Børn sove tidligt
Sundhed

Ekspert: Børn skal tidligere i seng!

af Anne Romanelli 4. september 2015
foto: Panthermedia
Nye forskningsresultater bør få os til at prioritere børns søvn højere, mener læge Jerk W. Langer.

Følgende indlæg er skrevet af læge Jerk W. Langer:

3 ud af 4 skoleelever i 11-15-årsalderen er trætte, når de skal i skole om morgenen, viser Skolebørnsundersøgelsen fra Statens Institut for Folkesundhed.

Det er en fordobling på de seneste to år, og forklaringen er efter min opfattelse indlysende, nemlig de mange tv-kanaler samt internet, facebook, og hvad der ellers holder ungerne vågne længer tid end ønskeligt.

Konsekvenser af manglende søvn hos børn

Det kan næsten ikke undgå at gå ud over koncentrationen og læring i skolen. Desuden øger dårlige søvnvaner faren for, at børn drikker for mange sodavand, spiser for mange søde sager - og derfor tager for meget på i vægt.

En medvirkende forklaring er, at dårlig søvn forstyrrer appetitcenteret, så hjernen signalerer sult og simpelthen snydes til at tro, at vi er mere sultne.

Tjek barnets søvn

Begynder barnet at få indlæringsproblemer i skolen, eller bliver det mere uroligt, er det virkelig værd at tjekke søvnen.

Men vær opmærksom på, at et barn godt kan mangle søvn uden at være træt.

Gode råd om børns søvn

•    Fast sovetid og stå op-tid er vigtigt for at skabe sunde søvnrutiner.

•    Gode søvnfremkaldende vaner med trygge putteritualer såsom højtlæsning og godnatsang hjælper mindre børn til at komme ned i aktivitetsniveau før sengetid.

•    Tv bør ikke være barnepige til at falde i søvn på for større børn. De stimulerer hjernen og holder barnet længere vågen, end kroppen egentlig ønsker.

•    En bedre rutine er at læse lidt, så krop og tanker kommer ned i gear, og trætheden naturligt indfinder sig.

•    Smartphone og laptop aktiverer hjernen og hører ikke hjemme i sovemiljøet. Når der kommer sms- og facebook-besked, presses man til at svare med det samme, og så går der en masse tid med at kommunikere frem og tilbage.

•    Barnet skal vide, at det er helt normalt at ligge og kigge ud i luften nogle minutter, før man falder i søvn.

•    Det duer ikke at indhente søvnunderskuddet ved at sove meget længe i weekenden. Sen opvågnen lørdag og søndag kan forskyde den indre døgnrytme, så det bliver endnu sværere at falde i søvn om aftenen.

•    Indlysende, men stadigvæk vigtigt: Ingen cola eller chokolade de sidste fire timer før sengetid pga. koffein.

•    Lad barnet bevæge sig så meget som muligt ved egen muskelkraft. Jo mere kroppen bruges i dagens løb, desto højere kvalitet får nattesøvnen.

Kilde: Jerk W. Langer / Ude og Hjemme

 

Læs også:

7 søde sengerutiner - der virker!

Din alder bestemmer, hvor meget du skal sove

Sådan får du dit barn til at blive i sin seng

10 tricks til at få baby til at sove

I disse perioder sover baby mere uroligt