Karry hjælper de små grå
Foto: Shutterstock
Det magiske i karry er, at den indeholder stoffet curcumin, der mindsker spredningen af de stoffer, der giver Alzheimers.
Det er professor Murali Doriaswany fra Duke University i North Carolina, der står bag forskningsresultatet.
At det netop var karry, Doriaswany begyndte at forske i, er næppe tilfældigt. Han er nemlig vokset op i Indien, der jo er berømte for deres storforbrug af karry.
Testet på rotter
Indtil videre er karrydiæten kun blevet testet på rotter, men resultaterne var meget interessante.
Fakta om karry og Alzheimers
- Curcumin eller gurkemejefarve, som det hedder på dansk, er en komponent af krydderiet gurkemeje og som findes i karry.
- Gurkemejefarve forhindrer spredningen af de skadelige amyloid sponsorplader, som er fundet i hjernen hos personer med Alzheimers. Disse sponsorplader spiller en central rolle i symptomer som hukommelsestab og psykiske handicap.
Forsøgene viste nemlig, at diæten både mindskede spredningen, og da den blev givet til yngre rotter rent faktisk forebyggede, at de skadelige stoffer overhovedet blev dannet.
Alzheimerpatienter under lup
Forsøgene med rotterne er nu blevet fulgt op af de første indledende forsøg, der skulle bedømme den passende karrydosis til mennesker.
Næste skridt bliver så at i gangsætte større kliniske forsøg på universitetet i Los Angeles, hvor man vil teste curcumins effekt direkte på patienter med Alzheimers.
Fremtidig karrypille
Professor Doraiswamy forudser, at der kommer en dag, hvor de, der ikke ønsker at spise karry i maden, kan tage en daglig karrypille.
Men for os, der godt kan lide karry, kan »diæten« allerede begynde i dag. Er det boller i karry eller chickencurry, menuen står på i aften?
Lækre opskrifter med karry: