads i dit liv til at smide masken. Det kan lyde banalt, men – ifølge nyere psykologiske studier – er det en forudsætning for dit velbefindende, at du også udtrykker dit autentiske jeg. Eksperter peger bl.a. på, at det øger selvværdet og evnen til at knytte stærke relationer i dine omgivelser.

– Det er meningsfuldt og motiverende for os som mennesker at leve autentisk. Dog kan det være en stor udfordring livet igennem. Du skal vide, hvem du er, og hvad du står for – og netop det kræver en god forbindelse til din indre kerne, den specielle connection mellem krop, tanker og følelser, siger Trine Eskelund, gestaltterapeut, ansat i psykiatrien og indehaver af Authenticliving.dk – her får du hendes 3 tips til, hvordan du får skabt den vigtige forbindelse:

Lev i nuet

Stil dig selv spørgsmålet: Hvad er ellers muligt lige nu? På den måde undgår du at hænge fast i fortiden eller fremtiden, og du kan bedre være åben for alt det, der er tilgængeligt for dig i øjeblikket.

LÆS OGSÅ: Få flere råd til at være dig selv - find frem til dine kerneværdier her

Mærk kroppen

Mange af os er alt for mentalt fokuserede, og vi glemmer, at kroppen sladrer. Har du f.eks. ondt i maven, så er det måske tegn på, at du har overskredet en personlig grænse. Hvad fortæller din krop dig?

Giv slip på dine tanker

Tanker er en del af dig, men du er ikke dine tanker. I stedet for at lade dem gro fast og blive til overbevisninger, så prøv at mærke, hvor meget frihed du altid har til at tænke anderledes eller skubbe tankerne væk og mærke, hvem du er bag dem.

LÆS OGSÅ: 8 veje til at leve dit liv fra hjertet

Kilder: The Authentic Personality – A Theoretical and Empirical Conceptualization and The Development of The Authenticity Scale, Psychologytoday.com, Self.com

Læs også