https://imgix.femina.dk/media/48ae6d4a1cd54b159b146556a81fee0b.jpg
Sundhed

Mit underliv lugter underligt

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Jeg er gravid for anden gang og er i 25. uge. I første graviditet oplevede jeg, at mit underliv lugtede stærkt parfumeret. I denne graviditet har jeg

Jeg er gravid for anden gang og er i 25. uge. I første graviditet oplevede jeg, at mit underliv lugtede stærkt parfumeret. I denne graviditet har jeg hele tiden en fugtig fornemmelse i trusserne og en ikke særlig indbydende lugt. Mit udflåd har ikke nogen farve, men er nogle gange helt hvidt - andre gange vandigt. Mit underliv lugter, så jeg må bade to gange dagligt. Jeg er meget generet af lugten, selv når jeg sidder fuldt påklædt og læser en bog eller andet.
Fejler jeg noget?
Tak til jer for verdens bedste brevkasse!
Christina

Kære Christina
Jeg tror ikke, du fejler noget. Dine symptomer lyder som et af de fænomener, der kan opleves i løbet af graviditeten.
Hormonerne påvirker skeden på to måder: Slimhinden bliver tykkere, og der udskilles langt mere sekret end normalt. Sekretet er klart, vandigt eller af og til hvidligt. Nogle kvinder bliver bange for, at fostervandet er begyndt at sive, fordi der er meget mere sekret, end de er vant til. Ph-balancen forskydes også, og det påvirker skedens bakterieflora, så ud-flåddet kan ændre udseende. Lugten beskrives ofte som "fad" ligesom sæd.
Ved visse infektioner i skeden ændrer sekretet både farve og lugt, og der kan være kløe forbundet med sekretionen. Bliver lugten af udflåddet direkte ildelugtende som gammel fisk, er det tegn på infektion, og så skal man søge læge for evt. at blive behandlet.
En anden faktor spiller også ind. Gravide kvinders lugtesans bliver påvirket af graviditetshormonerne, så oplevelsen af lugt og smagsindtryk ændres. En del kvinder beretter, at et af de første tegn på graviditet for dem var, at vaskepulver, kaffe, krydderier og parfume lugtede anderledes.
Dette kan også være en medvirkende årsag til, at du synes, udflåddets lugt er stærk eller direkte ubehagelig.
Dorthe Taxbøl,
jordemoder

Læs også:
Stofskifte under graviditeten
Følg din graviditet uge for uge

Læs også