https://imgix.femina.dk/media/f26be25193c048ba83d3b999f7d115e5.jpg
Stil

Trolderier i haven

18. januar 2011
af Mette Winther
Foto: Friedrich Strauss
Går du i tunge tanker om vinteren – synes alt er gråt og trist – skulle du plante en troldnød i haven. At se dens særprægede blomster springe ud midt om vinteren får hurtigt humøret til at stige og sætter drømmene i gang. Tænk hvor overdådigt det ville være med en lille lund af troldnød!

Heldigvis blomstrer troldnød allerede fra lille af, for pengene rækker ikke langt, når du ser på troldnød. Til gengæld er de givet godt ud, forudsat du har en god plads til den.

En troldnød skal have havens bedste vinterplads, så den kan ses, mens den blomstrer, og så ellers for resten af året er »usynlig«.

Ja, lad det være sagt straks, troldnød er ikke en skønhedsåbenbaring om sommeren. Bladene er grove og ikke noget at skrive hjem om.

Heldigvis kan troldnød stammes lidt op, dvs. de nederste sidegrene skæres væk, så kun stammerne står tilbage, så der bliver plads til bunddækkeplanter, stauder og forårsløg. De kan så successivt sommeren igennem trække opmærksomheden til sig og væk fra troldnøddebusken.

Læs mere om stauder, bregner og udplantningsplanter her


Hos nogle er ventetiden knap så lang, fordi bladene får fine høstfarver.

Det botaniske navn er Hamamelis, og der findes seks arter. De bliver fra 1-4 meter høje og fylder godt i bredden.

Det optimale er en lys plads i læ i en god muldjord. Det betyder bl.a., at du ikke skal plante den i en ny, vindudsat have, hvor jorden måske oven i købet er komprimeret.

Når du planter en troldnød, er det ikke ligegyldig hvilken baggrund, du ser den imod. En med lyse blomster tager sig smukkest ud mod en mørk, stedsegrøn baggrund, mens planter med orange, brunlige og røde blomster tager sig bedst ud mod en lys baggrund.

Lækkert løv

Hvis solen skinner fra en skyfri himmel om dagen, og temperaturen sniger sig ned under nulpunktet om natten om efteråret, så er der basis for at din troldnød forvandles til en glødede busk.

Bladene farves da intenst i gule, orange og røde nuancer. Men det kræver at busken står solrigt, ligesom det også er tilfældet, hvis den skal danne blomsterknopper.

Læs også