kend din stresstype
Stress

Stress: Kend din stresstype og pas bedst på dig selv

1. januar 2022
af magasinet Psykologi
Udigvet første gang: 20. februar 2017. Foto: Unsplash
Vi knokler med at være sunde i krop og sjæl, men selv skønne ting som yoga og meditation kan give stress – hvis det ikke svarer til vores reelle behov. Derfor giver det ifølge en stresscoach mening at kende sin stresstype.

Er du ørnen, fredsduen, uglen eller papegøjen?

På No Stress Akademiet arbejdes der med fire forskellige personprofiltyper, når det gælder stress. Vi har talt med stifter Sara Torvallbach omkring stress og profiltyperne.

Hvorfor får vi stress?

- Stress bor inde i alle os mennesker. Det er en særlig kraft, som er skabt til at sikre vores overlevelse. Vi skal helt tilbage til urmennesket, som opholdt sig på savannen, og som hver dag blev konfronteret af et farligt bytte for derefter at have to valgmuligheder: Kæmp eller flygt.

- Under stress sender kroppen et skud adrenalin af sted, der medfører, at alle sanser skærpes, og en ualmindelig stor power sætter ind. Stress er derfor placeret inde i os alle som en slags overlevelsesmekanisme, der gør os i stand til at yde ekstra i pressede situationer.

- Det er derfor helt almindeligt at have stress – og noget, vi alle oplever hver eneste dag. På den kortsigtede bane kan stress betegnes som positiv, fordi den netop gør os i stand til at handle hurtigt og effektivt i pressede situationer, eller når vi oplever udfordrende begivenheder.

Hvornår skal vi reagere på stress?

- Hvis ikke vi får stoppet op og gearet ned en gang imellem, kan det medføre langvarig stress. Det er her, vi mærker konstant hjertebanken, et indre pres i solar plexus, som ikke vil gå væk.

- Vi får en krop, der begynder at kommunikere med os gennem ondt i halsen, hovedpine eller influenza. Det kan også være, stress giver sig udtryk ved søvnløshed eller en forøget trang til søde sager og stimulanser, som giver et kortvarigt energikick til det overskud, som føles så langt væk. Her har kroppen automatiske alarmberedskab været slået til for længe – og når der ikke sker opladning, ja så mister det indre batteri mere og mere af sin ydeevne for til sidst at løbe tør for strøm.

Hvorfor kan det være en hjælp at inddele stress i forskellige profiltyper?

- En genvej til at navigere uden om stress i dagligdagen er at forstå, hvor éns egen profiltype taber energi og føler sig drænet – og hvornår der vindes, oplades og regenereres energi, så overskuddet på kontoen hurtigt mærkes. At opdele os i forskellige typer gør det lettere at forstå os selv og forstå andre.

- Når vi ved, hvad vi skal sætte fokus på for at lade op og vinde energi, så er det langt lettere at skride til handling frem for at famle rundt i blinde og ikke rigtig være klar over, hvad der er godt og skidt.

De fire profiltyper – kan du finde dig selv?

Her finder du kendetegnene ved de fire forskellige stress profiltyper, som udspringer fra personprofilanalysen DISC.

De fleste af os indeholder lidt af hver type i os, men har typisk to dominerende typer, hvoraf den ene er mest fremtrædende. Det er din mest fremtrædende type, du først skal kigge på, da din største kilde til enten energivinding eller energitab typisk ligger dér.

kend din stresstype

Uglen

Den analytiske type. Her findes et enormt videbegær, og dens spørgsmål vil typisk ingen ende tage. Uglen evner oftest at forholde sig logisk og kritisk til alting, med optimering og korrekthed for øje. Uglen har altid ret, og selv hvis den ikke har, erkender den det helst ikke. Den deltager i debat med skråsikkerhed og veldokumenteret påståelighed og forholder sig tavs i meningsløse konflikter eller persondramaer. Uglen er den fødte analytiker, revisor, ingeniør eller strateg.

Skru op for: Uglen vinder energi ved at lade op helt alene. Det er også godt for profilen at fordybe sig i sine hobbyer. Natur er særligt energigivende for denne profil og at føle sig omsorgsfuldt taget af, mens fordybelsen sker.

At nørde rundt og undersøge alt inden et muligt køb og bare tillade sig selv den proces er også meget energigivende. Det er en særlig gave for uglen at finde en beskæftigelse, hvor hovedet kan slukkes, og få en pause, nu den er så særligt aktiv i alle døgnets timer.

Skru ned for: Uglen taber energi, hvis ikke den får lov at gøre tingene i sit tempo og med sine systemer. Den taber energi, hvis ikke der er styr på tingene, eller den skal samarbejde med typer, der ikke er så perfektionistiske som den selv.

Viden respekterer den frem for alt, og derfor dræner uvidenhed enormt. Sociale arrangementer koster mange kræfter, medmindre det er inden for et felt, der interesserer den meget. At forholde sig til følelser og særligt snakke om dem koster mange kræfter. Den ved, hvad den føler, og behøver ikke at sige eller vise det. Føler den sig bebrejdet for det, taber den energi.

kend din stresstype

Fredsduen

Den stille, rolige og meget vellidte sjæl, som altid er parat til at hjælpe andre. Det er typen, der nødigt siger nej, og som drysser sin omsorg og sin store evne til at lytte ud i verden.

Typen vil som regel betragtes som en stille mægler. Dog glemmer fredsduen ikke, hvis den hjælpende hånd bliver udnyttet. Det gør hende harm og kan få hende til at bryde kontakten med den, som udnytter hende. Fredsduen er den fødte omsorgsmedarbejder, lærer, sygeplejerske, sekretær og kontorassistent.

Skru op for: Fredsduen vinder stor energi igennem ro. Sjælen lader bedst op alene eller sammen med en anden fredsdue, hvor der ikke behøver at blive snakket. Der vindes energi ved at kunne fordybe sig i opgaver og lade omsorgsgenet komme i spil. Det er en stor generator for mer-energi at se, at dem, der er hjulpet, trives. Natur, rolige omgivelser, bløde rammer og masser af søvn er ekstra energigivende her, fordi fredsduens sjæl er så sensitiv.

Skru ned for: Fredsduen taber energi ved at sælge ud af sig selv. Konflikter, dramatiske og uharmoniske relationer eller arbejdspladser er også helt ødelæggende for dens sensitive sjæl. Hvis den er udsat for det over længere tid, vil det med stor sandsynlighed resultere i et knæk.

Fredsduen vil også tabe enorme mængder af energi, hvis der ikke er tid til at gøre tingene ordentligt eller til at tænke sig om, inden opgaver eller beslutninger skal tages. Støj og konstant snakken er også rigtig tungt for fredsduen.

find din stresstype

Papegøjen

Farvestrålende, snakkesalig og enormt social. Det er typen, der snakker i mødet med andre mennesker og sjældent mangler ord.

Den fødte netværker, der møder alt og alle med et smil, og som har stort gåpåmod til alle sociale arrangementer, og som næres enormt af andres positive anerkendelse og af at føle sig som en del af et fællesskab. Papegøjen er ofte rigtig dygtig inden for kommunikation, HR og salg.

Skru op for: Papegøjen har den enestående evne, at den også vinder energi ved at lade op sammen med andre. Denne profil har typisk et stort kærligt og fysisk behov og genererer masser af energi, når følelsen af anerkendelse og forbindelse med andre mennesker opstår. Den mer-energi, det giver, er grunden til, at der er så meget snak og socialisering hos denne profil – her kan de øvrige profiler ikke følge med.

Skru ned for: Papegøjen taber energi, hvis den keder sig. Der skal ske noget, og det er vigtigt, at en papegøje ikke føler sig alene om opgaverne både privat og arbejdsmæssigt. Papegøjen har tendens til at lukke ned for at mærke sig selv og snakker alle sine batterier flade. Det er vigtigt at finde balancegangen. De sociale medier og den konstante følelse af at skulle være på kan være en stor faldgrube og energidræner her. Det samme gælder overbookning af kalenderen uden udsigt til en friweekend.

Ørnen

Træffer hurtige beslutninger og er gennemført i alt, hvad der betyder noget for den. Profilen går gerne forrest og lader folk følge med eller flytte sig på sin vej. Ørnen skaber resultater og tager naturligt ansvar i alt, hvad den vælger at gå ind i.

Ørnen beskæftiger sig ikke med bagateller og bliver motiveret af tempo og fremdrift. Ørnen er den naturlige leder og har især evner inden for projektledelse – dens ve og vel er ikke bestemt af andres anerkendelse, som det er hos flokdyr. Den kan derfor også tage de benhårde beslutninger, som nogle gange kræves.

Skru op for: Ørnen vinder energi ved at koncentrere sig om det, der giver fremdrift og uddelegere bagatelfordybelsen til andre. Den vinder energi ved at tillade sig sit eget hurtige tempo og lader desuden kun op alene, isoleret fra andre. Den vinder energi ved at handle, sætte sig mål og nå dem.

Skru ned for: Ørnen taber energi, når utålmodigheden presser på, og den må derfor ikke føle sig begrænset af andres stagnation eller øvrige profilers lyst til tidsfordybelse. At vente i kø er noget af det værste, hvis ikke den kan klare et telefonmøde samtidig. Sociale begivenheder koster mange kræfter, selv om den er dygtig til det og føler sig både respekteret og autoritær. Opladning og alenetid efterfølgende er derfor nødvendigt.

Læs også