Krop & velvære
3. juli 2018

5 lækre råvarer, som er både sunde og "syndige"

Hvor sund er din trang til søde sager? Åbner du forsigtigt skabet med de søde sager, når sukkertrangen melder sig? Eller hører du en indre belærende stemme, hver gang du blot tænker på at sætte tænderne i en smørstang? Så er der gode nyheder til dig. Her får du en guide til fem forskellige fristelser, som du kan nyde med god samvittighed - så længe du spiser det med måde.
Af: af Lene Jæger Klausen
Rødvin, chokolade og nødder på et bord

Foto: Panthermedia

5 skønne ting, som du kan spise med god samvittighed

SØNDAGs diætist Anne W. Ravn har set nærmere på sundhedsfaktoreren ved fem lækre råvarer, som også tilfredsstiller vores trang til hygge.

1 - Fristende frugter

Frugter har generelt et rigt indhold af C-vitamin, og deres sødme og syrlighed sammen med det sprøde eller bløde bid er forfriskende på toppen af yoghurten om morgenen. Men betyder det, at jo mere frugt vi spiser, jo bedre er det for vores sundhed? Det spørgsmål har vi stillet til diætist Anne W. Ravn.

- Frugt har mange gode egenskaber, men frugt indeholder også en del sukker, ogderfor er frugt et smagfuldt alternativ til de decideret usunde søde sager, fortæller hun.

- Når Fødevarestyrelsen anbefaler, at du spiser 600 gram (svarende til seks håndfulde, red.) frugt og grønt om dagen, skriver de samtidig, at du skal spise mange grøntsager. Som tommelfingerregel er det fint, hvis frugt udgør de tre håndfulde, fortæller Anne W. Ravn.

2 - Rødvin - en sundhedsyder eller -snyder?

Rødvin og dens sundhedseffekt har været meget omtalt i medierne, og man kan næsten få opfattelsen, at de røde dråber har en sundhedsgavnende virkning. Men betyder det, at vi bare kan nyde glas efter glas og stadig bevare en sund krop? Dertil er Anne W. Ravn betænkelig ved at betegne rødvin som sundt.

- Det er rigtig, at rødvin indeholder interessante stoffer, men hos mennesker er det ikke bevist, at rødvin har en decideret sundhedsmæssig effekt, fortæller hun.

Fødevarestyrelsen gør også opmærksom på, at intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred, så heller ikke de vil bakke op om, at du bør drikke alkohol for at gavne din sundhed.

Men nyder du et glas rødvin i ny og næ i selskab med gode venner, så kan du roligt blive ved. For på trods af at Anne W. Ravn ikke vil sige, at rødvin er sundt, så tilføjer hun, at rødvinen kan være med til at øge din livskvalitet. Dog aldrig mere end syv genstande om ugen for kvinder og ikke mere end fem genstande ved samme lejlighed.

LÆS OGSÅ: 5 råd til gode snackvaner

3 - Te- og kaffepauser - Hverdagens lille oase

Kaffe og te har en opkvikkende effekt på grund af koffeinindholdet, hvilket kan virke stimulerende for at komme godt i gang om morgenen eller klare os igennem eftermiddagstimerne.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du maksimalt drikker fire kopper te eller kaffe dagligt for ikke at få for meget koffein i kroppen. Dog slår Anne W. Ravn fast, at det er meget individuelt, hvordan folk reagerer på koffein, så hendes vurdering er, at det i første omgang er vigtigere, at du lytter til din egen krop end til generelle anbefalinger.

- For meget koffein kan stresse din krop. Derfor er det vigtigt, at du mærker efter og handler ud fra, hvordan din krop har det, fortæller hun.

- Kaffe- eller tepausen kan dog også give os små oaser, hvor vi holder en pause fra dagligdagens trummerum. Det er vigtigt at tage de pauser og huske at slappe af, og hvis en kop te eller kaffe faciliterer de afbræk i løbet af dagen, så er det godt givet ud, mener Anne W. Ravn.

LÆS OGSÅ: Sund chokolademousse

4 - Pep hverdagsretten op med gode nødder

Nødder bliver ofte fremhævet for deres sunde fedt- og bitterstoffer.

Anne W. Ravn anbefaler gerne nødder som et lille mellemmåltid eller til at pifte almindelige sunde salater og retter op ved at hakke nødderne groft og anvende dem som drys. Det skaber struktur og tilfører endnu en konsistens til retten, som kan virke stimulerende på vores smagsløg.

Nødder er derfor et godt element i en sund kost, som ifølge Anne W. Ravn kan hjælpe os med at fastholde en sund livsstil. Hjerteforeningen anbefaler et dagligt indtag af nødder på ca. 30-40 gram, hvilket svarer til en lille håndfuld.

5 - Chokolade – den mørke gudespise

Hvad rimer på hygge? Det gør at tygge. Specielt her i Danmark. Noget af det, vi danskere rigtig godt kan lide at spise, når vi skal hygge, er søde sager, og her ligger chokolade højt på ranglisten – ikke mindst hos mange kvinder.

Forskning har heldigvis vist, at en lille til moderat mængde af mørk chokolade kan have en gavnlig effekt på helbredet. Men før du sætter tænderne i en plade Marabou nede fra supermarkedet, er det ifølge Anne W. Ravn vigtigt at forstå, at det er kakaoprocenten, som er afgørende for om, chokoladen kan kategoriseres som sund.

- Når chokolade har en høj kakaoprocent, er den sundere for vores krop, fortæller hun og mener, at det kan skyldes, at folk ikke spiser så meget af en chokolade med en høj kakaoprocent som ved mælke- eller hvid chokolade. Det hænger sammen med, at smagsløgene med mørkere chokolade bliver stimuleret bedre, og derved opleves også en anden mæthedsfornemmelse. Gå gerne efter et kakaoindhold på mindst 70%.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også