https://imgix.femina.dk/media/article/myter_om_kroppen_0.png
Krop & velvære

"Det er sundt at slanke sig" - og to andre myter om kroppen

7. januar 2021
af
Caroline Wilms. Foto: Shutterstock
Sundhed handler ikke udelukkende om tallet på vægten og din kropsform. Vi har fået to eksperter til at afmontere tre af de meste almindelige myter om krop og sundhed.

"Det er sundt at slanke sig."

"Du kan ikke både være tyk og sund."

Har du hørt de udsagn før?

Når det gælder vores sundhed, findes der meget (mis)information, og det kan være svært at finde ud af, hvad vi egentlig skal tro på.

Sundhed handler både om det kropslige og det mentale helbred, som har stor betydning for vores trivsel. Her fokuserer vi på sundhed i forhold til kroppen.

For at komme til bunds i, hvad der er rigtigt og forkert, har vi bedt to eksperter om at forholde sig til tre af de mest udbredte myter, når det kommer til krop og sundhed.

Myte 1: BMI fortæller, om du er sund eller usund

BMI, Body Mass Index, beregnes ud fra højde og vægt og kan bruges til at vurdere, om man er såkaldt undervægtig eller overvægtig.

Hvis dit BMI ligger mellem 18,5-25, er du ifølge indekset "normalvægtig", hvis det ligger mellem 25-30 er du "overvægtig", og alt over 30 defineres som "svær overvægtig".

LÆS OGSÅ: Mette Helena Rasmussen: "De eneste tal, jeg fokuserer på, er, hvor meget jeg kan løfte på vægtstangen"

Men siger BMI noget om, hvorvidt du er sund eller ej?

Så sort/hvidt kan det ikke stilles op, siger Signe Sørensen Torekov, der forsker i årsagerne til overvægt og er forskningsgruppeleder på Biomedicinsk Institut ved Københavns Universitet.

Du kan ifølge hende ikke udelukkende ved at beregne dit BMI se, hvor sund eller usund du er.

- BMI fortæller om din vægt pr. højde. Den fortæller ikke om det, du vejer, er på grund af fedt eller muskelmasse.

- Hvis du har et BMI på 25, der er definitionen på overvægt, grundet muskelmasse, er det egentlig sundt, men hvis det er grundet fedtmasse, så er det mere usundt, forklarer hun.

Myte 2: Du kan ikke være tyk og sund

Sundhed er ikke udelukkende afgjort af tallet på vægten og din kropsform.

Det handler lige så meget om, om dit blodsukker og fedtstofferne i blodet ligger inden for normalområdet, dit psykiske velbefindende, om du har ondt i kroppen, og hvordan dit fitness-niveau er, siger Signe Sørensen Torekov.

- Du kan godt have et BMI på 30 og være relativt sund, hvis du får bevæget dig nok. Det, der er vigtigt i forhold til din sundhed, det er at lave noget, hvor du får pulsen op og gøre det i tilstrækkelig lang tid, siger hun.

Det bakker Thorkild I. A. Sørensen op om. Han er professor emeritus ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, afdeling for Epidemiologi, og Metabolismecenteret ved Københavns Universitet.

- At være sund betyder, at man ikke har nogle tegn på sygdom, og at der ikke er nogle tegn på risiko for udvikling af sygdom, siger han.

Så for langt de fleste vil det ikke betyde, at man er usund, udelukkende fordi man bliver betegnet som såkaldt overvægtig.

Myte 3: Det er sundt at slanke sig

Mange af os har nok prøvet at hoppe på en ny og fantastisk kur med forhåbningen om, at vi hurtigt og nemt kunne smide et par kilo.

Men det er ikke sundt at gå og slanke sig, siger Thorkild I.A. Sørensen. Tværtimod er der en masse negative virkninger af det.

- Man bliver altid skuffet, og så ryger vægten op igen, og man bliver ked af det, og sådan fortsætter det.

- En hel del undersøgelser tyder også på, at det allerbedste du kan gøre, er, at holde vægten konstant. Der sker en masse ting i kroppen, når man forsøger at slanke sig, der ikke er sunde, og tilsvarende, hvis du stiger i vægt, siger han.

Han understreger dog, at det kan være meget relevant at komme i gang med at slanke sig, under god vejledning, hvis man ifølge ham er overvægtig og syg.

Det er Signe Sørensen Torekov enig i.

- Der er ikke nogen tvivl om, at hvis du er svært overvægtig og taber dig, at kroppen vil få det bedre. Både dit blodsukker, dine fedtstoffer i blodet og dit blodtryk vil falde, siger hun.

Hvis man i den forbindelse vil slanke sig, er det vigtigt at tænke langsigtet, så man ikke tager det hele på igen. Det sker desværre for rigtig mange, siger hun.

Myte eller ej? Overvægtige mennesker koster samfundet dyrt

Denne påstand er lidt tricky, for man kan ikke udelukkende sige, at den er sand eller falsk.

LÆS OGSÅ: Jasmin Gabay: "Der er dage, hvor jeg synes, min krop er nederen, og det er o.k"

For svær overvægt kan være associeret med rigtig mange sygdomme som type-2 diabetes, højere risiko for kræft og hjertekarsygdomme, dårligere psykisk velbefindende, ondt i kroppen, ondt i hofterne, dårlige knæ og så videre, siger Signe Sørensen Torekov.

Og der er også evidens for, at et BMI over 30, der er definitionen på svær overvægt, og især over 35, er forbundet med nedsat overlevelse og sygelighed.

Men der er altså ikke samme evidens for, at overvægt er forbundet med det.

- Det, der er endnu stærkere evidens for, er, at lav grad af fysisk aktivitet er forbundet med dårligdomme. Så hvis du er overvægtig, men ellers fysisk aktiv, så vil man formodentlig belaste samfundet i væsentlig mindre grad, siger hun.

Thorkild I.A. Sørensen understreger også, at alle former for helbred, som samfundet skal tage sig af, koster mere, end hvis de ikke var der. Det gælder alle former for sygdomme.

For eksempel alle de sygdomme, der kommer af, at man ryger, drikker for meget, ikke bevæger sig nok, spiser usundt, og alle de ting man laver, hvor man bringes i ulykke, som for eksempel sportsulykker og trafikulykker.

- Det vrimler med ting, der er dyre for samfundet, og som oftest er lige så dyre som de sygdomme, der kunne følges med fedme. Så der er ingen grund til at fremhæve, at fedme skulle være særlig dyrt i forhold til alt muligt andet, siger han.

Læs også