Kartoffelboller
Brød og bagværk

Kartoffelboller

13. januar 2009
af Jette jægergaard, randers, bearbejdet af Beagle iuel-brockdorff
foto bjørn jakobsen
Denne ret vandt 2. præmien i SØNDAGs kartoffelkonkurrence i 2008 i kategorien: Kolde kartoffelretter

15 stk.

TID: Ca. 1¼ time

200 g kartofler
3 dl vand
3 dl kærnemælk
50 g gær
70 g hvedeklid
Ca. 750 g mel
50 g flydende Becel margarine
1 æg
2 tsk salt
2 tsk sukker
Sammenpisket æg
Lidt sesamfrø

Dommernes kommentar

Det er nærmest boller i karry, men bollerne er
skiftet ud med kartofler.
Det er overraskende at blande kartofler og ris i én ret.

Skræl kartoflerne og riv dem på et groft rivejern. Giv dem et opkog i vandet. Tag gryden af varmen og tilsæt kærnemælk. Afkøl til fingervarmt og udrør gæren i væsken.
Tilsæt klid, 650 g mel, margarine, æg, salt og sukker og ælt dejen grundigt, evt. med resten af melet. Sæt dejen til hævning et lunt sted under et klæde i ca. 20 min. Slå dejen ned og del den i 2 kugler. Lad dem hæve igen i 5 min.
Form 15 boller af dejen og læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem efterhæve i ca. 20 min. Pensl bollerne med æg og drys med sesamfrø. Bag ved 225 grader i 12-15 min.

Læs også