https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/november/toilet-p.jpg
Krop & velvære

Så ofte er det normalt at gå på toilettet hver dag

22. november 2013
22. januar 2017 - af Ronja Rognmo (redigeret af webredaktionen)
Hvis du går på toilettet mere end dette, kan du måske lide af overaktiv blære siger eksperterne.

Vi har alle forskellige toiletrutiner - nogle er af sted få gange hver dag. Andre må på det lille hus rigtig maneg gange hver dag.

Så, hvor mange gange er det egentlig normalt at lade vandet i løbet af en dag?

Læs også: Forstoppelse: Læs guiden til hvordan du kommer hård afføring til livs

Så ofte er det normalt at gå på toilettet

Ifølge den norske terapeut Siri Harket, der er tilknyttet Ullevål Universitetssygehus, er det normalt at gå på toilettet tre til syv gange dagligt:

"For voksne mennesker er 3 til 7 gange indenfor det normale. Hvis du skal mere end 7 gange, kan det skyldes, at du lider af en overaktiv blære, eller at du slet og ret har drukket for meget," forklarer hun.

"Jeg har hørt folk klage over, at de må op 4-5 gange om natten for at tisse, men så viser det sig faktisk, at de har drukket fire kopper te inden sengetid, eller tre liter vand i løbet af dagen. Og det er jo klart, at alt væsken skal ud igen," fortæller hun til KK.no

Læs også: Inkontinens: Det kan du selv gøre

Lad kaffen stå

Hvis du er en af dem, som må op i løbet af natten for at tisse, anbefaler Harket dig at skære ned på drikkeriet om aftenen:

"Vi anbefaler, at børn ikke drikker noget efter klokken 18.00, så for voksne gælder nogenlunde det samme. Det er klart, at hvis du drikker to kopper te klokken 22, så må du ud igen i løbet af natten. For de fleste er det ikke et problem at stå op en gang i løbet af natten for at tisse, men det er klart, at det bliver et problem, hvis det drejer sig om en 4-5."

Overaktiv blære

Hvis du må lade vandet mere end syv gange dagligt, og det ikke skyldes at du ganske enkelt har drukket rigtig meget væske, kan du ifølge Harket lide af overaktiv blære. Det kendetegnes ved en stærk vandladningstrang og er ofte ledsaget af hyppig vandladning - altså at du tisser mere end 8 til 10 gange om dagen.

Hos mennesker med overaktiv blære fungerer blærekontrollen ikke, som den skal - blæren er overaktiv og trækker sig sammen.

"Hvis du har fået en overaktiv blære, kan du 'træne' det væk ved at begynde at gå på toilettet på faste tidspunkter. Hvis det er meget stressende for dig, findes der også medicin, som dæmper den overaktive blære," fortæller Harket.

Hvornår er man forstoppet?

Det er altså normalt at lade vandet mellem tre og syv gange i døgnet, men hvor ofte er det så normalt at lave 'nummer to'?

"Vi ved, at ved forstoppelse har man mindre end tre udtømninger om ugen, og det vil sige, at det normale er flere gange end det. Præcist, hvor mange gange der er normalt uden forstoppelse, er individuelt.
Der er flere faktorer, som spiller en rolle i, hvor ofte vi udtømmes om ugen," fortæller Mette Svendsen, der er medicinsk ernæringsekspert.

En vigtig faktor er naturligvis det, vi spiser:

"En fiberrig kost er god for fordøjelsen, fordi at fibrene giver volumen i maven. Dette kan være fibre fra grøntsager, linser og forskellige fuldkornsprodukter. Fedt i maden, som for eksempel olie, kan også have noget at sige i forhold til fordøjelsen, fordi det forbedrer tarmbevægelserne."

Læs også