Have

Smagfulde Vindueskarme

af Susie Helsing Nielsen 25. januar 2011
foto:
I stedet for de manglende krydderurter fra haven, kan man her om vinteren dyrke velsmagende urter i vindueskarmen. Urterne sælges under navnet ’tasty plants’ og er dyrket uden brug af sprøjtemidler, så de sagtens kan spises. Plant urterne ud i haven til sommer, hvor de vil kvittere med ekstra meget smag i blade og blomster.

Læs også:

Trolderier i haven Havekalender for januar

En vinterhave fuld af oplevelser

Kong frost på havebesøg

HvidløgskapliljeHvidløgskaplilje (billedet), Tulbagia violacea, har blade, der ligner græs, men er en løgplante, som får smukke lilla blomster. Både blade og blomster smager skønt af hvidløg og kan bruges ligesom almindelig purløg.

Malabar-kardemommeMalabar-kardemomme, Elettaria cardamomum, smager dejligt finthakket i f.eks. wokmad eller som krydderi i salatskålen. Når bladene berøres dufter de fantastisk.

Wasabi japonicaWasabi japonica er planten, der altid bruges til sushi. Det er jordstænglerne, der har den kraftige, stærke smag, medens bladene er mildere og kan bruges som et velsmagende krydderi både i varm og kold mad.

Sød te-rankeSød te-ranke eller kejserens te, Gynostemma pentaphyllum, er en klatrende plante med en lang medicinsk fortid. I Kina har den haft navnet »udødelighedens urt« pga. sine mange gavnlige stoffer. Bladene smager utrolig sødt og er gode til te, kager og desserter.Tip: Giv planterne masser af lys, men hold igen med vandet i vinterperioden.