https://imgix.femina.dk/media/sondag/2013/07/30/alder-612x325.jpg
Krop & velvære

Vi bliver mindre bange og vrede med alderen

17. juli 2013
af LISBETH MADSEN, NEWSDESK, ALLER MEDIA
Måske skulle man tro, at bekymringerne bliver flere, fordi helbredet kan svigte og døden kommer nærmere. Men i virkeligheden bliver vi mindre bange og vrede med alderen, viser ny forskning

Forskere ved University of California, Berkeley, satte sig for at undersøge, hvem der var mest vrede og bekymrede, unge eller ældre. Og resultatet var klart; de ældre udviste og følte mindre angst og galde i deres hverdag, ligesom de bedre kunne tolerere stress. Det skriverLiveScience.com.

I undersøgelsen deltog 340 personer mellem 21 og 73 år, og de blev bedt om hver dag i 14 dage at rangere deres følelse af vrede og angst, og så blev de desuden udsat for stresstester.

Formålet var at kunne klarlægge, hvilken aldersgruppe der udviste mindst og mest af de to følelser, og hvem der klarede sig bedst i testene. Men derudover ville forskerne også gerne vide, hvilken aldersgruppe der var bedst til at acceptere sine negative følelser.

Hvornår er vi mest lykkelige? Få svaret her

Accepterede deres vrede og angst

Deltagerne skulle derfor meddele, på hvilket niveau de fandt det i orden at føle, som de gjorde, og det var tydeligt, at jo ældre deltagerne var, jo bedre var de til at acceptere, at de negative følelser også kiggede frem engang imellem.

- Accept er godt for alle. Det virker bare som om, at ældre mennesker er bedre til det end yngre mennesker. De synes at have gennemskuet det, siger Iris Mauss, en af forskerne bag undersøgelsen og psykolog og adjunkt ved University of California, Berkeley.

Vi skal slippe kontrollen

Hun mener, at yngre mennesker kan lære meget af ældre på den front. Og selvom forskerne bag undersøgelsen ikke har nogen endegyldig forklaring på, hvorfor det bliver lettere at acceptere med alderen, så er deres bud, at det har noget at gøre med de ældres livserfaring. De har oplevet tragedier og sorg, som de ikke har haft kontrollen over, og det lærer dem, at det er umuligt at kontrollere den slags, hvilket gør, at de blot må acceptere det.

Løb giver dig 6 år mere at leve i - læs mere her

Læs også