https://imgix.femina.dk/media/129660064d1b45ec99ec8ecf3fb509e3.jpg
Stil

Kong Frost på havebesøg

13. januar 2011
af Mette Winther
Foto: Friedrich Strauss
<br>Sne og rimfrost ser fantastisk ud i haven – på træer, buske, roser, græsser og stauder. Her er gode tips til hvilke planter, der ser flotte ud i rimfrost, og klæder den smukke vinterhave.

Vejret må vi tage, som det kommer.
Til haven derimod kan vi ved et bevidst valg vælge planter, der gør sig godt i rimfrost eller med et tyndt lag sne.

Der er træer, buske, roser, græsser og stauder at vælge imellem. Læs videre for at se hvilke træer, buske, græsser og blomster tager sig flot ud i din vinterhave. I linket nedenfor kan du desuden se, hvilke stauder, bregner og udplantningsplanter, der ser smukke ud med rimfrost, eller du kan finde gode tips til din vinterhave.

Sådan får du en smuk vinterhave

Stauder, bregner
og udplantningsplanter
til vinterhaven
Inspiration til din
vinterhave

TRÆER OG BUSKE...

…kan gemme en skønhed, som først kommer rigtigt frem, når bladene falder, temperaturen går i minus og luftens fugtighed er høj, så der dannes rim. Det er ikke kun vækstformen - om busken er opret eller overhængende - der kan ses. Også grenenes form og farve kan spille ind.

Krøller eller ej

Træer og buske kan se mere eller mindre sjove ud, fordi grenene er snoede som slangekrøller. Det ses bl.a. på troldpilen/proptrækkerpilen, der får et krøllet udseende.

Troldhassel og troldrobinie er eksempler på andre træer og buske, der får krøllede grene. Hvis du vil fokusere på »krøllerne«, er det oplagt at forsyne busken med en lyskæde om vinteren.

Snebollebusken...

…har ingen særlige finesser, men er skøn som en glasskulptur i rimfrost.

Brombær

…holder bladene et godt stykke ind i vinteren, så det er ikke noget særsyn at se brombærranker med rimfrosne bladerande. Espalier planten op ad et hegn tæt ved indgangen, et sted hvor du går dagligt, eller et sted du kan se inde fra huset. Klatreroser kan anvendes på samme måde.


GRÆSSER

Populært siger man om græsser, at de er Moder Jords hår. Og mange er der, og de dækker store dele af kloden.

Mange græsser blomstrer hen på sommeren og bærer aks, som ofte er velbevarede, når haven gøres i stand for vinteren.

Flet haler af græs

Hvis du synes, at prydgræsserne kan komme til at se lidt pjuskede ud, fordi toppen vælter ud til alle sider, så kan du samle toppene og binde dem sammen med bast, så de næsten ligner danserinder med lange gevandter.

Hvid kornel...

…med røde grene. Cornus alba er en busk, der bliver op til tre meter høj og bred. Den har røde grene, der især ses om vinteren.

Sorten Elegantissima har hvidbrogede blade om sommeren. Andre korneller har orange eller gule grene.

For dem alle gælder, at farverne er mest intense på unge grene. Derfor fremmer en årlig udtynding af grenene buskenes farver.

Røde azaleablade

De fleste forbinder rododendron med stedsegrønne planter, men der er en stor gruppe, der taber bladene i løbet af den første del af vinteren.

De har den gode egenskab, at bladene får flotte høstfarver, der gør sig særligt godt med rimfrost.

Azaleaen her er en Rododendron molle.


Den skønneste rose...

…kan du ofte plukke til jul. Lader du den blive udenfor, og er vejret med dig, kan den stå rimfrossen hele julen

Espalier de klatrende som brombær.

Læs også