https://imgix.femina.dk/media/55ea6109a4c64ea1bae553b009aea1f0.jpg
Sundhed

Er min babys kostplan ok?

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Jeg har et par spørgsmål vedrørende min datter på fire måneder.For et par uger siden begyndte vi med skemad, og det går fint for det meste. Jeg er

Jeg har et par spørgsmål vedrørende min datter på fire måneder.
For et par uger siden begyndte vi med skemad, og det går fint for det meste. Jeg er lidt i tvivl om, hvor meget hun skal have, og hvor meget og hvad hun skal drikke ved siden af. Nogle gange vågner hun og er mere sulten end andre gange. Hun bliver tilbudt modermælkserstatning eller vand af kop til grød eller mos-måltiderne, men er ikke så god til det endnu. Hun vil ind imellem gerne have lidt vand i en sutteflaske. Hendes døgn ser nogenlunde sådan ud:
kl. 05-06: bryst
kl. 08-09: bryst
kl. 11-12: ris- eller hirsegrød med frugtmos
kl. 15: frugtmos + bryst eller grød
kl. 18: grønsagsmos eller bryst
kl. 20.30: vælling 150-200 ml
nat (03-04) bryst eller nogle gange bare sutten
Hun er stor, over ni kilo, og trives fint. Er ovenstående en ok overgangskostplan, eller skal hun have mere eller mindre af noget? Får hun væske nok, og hvor meget mælk har hun brug for? Hvornår kan jeg bruge almindelig mælk i stedet for erstatning? Hvornår kan hun få kogt kød eller blødt brød?
Mia

Kære Mia
Normalt anbefaler man at vente med skemad, til barnet er fem-seks måneder gammelt. Starter du ved firemånedersalderen, må du forvente, at overgangsperioden til fastere føde går lidt langsomt.
Du tilbyder din datter tre skemåltider om dagen, og det er i orden, bare du ikke forventer, at hun spiser mere end et par teskefulde ved hvert måltid. At du sideløbende tilbyder bryst fire-fem gange i døgnet, og vælling til natten lyder fint. Så får din datter den mælkemængde, hun har behov for, og har hun fem-seks tunge, våde bleer dagligt, så er hendes væskebalance i orden. Jeg vil anbefale at beholde denne kostrytme, til din datter er omkring otte måneder gammel. På dette tidspunkt kan hun begynde at tygge rigtigt, og hun kan derfor gå over på den samme kost som resten af familien.
Fra hun er seks måneder, må hun få lidt kogt kød og fuldkornsprodukter, og i denne alder kan hun nøjes med 1/2 liter mælkeprodukt dagligt, hvilket svarer til en flaske vælling til natten samt to-tre ammemåltider i døgnet.
Med hensyn til almindelig komælk så er anbefalingerne at fortsætte med amning eller modermælkserstatning, til barnet er et år, dog må hun gerne få lidt sødmælk af en kop eller lidt mælk i maden. Modermælkens eller erstatningens særlige sammensætning passer nemlig til de små børns behov i den periode, hvor deres kost ikke er så varieret.
Fra etårsalderen skal hun have så varieret en kost, at kalk er det eneste, hun skal have fra mælken. Og det er fint at få via almindelig komælk.
Benedikte Hertel, sundhedsplejerske

Læs også:
Min datter er en ædedolk
Overgang til fast føde
Mad til baby

Læs også