stress
Krop & velvære

Sundhedscoach Michelle Kristensen: Det dér med, at alle skal kunne lide mig, har jeg lagt på hylden

10. juli 2018
af Charlotte Holst og Christina Bølling
Foto: PR
Iværksætter og sundhedscoach Michelle Kristensen lod sig suge ind i en arbejdsspiral, hvor hun sagde ja til alt og alle. Det gjorde hende syg. Nu har hun lært at sige nej.

Det startede med, at jeg ikke kunne sove. Jeg har ellers altid været god til at klappe computeren sammen og bare falde i søvn, selv om jeg har haft vildt travlt. Men der var kaos i mit hoved.

– Min virksomhed var vokset helt vildt. Pludselig var der 12-13 medarbejdere på kontoret i København, og jeg boede der selv. Jeg kunne komme hjem fra foredrag klokken 2 om natten og så stod der medarbejdere klokken 8. Som boss gad jeg ikke stå der to timer senere med morgenhår. Jeg havde pissetravlt og fik meget lidt søvn. Jeg fik lettere angstanfald og kvalme, når jeg gik op ad trappen til lejligheden. Jeg glemte ting, lavede fejl, græd over ingenting, tudede lige op til mine foredrag og var totalt udmattet bagefter.

LÆS OGSÅ: Kend din stresstype og pas på dig selv

– Det voksede og voksede. Alt, hvad jeg satte hænderne på, blev en succes på det tidspunkt. Det bliver man høj af. Det, jeg laver, er jo min hobby, min passion. Det er privilegeret, men også enormt svært at styre. Jeg sagde bare ja og ja, tusind gange og til alt. Jeg ville have, at alle skulle kunne lide mig.

– Jeg kommer fra en familie, hvor der ikke er selvstændige, så jeg var uvidende og gik ind i det med mine kæmpe blå øjne. Der skete ting, jeg ikke anede, hvad jeg skulle gøre ved. Ubehagelige ting. Jeg blev sagsøgt af et firma, fordi jeg havde lavet en vandflaske, der stod ”MK” på, og nogle hjemmesidefolk tog røven på mig. Jeg stolede bare på alle. Og så skulle jeg pludselig være leder for 25 ansatte, hvor der var splid og konflikter, samtidig med at jeg var kreativ direktør og ansigt udadtil.

– Jeg skulle være cyklet til Paris med Team Rynkeby, men måtte aflyse. I stedet tog jeg til Klitmøller med min søster. Sommerhuset var beskidt, da vi ankom. Det tudede jeg også over. Min søster sagde: ”Sæt dig ned. Jeg gør det rent ...”. Jeg kunne ikke være sammen med nogen, sad bare og gloede ud over vandet. Efter noget tid begyndte jeg at sove igen. Vi dansede sejrsdans, da jeg havde sovet fire nætter i træk.

– Jeg har haft mange kvinder på mine camps, der har været nede med stress, og tænkt: Ej, okay, hvor slemt kan det være, det er jo bare inde i hovedet på dig, hvorfor siger du ikke bare nej? Jeg har virkelig dårlig samvittighed over det nu. Selv var jeg helt tom til sidst. På et tidspunkt ønskede jeg mig at køre bare en lille smule galt, så jeg kunne få tre dage på langs på hospitalet. Jeg havde ikke lyst til at arbejde for første gang i syv år, og det er jo hele min identitet. Så hvem var jeg? Det var skræmmende.

– Jeg har lavet store ændringer og arbejder langt mere digitalt. Jeg skal ikke længere bo på hotel hele tiden og være til stede alle vegne. Samtidig bruger jeg min agent Line Breinholt meget. Når jeg siger: ”Wow! Skal vi ikke bare sige ja til ALT!”, så styrer hun mig. Også min coach Lise Mühlhausen har hjulpet mig meget. Jeg har følt mig som et femårigt barn og tænkt: Det er også latterligt, at nogen skal lære mig at styre min kalender. Men det var nødvendigt, at Lise lærte mig det.

LÆS OGSÅ: Stress har mange ansigter. Her er 15 forskellige tegn

– Jeg bliver inviteret til meget: Modevents, pressedage ved PR-bureauer, til chit-chatsnak, der ikke fører til noget. Nu siger jeg nej. Det dér med, at alle skal kunne lide mig, har jeg også lagt på hylden. Det har jeg fundet ro med nu. Jeg har så godt et bagland.

– Stress går ikke bare væk. Jeg så mig i spejlet forleden: Fuck jeg har mistet mit øjenbryn.

– Ingen skal have ondt af mig. Jeg har lært sindssygt meget. Jeg ville selvfølgelig hellere sidde med to øjenbryn nu. Men det skulle der åbenbart til. Jeg skulle igennem det her for at kunne få succes med både virksomhed og privatliv.

– Når jeg føler, jeg ikke laver en skid, så hiver jeg fat i min coach. Så remser hun op: ”Hør her, du laver det og det og det ...”. Jeg kommer aldrig til ikke at lave noget. Jeg elsker at skabe ting, men jeg skal styre det, så jeg også har det godt imens.

MICHELLE KRISTENSEN

34 år. Iværksætter og sundhedscoach. Bor i København. Ramt af stress i sommeren 2016.

KLOGE KONER - OM STRESS

Hør mere om, hvorfor stærke kvinder får stress, i feminas podcastserie ”Kloge koner”, episode 3.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også