https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Sundhed

Jeg har kat - hvor farligt er toxoplasmose?

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Kære Dorthe TaxbølJeg er gravid i 28. uge og er efterhånden noget forvirret over de forskellige meldinger, der er om toxoplasmose. Jeg er helt klar

Kære Dorthe Taxbøl
Jeg er gravid i 28. uge og er efterhånden noget forvirret over de forskellige meldinger, der er om toxoplasmose. Jeg er helt klar over, at det er en alvorlig sag, hvis barnet bliver smittet, men hvor bange skal jeg egentlig være?
Jeg har to katte og renser kattebakkerne hver dag. Jeg skifter grus og vasker i Rodalon en gang om ugen. Muligheden for at en anden kan gøre det, er ikke til stede i mit tilfælde! Jeg er meget opmærksom på ikke at tage hænderne op til ansigtet, mens jeg arbejder med bakkerne og vasker naturligvis hænderne grundigt bagefter. For en måned siden fik jeg en test hos lægen, der var negativ, bør jeg få taget en test mere nu? Og er mine forholdsregler gode nok?
Susanne

Kære Susanne
Toxoplasmose eller haresyge, som sygdommen også kaldes, skyldes en parasit, som lever overalt i naturen. Den giver en infektionssygdom, som ca. 30% af den voksne befolkning har haft. Man kan se i en blodprøve, om du har haft sygdommen. Den smitter på forskellig måde, hyppigst ved at spise råt eller ikke gennemstegt kød fra dyr, der er inficeret med toxoplasmose. Den næsthyppigste smittevej er at komme i forbindelse med afføring fra dyr, der færdes frit i naturen. I vores del af verden er der risiko for smitte ved at skifte kattebakken eller ved at spise råt eller ikke gennemstegt kød.
Du har fået konstateret, at du ikke tidligere har haft sygdommen. Dine forholdsregler er i orden, når bare du er omhyggelig med hygiejnen. Brug handsker, og anvend ikke svampe, børster eller baljer til andre formål end kattebakken. Det farlige ved toxoplasmose i forbindelse med graviditet er, at fosteret kan smittes, hvis du selv får sygdommen. Sygdommen hos fosteret kan forårsage blindhed og hjerneskade.
Jeg synes ikke, du behøver at være bange for at få sygdommen, når du overholder renligheden ved bakkeskift og ikke spiser råt kød. Hvis du i øvrigt skulle få influenzalignende symptomer, mens du fortsat er gravid, kan du gå til læge. Her kan du få taget en blodprøve, som kan fortælle, om du skulle have fået sygdommen. Alle børn bliver i dag undersøgt for, om de skulle have medfødt toxoplasmose. Dette sker ved PKU-blodprøven (hælprøven), der rutinemæssigt tages på alle nyfødte børn mellem fjerde og tiende døgn.
Dorthe Taxbøl,
jordemoder

Læs også:
Underliv lugter underligt
Stofskifte under graviditet

Læs også