Juletræ - tips og råd til at vælge det rigtige træ til jul.
Jul

Juletræ: Sådan vælger du det rigtige

8. januar 2021
af Dorthe Liljensøe, Redaktionen
Udgivet første gang 13. december 2016. Foto: Panthermedia, Shutterstock
Et juletræ behøver ikke at være et grantræ, der når helt op til loftet. Her er en guide til andre typer nåletræer, der egner sig glimrende som juletræer.

I de fleste hjem er juleaftens højdepunkt at tænde og beundre juletræet med al sin glans.

At finde det rette træ kan imidlertid være lidt af en opgave – så her får du en række bud på egnede juletræer, som du ovenikøbet kan have glæde af længe efter jul.

Juletræ - hvad skal jeg vælge?

Hvilket juletræ, du skal vælge, afhænger af, hvad du foretrækker.

Der findes nåletræer, der kan opfylde næsten alle ønsker – hvad end du er på jagt efter et træ, der når loftet i stuen, eller om du ønsker et mindre juletræ i potte eller måske ét, der ikke drysser?

Vil du vide mere om juletræer?

Træ.dk er Danmarks største træportal med blandt andet Naturstyrelsen, Miljøstyrelsen, Dansk Skovforening og Dansk Træforening bag sig.

Træ.dk’s erklærede mål er at formidle veldokumenteret viden om træ med særligt fokus på miljøet.

 

Her får du en guide med afsæt i den viden om juletræer, der ligger tilgængelig på træ.dk – Danmarks største træportal.

Nordmannsgran og rødgran - to favoritter

Nordmannsgran, Ábies normanniána, er danskernes foretrukne juletræ. Det er kendetegnet ved at have bløde nåle, være velduftende og have god holdbarhed.

Nordmannsgranen foretrækkes af mange, fordi der ikke går mange dage, før rødgranen smider nålene inde i stuen.

Rødgranen, hvis rigtige navn er Pica abies, er ofte så kompakt i væksten, at der må tyndes ud i grenene for at få plads til julepynten.

Modsat kan nordmannsgraner være for åbne og topskuddet længere end kønt er, så der er fordele og ulemper ved begge slags.

Selvom nordmannsgran er kendt for at holde længe, er det alligevel en god idé at give den en juletræsfod med vand i. Træet fungere nemlig ligesom en blomst og holder sig altså frisk og oprejst, hvis den holdes fugtig.

Fæld selv dit juletræ

Det er efterhånden mange steder, hvor du kan købe dit juletræ lige til at tage med hjem og stille op i stuen.

Men måske plejer I at gøre en tradition ud af at fælde og fragte juletræet hjem selv? Dén mulighed er der i hvert fald også.

Du kan dog ikke bare fælde et hvilket som helst træ i skoven. På aabentlandbrug.dk kan du til jul se, hvor i landet du kan købe og fælde juletræer.

Når du har fundet det træ, der skal stå hjemme i stuen, er det vigtigt, at du sørger for, at der er minimum 20 centimer fri under de nederste grene.

På den måde sikrer du dig, at der er nok rod til at sætte i juletræsfoden. Du kan med fordel tage en tommestok eller et målebånd med ud i det fri.

Et juletræ er klar til at blive fældet 8-12 år efter, det er blevet plantet. De træer, som af den ene eller anden grund ikke kan sælges, går ikke til spilde, men bruges i stedet som klippegrønt til juledekorationer og adventskranse.

Hvad koster et juletræ?

Prisen på juletræer varierer alt efter sort, størrelse og hvor i landet, du køber træet. Køber du træet på landet fremfor i byen, vil et stort juletræ typisk koste mellem 200 og 250 kroner.

Juletræet efter jul

Sværger du til det traditionelle juletræ, så kan du dog også få glæde af dette længe efter jul. Når træet har gjort "sin pligt", så sæt det udenfor og hæng fuglefoder i, i stedet for at smide det ud.

Det kan stå grønt meget længe og giver fuglene gode muligheder for at skjule sig. Du kan også bruge grenene til at vinterdække sarte planter i haven.

Juletræer til enhver smag: 9 smukke nåletræer

Det mest populære juletræ

Juletræ - det mest populære er Nordmannsgranen.

Nordmannsgran er det mest populære juletræ herhjemme. Træet har bløde nåle, en mild granduft og holder længe uden at drysse. En to meter høj nordmannsgran kan have op til to millioner nåle, så træet fremstår tæt og smukt.

Træet er som en buket blomster og holder sig friskt, hvis det får vand. Har du en vandtæt juletræsfod, kan du altså med fordel give juletræet lidt væske.

Et kompakt juletræ

Juletræ - Rødgran er blandt danskernes favoritter.

Rødgran er også en af favoritterne herhjemme. Et kompakt træ, der desværre hurtigt taber nålene.

Sølvgran og klippegrønt

Juletræ - Sølvgranen bruges også som klippegrønt.

Sølvgranens løv er smukt, og grenopbygningen er regelmæssig. Sølvgran, Abies procera, taber ikke nålene så let som mange andre nåletræer og drysser ikke så slemt, når den bruges som juletræ eller klippegrønt.

Blåt juletræ

Juletræ - Blågranen er smuk og høj.

Blågran, Picea pungens, findes både som frøformerede planter og som podede. De sidste har meget blå nåle. Generelt er nålene på blågran stive og stikkende.

Det er ikke den mest holdbare type juletræ, men det kan tages ind i stuen i en potte, så roden bevares.

Juletræ med bløde nåle

Juletræ i potte og med bløde nåle.

Kan du ikke lide stikkende nåle, må cypres være noget for dig, for den har bløde nåle. Cypresser findes der et hav af.

Ved juletid sælges der tusindvis af sorten "Elwoodi" i alle størrelser næsten lige fra miniplanter til over meterhøje søjler.

Juletræ, der tåler hård beskæring

Juletræ der tåler hård beskæring.

Taks, Taxus baccata, har bløde nåle og er dermed særdeles omgængelig. Det er et godt nåletræ til haven, bl.a. fordi det tåler hård beskæring. Der findes mange forskellige arter og sorter.

Slank og smuk julegran

Juletræ du kan plante ud i haven.

Den serbiske gran/omorikagranen, Picea omorica, er et af de bedste grantræer til haver. Det er en slank gran med let hængende grene.

Juletræ, der kan plantes ud i haven

Juletræ - Fyrretræ der kan plantes ud i haven.

Fyrretræer findes både som buske og træer og med lange og korte nåle. Skovfyr, Pinus sylvestris, kan blive et højt træ, men fordi væksten er åben, kan det anvendes i haven.

Den egner sig bedst som juletræ, mens den er under opvækst, fordi toppen på et stort træ næppe vil have en tilfredsstillende juletræsform. Efter jul kan træet plantes ud i haven.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Juletræ i potte

Lille juletræ i sød potte.

Sukkertopgranen, Picea glauca, er en kompakt form af hvidgran, så selv om den ikke er særlig høj, har den alligevel en del år på bagen, for den lægger kun få centimeter til hvert år. Er velegnet til krukker.