FAQ om øjenbetændelse
Foto: Colourbox
Hvad er øjenbetændelse?
Øjenbetændelse er en infektion i den hinde, der dækker øjenæblet og indersiden af øjenlåget. Øjnene bliver røde, irriterede og løbende. De er ømme eller kløende, og barnet er måske lyssky. Pus får øjnene til at klistre sammen, især når barnet har sovet. Nogle børn får feber.
Er der forskellige grader af øjenbetændelse?
Ja. Hos forkølede børn kan man se en mildere øjenbetændelse i form af rødme, tåreflåd og lidt blakket pusdannelse i øjenkrogen, mest udtalt efter søvn. Dette skyldes tilstopning af tårekanalen pga. hævede slimhinder. Børnene må gerne modtages i institution. En anden mildere form for øjenbetændelse skyldes en virusinfektion, der kun er lidt smitsom. Symptomerne ved denne form for øjenbetændelse er ikke ret udtalte, og antibiotika har ingen virkning. Disse børn må også gerne modtages i institution. De sværere former for øjenbetændelse kan enten være forårsaget af visse virusser eller af bakterier. I disse tilfælde driver øjet med pus, og der er rødme og hævelse, både i det hvide af øjnene og på det indvendige af øjenlågene. Almentilstanden kan være påvirket. Denne form for øjenbetændelse er meget smitsom, og børnene må ikke møde i institution. Tilstanden kan kræve lægebehandling.
Hvad skyldes øjenbetændelse?
Bakterier eller virus. Mange børn får røde øjne af en svag betændelse, når de er forkølede, når de har været i svømmehallen, har været udsat for tobaksrøg, har fået støvkorn i øjet eller andet. Det er en forbigående irritation, der hurtigt forsvinder. I svære tilfælde er øjenlågene så hævede, at øjet lukker til, og det flyder med pus, der også er med til at klistre øjet sammen. Ved allergi og irritation er begge øjne angrebet samtidigt, ved infektion oftest kun det ene øje.
Hvor lang tid varer øjenbetændelsen?
Det afhænger af graden. I mildere tilfælde kan det vare nogle dage, mens de sværere tilfælde typisk tager det meste af en uge.
Smitter øjenbetændelse?
De sværere grader af øjenbetændelse smitter meget let ved direkte berøring og indirekte via genstande som hænder, legetøj, håndklæder og meget andet. Betændelsen spreder sig også let fra det ene øje til det andet. Der kan også ske smitte gennem luften med hoste eller nys.
Er øjenbetændelse farligt?
Nej!
Hvad gør man i første omgang?
Skyl eller dup ofte øjet med en tot vat vædet med lunkent vand eller saltvand (1 tsk salt til 1 kop kogt, varmt vand) for at fjerne pus og skorper. Du kan også skylle eller duppe med afkølet kamillete. Tør fra den inderste øjenkrog til den yderste. Brug ikke samme stykke vat til begge øjne. Og husk at vaske hænder bagefter. Søg læge, hvis symptomerne varer længere end et-to døgn.
Hvad kan lægen gøre?
De sværere øjenbetændelser kan kræve lægebehandling. Det er meget vigtigt at overholde behandlingen, da lidelsen ellers kommer igen. Ved denne form for øjenbetændelse tager den behandlende læge stilling til, hvornår barnet må modtages i institution. Lægen ordinerer øjendråber eller salve med antibiotika. Læg barnet på skødet eller sengen. Dryp dråber i den inderste øjenkrog. Klem salve ud langs det nederste øjenlåg. Når barnet blinker, fordeles henholdsvis dråber og salve.
Hvornår må et barn med øjenbetændelse komme i institution?
Børn med øjenbetændelse må ikke komme i institutionen, hvis der er: Øjenbetændelse med stærkt pusflåd, øjenbetændelse og tydelig lysskyhed, øjenbetændelse og påvirket almentilstand. Heller ikke selvom barnet er kommet i behandling med salve. Barnet kan igen møde i institution, når der kun er lidt pusflåd, og barnet er raskt uden pasningsproblemer - dvs. at barnet på sædvanlig måde kan klare at opholde sig i institutionen og deltage i de aktiviteter, det plejer, uden at kræve særlig pasning. Der kan være forskellige holdninger til, hvornår et barn må komme i institution (f.eks. fra institution til institution og fra pædagoger til læger). Tjek sundhedsstyrelsens hjemmeside, hvis du vil være sikker på, hvordan du skal forholde dig.
Kan man forebygge øjenbetændelse?
I kan undgå at smitte andre ved at være omhyggelige med at vaske hænder, skifte håndklæder hyppigt, ikke dele håndklæder og vaskeklude, ikke dele legetøj osv.
Læs også:
Sådan slipper du for syge børn
Børnesygdomme A-Å
Kilder: Politikens bog om barnets sygdomme af Jerk W. Langer, Bogen om barnet af Vibeke Manniche, Politikens Forlag, Mor og barn af Elizabeth Fenwick, Politikens Forlag. Vejl. pris: 300 kr.
Du kan købe bogen HER >>
Artiklen indeholder affiliate-links.