kløe i skeden
Underliv

6 årsager til kløe i skeden – og hvad du kan gøre

1. februar 2022
af Redaktionen
Foto: Shutterstock
Oplever du, at dit underliv klør? En af de hyppigste årsager til, at du oplever kløe i skeden er svamp. Læs her, hvad du kan gøre ved det.

Irritation og kløe i underlivet kan være enormt generende og ubehageligt. Nogle kvinder oplever det oftere end andre, men fælles for alle er, at problemerne kan være smertefulde.

Her er, hvad du skal holde øje med og gode råd til at lindre kløe eller ubehag i skeden.

Hvad betyder kløe i skeden?

Kløe og gener i underlivet kan både stamme fra huden, kønsorganerne, urinvejene eller tarmsystemet. Måske oplever du også lugt eller øget udflåd?

Dette kan være tegn på, at du har en infektion som svamp i underlivet, kønsvorter eller ubalance i bakteriefloraen i skeden.

Bakteriefloraen i skeden består normalt af mælkesyrebakterier, som har en lav pH-værdi.

Det giver et surt miljø i underlivet, der kan sikre skeden mod uønskede bakterier.

Hvis underlivet er i ubalance, kan underlivet ikke beskyttes mod uønskede bakterier, og infektioner kan opstå.

Hvis du oplever kløe på ydersiden af kønslæberne, kan det også skyldes en rift eller eksem.

De hyppigste årsager til, at du oplever din skede klør

Ifølge Sundhed.dk er de hyppigste årsager til, at din skede klør:

  • Kontakteksem eller allergisk eksem. Vær opmærksom på, om du er allergisk over for en bestemt sæbe, trusseindlæg eller lignende. Symptomerne er oftest kløe, rødme og små blærer.
  • Intertrigo. Dette skyldes fugtige overflader, der gnider mod hinanden. Dette kan opstå i områder, hvor hudfolder ligger tæt op ad hinanden. Symptomerne er oftest svie og en brændende fornemmelse. Det kan også udvikle sig til svamp eller infektion.
  • Psoriasis. Hudsygdommen kan også opstå i skridtet og giver røde plamager med tykke, hvide skæl.
  • Fortykket hud. Ses oftest hos ældre.
  • Betændte talgkirtler. Infektion i talgkirtlerne eller hårsækkene, der kan ligne små bumser. I nogle tilfælde giver det dog store gener og vokser sig til en byld. Risikoen for at få det bliver større ved barbering.
  • Kønsvorter. Kønssygdom med herpesvirus, der først giver almene sygdomssymptomer og derefter prikkende udslæt i underlivet, der svier. Udbruddet varer en til to uger, og sårene kan være der op til seks uger efterfølgende.

Hvordan slipper man af med kløe i skeden?

Kløe og svie i skeden kan lindres med koldt vand eller zinksalve. Herudover er det vigtigt, at du maksimum vasker underlivet to gange om dagen med vand og evt. neutral intimsæbe.

Husk, at området skal være helt tørt, inden du tager undertøj på. Det bedste undertøj er bomuldsundertøj, der kan vaskes ved høj temperatur. Herudover er det også en god idé at undgå stramme og tætsiddende bukser.

kløe svamp underliv smerter

Hvis du kan undgå det, er det også en god ide at undgå trusseindlæg, da det lukker af for luften til underlivet.

Hvis du bruger trusseindlæg, er det vigtigt at skifte det hyppigt.

Vær desuden opmærksom på en god hygiejne ved intimbarbering. Her kan du også anvende intimsæbe.

Ved toiletbesøg er det desuden vigtigt at tørre sig forfra og bagud.

Hvad hjælper mod kløe i skeden?

Nogle gange skyldes kløe og svie i underlivet "bare" vaginal ubalance, der kan forebygges og behandles med rådene ovenfor.

Herudover kan man også købe håndkøbsmedicin på apoteket, der genopretter balancen i underlivet.

Hvis du har mistanke om svamp i underlivet, kan du også købe stikpiller eller creme mod svamp som håndkøbsmedicin på apoteket.

Hvis det ikke går over, er det dog en god ide at gå til lægen, der kan udskrive medicin til behandling. Det samme er gældende, hvis du har mistanke om en kønssygdom.

Lægen vil typisk foretage en gynækologisk undersøgelse.

Er det farligt at have svamp?

Svamp i underlivet er heldigvis en ufarlig lidelse, selvom det kan være smertefuldt. Hvis du oplever tegn på svamp i underlivet, så få det behandlet. Der er ingen grund til unødige smerter.

Vær desuden opmærksom på, at svamp kan smitte ved samleje. Det er dog kun kvinder, der kan smitte mænd med svamp og ikke omvendt.

Kilder: Sundhed.dk, webapoteket.dk

Læs også