https://imgix.femina.dk/media/a99c6724a0b24b71b39cade52470ecd0.jpg
Stil

En vinterhave fuld af oplevelser

4. januar 2011
af Karina Demuth
foto: Shutterstock
Netop nu, hvor haven står ribbet for blomster og blade, træder de strukturelle elementer som hegn, træer og bygninger flot og tydeligt frem. Og hvis de ikke gør det, så er det nu, du kan se, hvilke sommerprojekter, der kan være med til at gøre haven mere spændende til næste år på samme tid.


Forsigtige frøkener i hvide miniskørter

Vintergækken er en bly lille størrelse, der trives bedst et sted, hvor der ikke er for meget tumult og opmærksomhed, f.eks. under en hæk eller et gammelt træ. I milde vintre kan du møde den allerede i starten af det nye år, og ellers dukker den som regel op i løbet af januar.

Den kan med lidt held så sig selv, og du kan hjælpe den på vej ved at pille de modne frø af og skrabe dem godt ned i jorden.

Du kan også købe færdige løg (lægges i det tidlige efterår) eller du kan tage en fuldvoksen klump op og dele den, når vintergækkerne er afblomstrede. Det har de kun godt af.

Lad bladene sidde på og sæt de små løg i jorden igen i samme dybde og med 5-10 cm mellem hver tot - hvis de kommer for langt fra hinanden kommer det nemt til at se lidt fjollet ud.

TIP: Husk at lægge et par vintergækker i pres så du har en forsyning til forårets gækkebreve. Hvis du ikke når at skrive dem selv, er der sikkert nogle børn, der kan hjælpe dig.

Træer

Flotte stammer og gode barkfarver er med til, at gøre haven til en oplevelse hele året, og en smuk og enkel trægynge eller andre fine legeredskaber i afdæmpede naturfarver giver en dejlig fornemmelse af liv.

Hegn

Lave og lette hegn, der opdeler haven i flere små rum, giver dig pludselig ikke bare én, men flere forskellige små haver at gå på oplevelse i. Om vinteren giver de variation i landskabet og strammer op på linjerne i alt det hvide.Snepudrede havemøbler

Smukke møbler fylder haven med liv og stemning, så lad dem endelig stå fremme hvis de kan tåle det; her har glade mennesker siddet og hygget sig, og snart vil de sidde der igen, fortæller man på den måde sin underbevidsthed.Fyld haven med hvide duer

Duer er en herlig måde at have husdyr på. Det eneste man skal gøre er at give dem et dueslag, fodre dem og give dem vand hver morgen samtidig med havens og skovens øvrige fugle.

Hvis man får duerne som helt unge vil de - når de først er faldet til et sted - blive ved med at vende tilbage til dueslaget. Men før de slippes løs i fri dressur, skal de vænnes til det nye sted. Det gør man ved at hænge et net over slaget den første måned.

Billedet er fra bogen »Mit haveliv« af Claus Dalby. I bogen kan du blandt meget andet læse mere om, hvordan man kan holde smukke, hvide duer i sin have.

Læs også