hovedpine eller migræne symptomer
Krop & velvære

Hovedpine eller migræne? Sådan kender du forskel

13. februar 2019
af sundhedsredaktionen
Foto: Shutterstock
Hovedet dunker, øjnene gør ondt - og måske føles nakken helt stiv. Men kan du egentlig kende forskel på hovedpine og migræne? Læs her, hvad der kendetegner begge lidelser.

Av - hovedet dunker. Men hvad skyldes det?

Synes du nogle gange, det er svært at afgøre, om det er hovedpine eller migræne, du har, så er her en rettesnor:

Migræner sætter sig typisk i den ene side af hovedet, selv om den kan opleves i begge sider.

Har du spændingshovedpine, er smerten som regel i begge sider af hovedet og sinus-hovedpine er som regel pres omkring kinder, øjne og pande.

Omkring 30 %, der har migræne, oplever kortvarige problemer med synet, f.eks. i form af blinkende klatter eller sorte pletter, hvilket ikke er tilfældet for hovedpine.

Folk, der oplever migræne, kan også opleve kvalme og svimmelhed og kaster i nogle tilfælde op. Lugte og bevægelse gør som regel smerten værre ved migræne, hvorimod det ikke påvirker folk med hovedpine.

Eksperterne ved ikke, hvorfor vi får hovedpine eller migræne, men det står dog klart, at stress, insomnia og det at springe et måltid over kan forårsage hovedpine hos nogle mennesker.

For lidt søvn, og stress, kan også være skyld i migræne, men eksperterne mener også, der kan være nogle neurologiske elementer, der spiller ind hos den migræneplagede, specifikt overaktivitet i nogle af hjernens celler.

Fakta om hovedpine

  • 8 af 10 personer har haft hovedpine i løbet af det sidste år
  • Ca. 5 % angiver at have hovedpine en eller flere gange om ugen
  • Blandt børn har 40 % haft hovedpine inden 7-årsalderen, inden 15-årsalderen 75 %

Kilder: Womenshealthmag.com og sundhed.dk

Læs også