baby
Sundhed

Overgang til fast føde - hvordan gør vi det?

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Vores søn på femenhalv måned skal om fem uger passes af sin far, da jeg skal begynde på arbejde igen. Vi har i godt seks uger forsøgt os med fast

Vores søn på femenhalv måned skal om fem uger passes af sin far, da jeg skal begynde på arbejde igen. Vi har i godt seks uger forsøgt os med fast føde. Først har han fået vælling på en ske (han gider slet ikke flaske), og vi har gradvist øget mængden og varieret maden lidt efter lidt. Han har ikke spist nok til helt at erstatte et måltid.
For to uger siden begyndte han at lukke munden bare ved synet af skeen og har siden da ikke villet spise. Et par dage efter fik han sine første to tænder i undermunden. Jeg har læst, at tænder kan medføre, at barnet afviser fast føde i nogle få dage før og efter tandfrembrud. Men nu synes jeg, de få dage er blevet til mange. Vi havde to dage, hvor vi helt undlod at tilbyde ham fast føde for at se, om det hjalp. Men nu går den ikke længere, for han skal jo klare sig uden mig om ganske kort tid. Jeg forestiller mig, at jeg skal amme morgen, efter arbejde og igen om aftenen.
Er der gode råd om overgangen til fast føde?
Christine

Kære Christine
Når tænderne bryder frem, bliver tandkødet ømt og ofte lidt hævet, så det er helt almindeligt, at det lille barn dropper den fastere føde i forbindelse med tandfrembrud. Og det kan ikke anbefales at smøre gummerne med lidt bedøvende creme. Det kan ikke undgås, at cremen også kommer rundt i resten af munden og på tungen med stor risiko for fejlsynkning.
En sund og rask dreng på femenhalv måned tager ingen skade af at få lidt mindre mad en lille måneds tid. Den naturlige appetit vil efter en tid melde sig af sig selv og få ham til at spise igen. Så der er i den forbindelse ingen grund til at bekymre sig.
Jeg vil anbefale at begynde helt forfra med skemaden. Tilbyd lidt ris- eller majsgrød og gerne flere gange om dagen. Vær tilfreds, hvis din søn kun spiser et par skefulde. Al begyndelse er svær og tager tid.
Glem ikke at øve med koppen også. Når du synes, det går nogenlunde med grøden, så tilbyd også lidt grønsagsmos, og tilbered den gerne med erstatning/vælling, som er en smag, han kender. Fra han er seks måneder, må du tilbyde lidt fuldkornsgrød og øllebrød. De smager af lidt mere, og det kan børnene godt lide. Men det vigtigste er at lade være med at gøre maden til et problem. Ammer du ham tre gange i døgnet, så får han den mængde mælk, han skal have. Der er ingen små børn, der sulter sig bevidst, de begynder alle at spise, hvad der bliver serveret, når sulten bliver tilstrækkelig stor.

Benedikte Hertel, sundhedsplejerske

Læs også:
Fast føde
Når babys tænder er på vej

Læs også