b-menneske
Krop & velvære

5 gode råd til dig der er B-menneske

12. januar 2023
af webredaktionen
foto: Panthermedia
Der er mange fordomme om B-mennesker: Vi er dovne, uden disciplin og sover livet væk. Eller gør vi? Vi har talt med en forsker, som i øvrigt selv er B-menneske, om det nu også kan være helt rigtigt.

Der er mange fordomme om B-mennesket ifølge Camilla Kring, ph.d., forsker - og selv B-menneske:

- De er dovne. Uden disciplin. De sover livet væk og får ikke noget ud af dagen, fortæller hun. Hvorimod A-mennesket er den arbejdsomme, pligtopfyldende type, der får noget fra hånden. Har du hørt den før?

Forklaringen er, at selvom mange af os fortrækker at vågne senere og være længere oppe, lever vi i et samfund, der er indrettet efter arbejderlivet med tidlige og produktive morgener. Men hvad betyder det så for alle dem, der har B-menneskers døgnrytme? Bliv meget klogere lige her!

Hvad er B-menneske?

B-mennesker er kendetegnet ved at have sværere ved at komme i gang om morgenen men til gengæld være mere friske og produktive om aftenen. B-mennesker har derfor en døgnrytme, hvor de vågner senere, men også går senere i seng.

Hvad er forskellen på et A- og et B-menneske?

A- og B-mennesker har forskellige døgnrytmer og er friske og produktive på forskellige tidspunkter. Mens A- mennesker er mere morgenfriske og nyder at komme op og i gang, har B-menneskerne brug for en roligere morgen, som gerne starter senere.

Hvor A-menneskerne bliver trætte og udkørte om aftenen har B-mennesker til gengæld masser energi og lyst til at få noget for hånden i aften- eller endda nattetimerne. Faktisk er der mange forskelle på A- og B-mennesker, som ikke kun vedrører, hvornår de sover. Døgnrytmen påvirker nemlig mange aspekter af livet og hverdagen.

Læs også: Tag spændingshovedpinen i opløbet

4 forskelle på A- og B-mennekser

  • A-mennesker sover som regel flere timer end B-mennesker

  • B-mennesker elsker aftensmad, mens A-mennesker værdsætter morgenmaden

  • Struktur og orden er vigtigt hos A-mennesker, mens B-mennesker har mindre behov for det

  • B-mennesker indtager som regel mere sukker, og A-mennesker dyrker mere motion

De fleste af os er B-mennesker

Det positive syn på det morgenfriske A-menneske stammer fra bondesamfundet, hvor vores forfædre skulle tidligt op for at malke og arbejdede i marken, mens det var lyst. Det samfund har vi for længst forladt. Hovedparten af os arbejder nu indendørs væk fra solens stråler, der har stor betydning for indstillingen af vores indre ur.

- De fleste danskere er i dag B-mennesker, der hver morgen får smadret deres døgnrytme af et vækkeur, fortæller Camilla Kring, og det går i følge forskeren ud over deres velbefindende, præstationer og almene helbred.

B-mennesker lever mindre sundt

Faktisk er det sådan, at mange B-mennesker oplever en form for "socialt jetlag", når de forsøger at tilpasse sig samfundets 8-16-rytme. De er mere tilbøjelige til at ryge, ty til stimulanser som kaffe, alkohol og sukker og til at benytte sovemedicin. Desuden har B-mennesker en øget risiko for at udvikle stress og depression, fortæller forskeren.

Og se, dét er det virkelige problem. Det er ikke et problem, at B-mennesker sover på andre tidspunkter end A-mennesket, for det er der ingen fare i, hvis man spørger forskeren:

- B-mennesker sover ikke mere end A-mennesker. De foretrækker bare at sove på andre tidspunkter. Og hvorfor er det bedre at sove fra kl. 22-06 end fra kl. 01-09?, spørger Camilla Kring. Problemet er simpelthen, at samfundet er indrettet efter A-menneskers døgnrytme.

Kan A-mennesker og B-mennesker leve sammen?

Det kan være en udfordring at leve sammen, og især dele seng med en, der har en anden døgnrytme end dig selv. Men har ud mødt dit livs kærlighed, er der ingen grund til at lade forskellige sengetider og graden af morgenfriskhed komme imellem jer.

Har du og din partner meget forskellige døgnrytmer, kan det være en god ide at tage en snak om, så I forstår hinanden søvnbehov. Derfra handler det om at tage hensyn til hinanden og gå lidt på kompromis. Man kommer langt med at være lidt stille, når man går i seng eller står op.

Et sted, hvor det kan være problematisk at leve sammen som A- og B-menneske, er når det kommer til sexlivet. For hvad gør man, hvis den ene altid er træt og måske endda faldet i søvn om aftenen, når den anden er fuld af energi?

Mens det måske ikke er et problem i starten af forholdet, hvor begge parter gerne ofrer noget søvn, kan det påvirke sexlivet på længere sigt, når hverdagen rammer. Oftest opstår problemet i, at de forskellige døgnrytmer og energiniveau forveksles med manglende lyst og følelsen af afvisning.

Lever du sammen med et A- eller B-menneske, og du har modsat døgnrytme, kan der simpelthen være behov for at planlægge sexlivet, så I ikke rammer hinandens mest trætte tidspunkter. Undgå at forsøge at ændre din partners døgnrytme eller tro, at din er den rigtige.

Kan man ændre sig fra B-menneske til A-menneske?

Mennesker er født med en døgnrytme, som påvirkes af gener, køn og alder. Hvorvidt du er A- eller B-menneske, er altså delvist medfødt og kan derfor være rigtig svær at ændre på. Selv hvis B-mennesket gerne vil gå tidligt i seng, vil det indre ur sige, at det ikke er tid endnu, hvorfor B-menneskerne ofte ender med at ligge søvnløse.

Det er dog muligt at arbejde med sin døgnrytme og sovemønstre, hvis du som B-menneske gerne vil nærmere. Det nemmeste er at vente til du bliver aldre, da de flestes døgnrytme ændrer sig med alderen, så de i højere grad bliver A-mennesker, når de bliver ældre.

Læs også: Alt du skal vide om hormonet progesteron

Da det er genetisk bestemt, om du er A- eller B-menneske, vil det kræve en del at ændre din døgnrytme. Du kan dog arbejde på at stå tidligere op og gå tidligere i seng og således rykke døgnrytmen, men det kræver, at du rent faktisk kan finde ro om aftenen. Det nytter ikke noget, hvis det blot resulterer i færre timers søvn.

5 gode råd til B-mennesker

Der er intet galt i at være B-menneske, hvis bare man tilpasser sin hverdag derefter. Det er selvfølgelig ikke lige nemt for alle, når hverdagen skal hænge sammen, men her er 5 råd du kan følge som B-menneske.

  1. Prioriter en rolig morgenstund, hvis du har mulighed for det. Mange B-mennesker føler sig ofte først rigtig friske efter kl. 10.

  2. Løs dine vigtigste og mest komplicerede opgaver om eftermiddagen eller aftenen, hvor typiske B-mennesker præsterer bedst.

  3. Drik kaffe morgen og formiddag. Undgå kaffe efter middag og aften, hvis du er B-menneske.

  4. Motioner og vær fysisk aktiv eftermiddag eller aften.

  5. Sluk din computer mindst en time, før du skal sove.

Læs også