LCHF - Low-Carb-High-Fat - går ud på at spise færre kulhydrater og mere fedt,
Træning og kost

LCHF: Sådan gør du

7. januar 2014
af Ida S. Richardt
LCHF - Low-Carb-High-Fat - går ud på at spise færre kulhydrater og mere fedt, og det betyder, at det er helt tilladt at spise smør, fløde, creme fraîche 38 %, koldpressede olier - og endda fedtkanten på din bøf, når du er på LCHF-kuren. Så læs med her, hvor du får et overblik over, hvad LCHF kan, og hvordan du rent praktisk gør

Hvis du vil følge LCHF, handler det om at undgå sukker og kornprodukter, men til gengæld spise dig mæt i grøntsager og kød - og så skal du glemme alt om fedtforskrækkelse. Spiser du efter LCHF, gælder det nemlig også om at få nok fedt i kosten, og det betyder, at det er helt tilladt at spise smør, fløde, creme fraîche 38 %, koldpressede olier - og endda fedtkanten på din bøf.

Eftersigende skulle kroppen ved at følge LCHF skifte over til at bruge fedt som den primære energikilde, når den ikke længere får de store mængder kulhydrater, mange af os normalt får med vores kost. Ifølge Jane Faerber vil du opleve ved LCHF, at vægten går ned eller stabiliserer sig, på trods af at du spiser de fedtholdige lækkerier. Desuden skulle LCHF kunne give et mere stabilt blodsukker, så du ikke oplever en voldsom sukkertrang sidst på eftermiddagen.

LCHF - SÅDAN GØR DU

# Sammensæt dine måltider med masser af grøntsager, kød af god kvalitet, også de fede udskæringer, og fedt fra smør eller olie, når du spiser LCHF.

# Derudover skal du spise fede mejeriprodukter som fløde, græsk yoghurt 10 %, creme fraiche 38 % - og så en lille smule nødder og bær.

# Til gengæld skal du undgå sukker, stivelse og kornprodukter - og det er både de almindelige typer og de glutenfri.

LCHF minder om stenalderkost

LCHF minder om Stenalderkost, som i høj grad er vundet frem herhjemme - især efter at kokken Thomas Rode opdagede fordelen ved at spise ligesom vores forfædre. Tidligere var en af forskellene på stenalderkost og LCHF, at man ikke spiste mælkeprodukter i stenalderkost, men i dag spiser mange tilhængere af stenalderkost også mælkeprodukter. Derfor er en af de tydeligste forskelle på LCHF og stenalderkost ifølge Jane Faerber, der står bag bogen: "LCHF - Spis dig mæt og glad" fra Politikens Forlag, at du med stenalderkost spiser dig mæt i protein, hvorimod du med LCHF spiser en almindelig mængde protein, men til gengæld sikre den langvarige mæthed med ekstra fedt.

Læs også