hovedpine symptomer årsag behandling
Hovedpine

Hovedpine? Her er årsagerne til det

1. februar 2022
af Annette Aggerbeck, Redaktionen
Udgivet første gang 27. december 2016. Foto: Shutterstock
Døjer du med hovedpine? Så er du absolut ikke alene. Her får du de mest almindelige årsager til hovedpine – og gode råd til at slippe for den tunge følgesvend.

Hvorfor får man hovedpine?

Hver tredje af os har hovedpine flere gange om måneden, hvor det presser og dunker i begge sider af hovedet. Det kaldes spændingshovedpine, fordi smerterne meget ofte hænger sammen med ømme muskler, der kommer fra spændinger i kroppen.

En anden årsag til hovedpine er uregelmæssig livsstil, mener Rigmor Højland Jensen, der er professor, overlæge, dr.med. på Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet-Glostrup.

- Vores krop er nemlig meget følsom over for svingninger – både uden for kroppen, eksempelvis i form af vejrskift, og inden i kroppen, hvis vi for eksempel har ustabile spisevaner, siger hun.

En anden meget hyppig årsag til hovedpine er stress. Mange oplever, at de er meget pressede i løbet af en dag, og når de så endelig slapper af, og stresshormonerne daler, får de hovedpine.

At også kønshormoner kan spille en rolle, ved man fra kvinders menstruationscyklus. Nogle kvinder er meget plaget af hovedpine i forbindelse med deres menstruation, fordi østrogenniveauet falder op til menstruationen. Svingninger i østrogen kan forårsage hovedpine og migræne.

Derfor er mange kvinder i overgangsalderen også mere plaget af hovedpine og migræne, men plagerne bliver ofte mindre, når østrogenproduktionen går ned og er på et mere stabilt niveau.

Nervesystemet kan blive mere følsomt, jo mere man udsætter sig selv for den samme belastning. Hvis man for eksempel ofte sidder og arbejder i et generende skarpt lys, og det giver en hovedpine, men man ikke gør noget ved det, så forbinder nervesystemet efterhånden skarpt lys med hovedpine, så her er det en god idé at undgå skarpt lys.

Hovedpine kan skyldes hovedpinepiller

Hvis man igennem længere tid tager hovedpinepiller eller anden smertestillende medicin, kan man forgifte kroppen, og dermed kan pillerne i sig selv fremkalde hovedpine. Det er mange mennesker ikke klar over.

Omkring 100.000 danskere menes at være plaget af medicinoverforbrugshovedpine, og det gælder næsten dobbelt så mange kvinder som mænd. Hovedpinen kan derimod mindskes betragteligt, hvis man stopper med overforbruget, selvom det kan være svært.

hovedpine symptomer årsag behandling

4 årsager til hovedpine, du ikke har tænkt på:

  • Overforbrug af hovedpinepiller kan i sig selv fremkalde hovedpine.
  • Dårlig kvalitet af nattesøvn eller mangel på søvn kan give hovedpine, fordi hjernen ikke bliver renset, som den har brug for via søvnen.
  • Bekymringer, fordi hjernen bliver ’overophedet’ af de mange tanker.
  • Svær overvægt kan forårsage og forværre migræne. Det skyldes ikke kun usund livsstil, men også stoffer i fedtvævet, der påvirker hjernen og giver hovedpine.

Gode råd til dig, der lider af hovedpine

Bliv klogere på din hovedpine. Når du ved, hvad der trigger din hovedpine, kan du bedre gøre det, der skal til for at undgå at få ondt i hovedet. Så skriv ned, hver gang du har hovedpine, i hvilke situationer den kommer, og hvad du gør. Skriv, hvis du tager medicin.

Du kan downloade appen "Min Hovedpine", som er udviklet af Pfizer i samarbejde med Dansk Hovedpine Center på Rigshospitalet-Glostrup. Her kan du føre kalender over din hovedpine, som du evt. også kan tage med til lægen, hvis du ikke kan slippe af med din hovedpine.

Analyser din livsstil. Hvordan er dine arbejdsvaner – sidder du for eksempel meget stille foran en computer hver dag uden at holde pauser? Hvordan sover du? Får du dyrket motion? Spist regelmæssige måltider? Læg din livsstil om, så du får din søvn, spiser sundt og regelmæssigt og får dyrket motion.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Minimer stress og bekymringer. Gå eventuelt i terapi for at håndtere belastningerne.

Lær dig en god kropsholdning og få øvelser hos en fysioterapeut, som du kan lave dagligt.

OBS: Tøv aldrig med at søge læge, hvis du oplever slem eller tilbagevendende hovedpine