

Stor test: Find de rigtige løbesko
25. august 2021Det første, enhver motionsløber skal ud og investere i, er et par rigtig gode løbesko. Og synes du, at du døjer med skader, er det måske også på tide at kigge sig om efter nogle nye løbesko.
Derfor ser vi nærmere på et udvalg af letvægts løbesko. Vores skotestere er Stine, som er løbeinstruktør og løber tre gange om ugen i variabelt terræn, og Adele, som løber et par gange om ugen og gerne intervalløb.
Hvilken løbesko skal du vælge? Se testen her

1. Brooks Pure Flow – 1.100 kr.
Stine: Den afrundede hæl på denne innovative sko skulle kunne reducere kroppens indre stressniveau! Skoens tåsplit gør også, at den sidder godt på hele foden og giver god kontakt med underlaget.
Det er en let løbesko, men samtidig robust. Jeg testede både skoen på langdistance og intervalløb, og den passer klart bedst til kortere ture.
Adele: Skoen er lavet i et design, der skal give en mere naturlig løbestil og gøre det lettere at rulle fra hælen over forfoden.
Da jeg allerede løber ret meget på forfoden, føltes det næsten, som om jeg rullede for langt over i hvert skridt, men for dem, som måske ligger lidt langt tilbage på foden, tror jeg, det kan være meget effektivt.
Modellen var desværre lidt for smal til mine fødder, hvilket gav gnavesår på de længere ture.
2. Reebok zPump Fusion – 1.000 kr.
Stine: Forventningerne var store. Reebok har siden 1989 lavet sko med pump, først til basketspillere og nu løbeskoen her.
En letvægtssko, som skulle sidde som støbt på foden på grund af pump-knappen i siden. Men selv om jeg pumpede løs, synes jeg alligevel ikke, at skoen sad specielt godt.
Jeg savner at kunne stramme den bedre på foden. Både ved intervalløb og langdistance kæmpede jeg meget med, at skoen gabte, selv om jeg havde den rigtige størrelse.
Stødabsorberingen var heller ikke specielt god, og overpronerer du, giver den ikke nok støtte, så de var ikke de bedste løbesko for mig.
Adele: Det er smart med pump-effekten, men jeg er usikker på, hvor god jeg synes, effekten er. Skoen er let, og efter ”pumpningen” sidder den godt, men ikke bedre end de andre testsko.
Og jeg må indrømme, at jeg savner snørebånd hele vejen op, så man kan stramme mere foran på foden. Med hensyn til løb er den – som Brooks- og Asics-modellerne – en sko, der passer bedst på korte distancer.
Den absorberer simpelthen for dårligt på længere ture, og det giver en del gnavesår, især på asfalt.

3. Nike Air Zoom Pegasus 31 – 899 kr.
Stine: God stødabsorption som altid på Nikes Pegasus-modeller. Den sidder perfekt på mine brede fødder, selv på forfoden.
Men jeg savner lidt støtte fortil, og for mig passer den derfor bedst til kortere ruter med lavt tempo. Men jeg tror, at mange med normalpronation vil elske denne sko. Pluspoint for det fine design også.
Adele: Nike Pegasus er en klassiker, som stadig holder. Lidt tungere end Adidas Ultra Boost, men en god sko med solid absorption både på lange og korte ture.
God pasform til lidt bredere fødder, og den fungerer godt for mig med neutral løbestil.
4. Asics 33 DFA – 1.000 kr.
Stine: Den sidder godt på foden, men fordi jeg overpronerer, når jeg løber, var de ikke behagelige at have på ved høj fart og efter otte kilometer.
Hvis jeg skulle løbe i den, ville det nok kræve en del øvelser for at styrke lægmuskulaturen, før jeg løber. Fin til en kort tur.
Adele: En let sko, som sidder godt på foden, også for mig med en ret bred forfod.
O.k. stødabsorption, men da jeg løber meget på forfoden, er der ikke helt nok til længere distancer, særligt på asfalt, så jeg fik en del vabler – selv med sportstape. Alt i alt en fin sko til korte ture eller intervalløb.

Coopertest: Test din løbeform - hvis du tør!
5. Adidas Ultra Boost – 1.400 kr.
Stine: Jeg har længe været tilhænger af Adidas’ forrige Boost-model med 80 % boost, og de ekstra 20 % gør helt sikkert denne til testens mest komfortable sko.
For mig, som har relativt brede ben, passer den udmærket, da Prime Knit-materialet gør den meget behagelig at have på.
Selv om jeg har en overpronerende løbestil, føltes skoen ikke for blød eller manglede støtte. Den er meget rar at have på og passer lige så godt til korte løbeture som lange.
Jeg testede den både på asfalt, i skoven og i sandet, og det føltes som at løbe på skyer.
Adele: Favorit! Stødabsorberingen er god i hele skoen, og pasformen perfekt til små, brede fødder takket være det fleksible mesh-stof på ydersiden.
Helt klart de bedste løbesko for mig, da jeg hverken får gnavesår eller problemer på lange ture. Plus et fint og neutralt design. Den kan anbefales!
Andre gode løbesko til dig:
Vi har fundet et udvalg af gode løbesko til efterårets løbetræning - især i kategorien letvægtssko. Måske er de bedste løbesko for dig heriblandt?

Nike Free 5.0, 750 kr.
Nike Free’en er en letvægtstræningsko, som kan bruges til fitness og allround-træning, men også til løb, hvis du er neutral eller supinerende løber.
Fleksibel sko med meget behagelig pasform og mulighed for at løbe uden strømper.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Newton Motion IV, 1.500 kr.
Amerikansk sko, som er særligt velegnet til forfodsløb.
Hældroppet på skoen er meget lille, hvilket i praksis betyder, at foden holdes i en neutral position, og kombineret med øget affjedring i mellem- og forfodsdelen af skoen skulle det give en hurtigere og mere naturlig løbestil.

Asics Gel DS Racer 10, 1.000 kr.
Letvægtssko særlig velegnet til lange distancer som for eksempel maraton. Til dig, der overpronerer.
En racer-model, som er let, fleksibel og udstyret med en forstærkende plade i sålen, der giver hurtigere afsæt og derfor egner sig godt til løb i højt tempo også.

Zoot tempo 6.0, 1.250 kr.
Letvægtssko til dig, der pronerer, når du løber. Med ekstra forstærkning i mellemsål for hurtig afsæt fra underlaget.
Særligt egnet til triatlon, da den er nem at komme ind og ud af og helt fri for syninger direkte mod huden, så det er muligt at løbe uden strømper.

New Balance, RC1600, 1.200 kr.
Superlet sko, som både er velegnet til lange ture, intervaller og kortere ture. Fleksibel, komfortabel og med god pasform på foden. Især god til dig, der supinerer eller løber neutralt og på fast underlag.

Saucony Kinvara 6, 1.300 kr.
En letvægtssko til neutrale løbere. Den sidder stabilt om foden og egner sig til både almindeligt og forfodsløb. God til underlag som asfalt og skovstier.

New Balance 910, 1.000 kr.
New Balances bud på en rigtig god trailsko til løb i terræn og på småstier i skoven. Den støtter godt om foden, men er samtidig fleksibel og har letvægtssål, som gør den nemmere at få med sig.

Skechers GOrun Ride 4, 899 kr.
Endnu en letvægtssko særligt velegnet til neutralt løb. Skechers’ sko er kendetegnet ved sålen i memory foam, som former sig efter lige præcis din fod og gør skoen meget komfortabel.
Kan også fint bruges til gå- eller træningssko.
Overpronerer du? Det kommer an på, hvordan din fod ruller under løb, fra hælen rammer, til tåen slipper underlaget. Overpronation betyder, at foden ruller indad, supination betyder, at den ruller udad, og løber du neutralt, er der til gengæld et meget lille rul.