Krop & velvære

Stine, 31: Mine kritiske kropstanker har fyldt så meget

Slut fred med din krop: Hjælp, det er nu, tøjet skal af! Måske skal det være i år, du slutter fred med dit udseende? Lær her af Stine Eskelund, der er én af fire kvinder, der fortæller i FEMINA, hvordan de overvandt komplekserne.

Stine tog kampen op med sit negative selvbillede, da datteren nærmede sig puberteten. For hvordan skulle hun kunne være rollemodel uden at kunne lide sin egen krop. Veninder, kusiner, dem i musikvideoer, reality-TV og film ... alle var pæne og tynde.

-Det kunne jeg ikke leve op til, siger Stine, som for 20 år siden var den første pige, der kom i puberteten i sin klasse. Stine kunne i mange år ikke drømme om at eje at helkropsspejl, det var rigeligt med et ansigtsspejl. Fotos sørgede hun for var fra brystet og op.

– Hele tiden fik jeg i butiksvinduerne øje på den enormt store krop, jeg syntes, jeg havde. Skulle jeg på stranden, foregik det pakket ind i håndklæder.

Som 19-årig blev hun mor for første gang. Graviditeterne havde deres fordele.

– Så var det i orden at spise og have lidt ekstra sul på kroppen. Som gravid havde jeg højt selvværd. Men lavt bagefter, for så hang det hele.

Hun tænkte, at tabte hun sig, ville hun få et godt selvværd. At der kunne være andre veje til at blive gladere, overvejede Stine ikke.

– Mine kritiske kropstanker har fyldt så meget. Jeg har på skift sultet mig og overspist og altid haft dårlig samvittighed.

Med årene sneg også en anden erkendelse sig ind på Stine: Hvordan skulle hun være et forbillede for sine børn og bonusbørn sådan?

Læs også: 3 nøgne mænd: Sådan har vi det med vores krop

– Jeg har en datter, der er ved at komme i puberteten. Hun er slank, men man kan ikke vide, hvordan hendes kropsbillede bliver – det viser sig jo, at tynde piger har lige så mange komplekser som runde. Jeg kunne ikke bære den tanke, at hun skulle arve mit dårlige forhold til min krop.

Alle er ligeværdige

Sidste år startede Stine på Joan Ørtings uddannelse til selvværdsvejleder. Det har fuldstændig ændret hendes syn på livet og er det bedste, hun nogensinde har gjort for sig selv.

– De mennesker, jeg mødte, unge gamle, tykke og tynde – jeg følte en forbindelse med alle sammen. Og alle går med udfordringer, også dem, man synes er super smukke.

Uddannelsen viste Stine den medfølelse, som vi alle skal have – også over for os selv.

– Jeg har ikke tabt mig et gram, men jeg har ændret indstilling. Vi er alle ligeværdige. Det handler om at slutte fred med sin krop, alle størrelser og alle aldre.

Et levende eksempel

Stine har aldrig vejet mere end nu: 90 kilo fordelt på 167 cm. Alligevel er hun langt gladere end før.

– Jeg siger til mig selv hver dag, at jeg elsker mig og er stolt af mig, i stedet for at forvente, at folk udefra skal komme med det og fylde mig op. I starten følte jeg mig fuldstændig åndssvag. Men man kan jo begynde med at hviske det bag ved en lukket dør.

I dag har Stine desuden et helt skab med tre gulv til loft-spejle.

– Dér kan man se det hele! Dér står jeg altid og tager tøj, creme og makeup på. Jeg giver også gaver til mig selv, neglelakker, lækkert tøj og undertøj.

Stine føler sig nu langt bedre rustet i forhold til børn og bonusbørn.

– Jeg har altid komplimenteret dem og sagt, at de ikke skal se ud på en særlig måde for at være noget særligt. Men jeg har ikke troet på det samme i mig selv. Så holder det bare ikke 100 procent.

Læs også: 4 kvinder om hinandens kroppe

Stines 5 bud

• Drop den dårlige samvittighed. Du har lov til at feste. Du skal nyde kagen!

• Forkæl dig selv! Uden anledning. Måske endnu mere, hvis du har taget på, i stedet for at straffe sig selv. Det fortjener man.

• Arbejd bevidst på at skifte tankegang. Vil du bruge hele livet på at være i krig med din krop, eller vil du fokusere på noget andet?

• Prioritér glæde over vægt. Spis flotte og sunde ting. At føle sig tilpas fortjener mere fokus end tallet på vægten.

• Tjek dig selv for fordømmelse af andre. Hvad du fordømmer hos andre, kan sige noget om, hvor du har brug for at blive mere mild mod dig selv.

Læs mere om: