Skønhed

Gitte har brugt 560.000 kroner på skønhedsbehandlinger: "Jeg vil gerne se ud som den alder, jeg føler mig som"

18. maj 2021
Hanne Vinther Mikkelsen
Foto: MEW, Shutterstock og privat
Silikonebryster, stram ansigtshud og et skud filler i rynkerne. Efterspørgslen på skønhedsindgreb stiger eksplosivt og det ­markedsføres som moderne kvinde­frigørelse, siger en kropsforsker.

I alt 560.000 kroner. Så meget har Gitte Moulin brugt på plastikkirurgi. Foreløbigt.

For hun er ikke færdig.

– Lige nu og her er jeg tilfreds, men operationerne holder jo ikke for evigt. Når jeg nu er virkelig glad for resultaterne, vil jeg selvfølgelig gerne gentage operationerne.

–  I øjeblikket overvejer jeg også at få lavet et endoskopisk pandeløft, som vil give mig et friskere udtryk.

Gitte Moulin er 55 år og stifter af rengøringsfirmaet Combi Clean A/S. Hun erkender blankt, at hun elsker at se ung ud.

– Jeg bliver da utrolig glad, når folk siger, jeg ser yngre ud, end jeg er. Det gør alle kvinder jo – operationer eller ej. Jeg vil gerne se ud som den alder, jeg føler mig som.

– Der skal være balance mellem det indre og ydre. Så jeg vil ikke affinde mig med at se gammel ud, når jeg er 35 år indeni, siger hun.

Gitte fik sin første operation i en moden alder. Hun blev skilt som 46-årig og skulle som single ud på datingmarkedet.

Det gjorde hende pludselig bevidst om de aftryk, som alderen havde sat.

– Før gik jeg ikke så meget op i mit udseende. Men nu så jeg alderen som min modstander. Jeg ville jo gerne tage mig ud fra min bedste side, og jeg trængte til at gøre noget godt for mig selv.

–  Så jeg fik mine første behandlinger med Botox og fillers, og jeg fik fjernet den løse hud på maven, jeg havde efter mine to fødsler. 

360 graders forvandling

Siden er listen over plastikkirurgiske indgreb blevet lang. Gitte har blandt andet fået en brystforstørrelse, balleløft, øjenlågsløft, facelift og en hårtransplantation.

Senest har hun fået foretaget en 360 graders operation, der varede syv timer. Desuden får hun regelmæssige Botox- og filler-behandlinger.

– For mig er det ren forkælelse. Jeg føler, at hvis der er noget, som irriterer mig, er det ikke værd at lære at leve med. Så får jeg det ordnet i stedet for at lade det dominere min dagligdag.

– Hver gang jeg får foretaget en operation, forsvinder en negativ faktor, som jeg ellers har funderet over hver eneste dag.

Gitte har medvirket i en TV 2-dokumentar om sine operationer, og det har ført til mange ondskabsfulde kommentarer.

– Jeg får nogle ret heftige reaktioner. Nogle skriver, at det er noget svineri, at jeg bruger så mange penge på plastikkirurgi. Men det er mine egne penge, som jeg har knoklet hårdt for at tjene. Det er jo mit valg, hvordan jeg prioriterer at bruge dem.

Gitte lægger ikke skjul på, at hun netop står frem, fordi hun gerne vil være med til at prikke til tabuet omkring plastik­kirurgi.

– Der er en del, som mener, jeg i stedet burde have brugt pengene på en psykolog, for jeg må have lavt selvværd. Men jeg har netop tilstrækkelig stort selvværd til åbent at diskutere plastikkirurgi – i modsætning til alle dem, der får det foretaget i skjul.

Grimme beskeder

Dermed er hun røget i karambolage med de klassiske regler i Janteloven, mener Gitte selv.

– Jeg er klar over, at mit valg kan virke kontroversielt. Men ærlig talt tror jeg også, det handler om misundelse. Det er især andre kvinder, der skriver grimme beskeder.

– Måske fordi de ikke selv har modet eller muligheden. Omvendt får jeg 10-15 henvendelser hver eneste dag fra kvinder, der drømmer om at gøre som mig. De taler bare ikke højt om det. 

I dag er Gitte Moulin gift igen med en 15 år yngre mand. Hun vil gerne blive ved at holde sig ung for både hans og sin egen skyld.

Det er kvindefrigørelse

Karen Hvidtfeldt er lektor i kulturstudier på Syddansk Universitet og har forsket i kropsidealer.

Hun peger på, at presset over at skulle leve op til det perfekte skønhedsideal findes ikke kun hos de unge, som man ellers har løftet pegefingre ad.

Modne mennesker mærker også den massive markedsføring af den evige ungdom som idealet, fortæller hun: 

– Vi er helt sikkert blevet mere aldersforskrækkede. Men jeg vil ikke sige, vi ligger under for et alderstyranni. Der er jo ingen, der vil kalde dig undertrykt, hvis du farver grå hår, bruger rynkecreme og tager makeup på.

–  I dag ser mange plastikkirurgi og Botox som en udvidelse af de muligheder. For vi lever i en tid og en kultur, hvor vi ikke behøver at affinde os med, at biologien bestemmer.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Nu om dage kan kirurgens skalpel og kosmetologens sprøjte forme og forandre det meste.

Mulighederne er nærmest uendelige for at rette det uperfekte eller genskabe et ungdommeligt udseende.

– Man kan sammenligne det med kvindefrigørelsen. Dengang var mottoet, at vi har ret til at se ud, som vi gør, og så smed feministerne bh’en og makeuppen.

– I dag er det moderne kvindefrigørelse at sige, jeg har ret til ikke at se ud, som jeg gør.

– Kvinder har selvstændig økonomi. Så hvorfor finde sig i noget, vi ikke er tilfredse med?

Men med mulighederne ­følger også et pres for at leve op til sit fulde potentiale, forklarer Karen Hvidtfeldt.

– Du er nødt til at tage stilling til dit udseende i dag. Her i det senmoderne samfund er der en forventning om, at du skal forholde dig aktivt til, om noget i dit liv bør optimeres. Det gælder dit job, din partner og dit udseende.

– Der er kommet øget fokus på, at du selv er ansvarlig, fordi alt nu er muligt at modellere. Det bliver en evig stræben ud fra en holdning om, at vi altid kan forbedre noget, siger Karen Hvidtfeldt.

Ungdom er lig med succes

Gitte Moulin oplever også, at alderen har en betydning, når folk spørger ind til hendes skønhedsoperationer. 

– Jeg bliver tit spurgt, om jeg er aldersforskrækket. Og ja, det er jeg da nok. Er de fleste kvinder i virkeligheden ikke det? Selv om der snakkes så meget om at ældes med naturlig ynde, tror jeg, at alle inderst inde er bange for at blive ældre.

– I dag er ungdom synonymt med styrke og succes. Ellers ville plastikkirurgerne jo ikke have så travlt.

Gitte har i hvert fald ikke tænkt sig at stoppe med forskønnende, foryngende operationer og behandlinger.

– Så længe det gør mig glad, fortsætter jeg. Jeg er ikke bange for, det bliver patetisk, for jeg er meget bevidst om, at det skal se så naturligt ud som muligt, i takt med at jeg bliver ældre.

– Men hvem ved, måske om 10-15 år læner jeg mig tilbage og lader naturen gå sin gang.